Domovská stránka > J > Jak Poznám Rastrový Obrázek?

Jak poznám rastrový obrázek?

Rastrový obrázek

Vidíme, že na oko jsou oba obrázky stejné, po přiblížení si ovšem můžeme všimnout jednotlivých pixelů. Kolem hlavní černé barvy jsou i odstíny šedé, zjemňující okraje neboli vyhlazování hran (anglicky antialiasing) a vytvářejí iluzi, jakoby se jednalo o jednolitou barvu.

Přečtěte si více

Co je Vektorovy obrazek?

Zatímco v rastrové grafice je celý obrázek popsán pomocí hodnot jednotlivých barevných bodů (pixelů) uspořádaných do pravoúhlé mřížky, vektorový obrázek je složen ze základních, přesně definovaných útvarů, jako jsou body, přímky, křivky a mnohoúhelníky. Také, co to je rastrový obrázek? Obrazem rastrových (bitmapových) formátů je matice grafických elementů, bodů a pixelů, z nichž posledně jmenovaný má jediný atribut, a to barvu. Tento formát většinou zahrnuje komprimaci a z hlediska počtu barev jej lze použít pro monochromatické a barevné obrazy nebo obrazy ve stupních šedi.

Co to je bitmapa?

Bitmapová grafika (někdy také bitmapa či rastrová grafika) je spolu s vektorovou grafikou jedním ze dvou hlavních způsobů, jak lze zaznamenat dvojrozměrný obraz. Celý bitmapový obrázek je tvořen pravidelnou mřížkou z bodů, přičemž každý bod má přiřazenu určitou barvu. Když to vezmeme v úvahu, kde používáme rastrovou grafiku? Rastrová grafika se tedy využívá ke zpracování (úpravy, prohlížení) digitálních fotografií, tvorbě bitmapových obrázků, výplní apod. Dochází k využití i v odvětvích, které využívají digitalizaci pro archivaci analogových obrazů, tj. digitalizace knih, fotografií a jiného.

Proč se převádí vektorová grafika na rastrovou?

To znamená, že vektorový obrázek či logo lze libovolně zvětšovat bez ztráty kvality (při zvětšení zůstává obrázek ostrý). U rastrového obrázku dojde zvětšováním k tzv. rozkostičkování. Oba formáty mají své využití. Co je to vektorizace? Vektorizace je převod rastru na vektor. Je třeba říci, že se jedná o složitější proces než rasterizace (je nutné rekonstruovat jednotlivé vektorové objekty z jejich spojité rastrové podoby).

Jaké jsou výhody vektorové grafiky?

Vektorová grafika má proti rastrové grafice některé výhody: Je v ní možné libovolné zmenšování nebo zvětšování obrázku beze ztráty kvality (viz ukázka v úvodu článku). Je možné pracovat s každým objektem v obrázku odděleně. Výsledná paměťová náročnost obrázku je obvykle mnohem menší než u rastrové grafiky. Které formáty patří mezi vektorové? V oblasti plošné (dvoudimenzionální) grafiky nalezneme velké množství různých vektorových grafických formátů, od těch nejjednodušších (například SLD, SHP či HPGL) přes nepoměrně složitější formáty (CDR – CorelDraw! File Format) až po výše popsané „programovatelné“ souborové formáty typu PostScript a SVG.

Jaké programy využívají bitmapovou grafiku?

Její využití sahá od drobných grafických prvků na internetových stránkách, přes bitmapové textury aplikované na 3D objekty, až po fotografie připravené pro DTP. Nejpoužívanějším programem, používaným pro tvorbu a úpravy rastrové grafiky pro internet a pro tisk, je v současné době Adobe Photoshop.

By Perretta

V jakých formátech se typický ukládá rastrová grafika? :: Co je to rejstříkový soud?
Užitečné odkazy