Domovská stránka > J > Jaký Je Rozdíl Mezi Architekturou Mikroprocesorů Cisc A Risc?

Jaký je rozdíl mezi architekturou mikroprocesorů CISC a RISC?

Architektura RISC zahrnuje návrh mezipaměti instrukcí a rozdělená data, zatímco architektura CISC zahrnuje jednotnou mezipaměť určenou pro data a pokyny, i když nejnovější návrhy také využívají rozdělené mezipaměti.

Přečtěte si více

Co je to instrukční sada?

Instrukční sada (anglicky instruction set architecture, zkratka ISA), označovaná také jako architektura, je obecný popis organizačních, funkčních a provozních principů procesoru, z pohledu programátora je to seznam dostupných mechanismů pro programování. Co je to taktovací frekvence procesorů? Hodinový takt (anglicky clock rate) je v informatice obvykle označení frekvence, na které běží počítačový čip, například CPU nebo GPU (ať už jedno- nebo vícejádrový). Používá se jako indikátor rychlosti procesoru, která se měří v hodinovém cyklu za sekundu nebo jeho ekvivalent (SI jednotka) Hertz (Hz).

Co je to přerušení?

Přerušení (anglicky interrupt) je v informatice metoda pro asynchronní obsluhu událostí, kdy procesor přeruší vykonávání sledu instrukcí, vykoná obsluhu přerušení, a pak pokračuje v předchozí činnosti. Co je to instrukce procesoru? Strojová instrukce je v informatice označení kódovaného příkazu pro provedení elementární operace procesoru, kterou je procesor schopen přímo vykonat (procesor je základní součástí počítače). Posloupnost strojových instrukcí je označována jako strojový kód. Různé procesory mají různé sady strojových instrukcí.

Co je to přetaktování procesoru?

Přetaktování nebo overclocking je systematická cílená činnost zaměřená na zvýšení pracovní frekvence procesoru počítače a ostatních komponentů, například grafické karty s cílem zvýšení výkonu počítače na nejvyšší možnou míru. Co je to gigahertz? Frekvence, neboli takt procesoru, je udáván v gigahertzech. Tedy udává, kolik se uděje cyklických dějů (výpočtů) za jednu sekundu. Větší frekvence znamená vyšší výkon procesoru.

Jak Podtaktovat procesor?

Cílem automatického nastavení přetaktování či podtaktování procesoru je zvýšení frekvence v případě nutnosti maximálního výkonu a její snížení v případě potřeby vyšší úspornosti. Zvýšení či snížení výkonu procesoru se provádí úpravou taktovací frekvence nebo změnou velikosti napětí jádra. Jak probíhá zpracování instrukce v procesoru? Cesta zpracování instrukcí začíná od operační paměti, kam programátor program uloží a poté dá mikroprocesoru příkaz, aby instrukce začal vykonávat. Instrukce se nejdříve začnou přesouvat do tzv. L2 cache (vyrovnávací paměti). Již zde se mikroprocesory zásadně liší.

Může se také zeptat, co je to instrukce?

Instrukce je forma informace určená pro dorozumívání.

By Archie

Co je primárním úkolem procesoru? :: Kdy zacali CD?
Užitečné odkazy