Domovská stránka > C > Co Se Děje Se Zlatem?

Co se děje se zlatem?

Ceny drahých kovů se konsolidovaly, ovšem v pátek zlato i stříbro uzavíraly téměř na nejnižší dolarové úrovni za celý týden. Cena zlata tak klesla o procento, stříbro zlevnilo o 2,5 %. Nadále jsou ve hře dvě varianty vývoje. Zlato zavřelo na týdenních minimech, což není příliš povzbudivé pro býky.

Přečtěte si více

Tak proč kleslo zlato?

„Letošní poklesy ceny tak můžeme chápat jako určitou korekci růstu,“ říká Pavel Ryska, analytik J&T Banky a dodává: „Konkrétním důvodem letošního poklesu pak byl zejména růst výnosů na státních dluhopisech. Když rostou výnosy státních dluhopisů, zlato má mezi relativně bezpečnými aktivy větší konkurenci. Proč cena zlata klesá? Důvodem aktuálního poklesu ceny zlata je zejména momentálně relativně silný US dolar i Euro. Obě měny se momentálně těší větší důvěře investorů. US dolar proto, že americká ekonomika hlásí i přes varování některých expertů většinou pozitivní čísla a zdá se, že na pořadu dne je i brzké zvýšení úrokových sazeb od FEDu.

Podle toho, jak funguje investovani do zlata?

Takzvané investiční zlato představuje investici do zlatých mincí a slitků. jedná se o odlišný produkt, než je investování do zlata jako komodity na burze. Investiční zlato neztrácí svou kupní sílu, takže prakticky chrání a zajišťuje investované peníze před inflací. Můžete se také zeptat, co ovlivňuje cenu zlata? K nezanedbatelným faktorům ovlivňujícím cenu zlata bezesporu patří vztah nabídky a poptávky. Na straně poptávky jde především o šperkařství a investiční poptávku. Nabídku pak reprezentuje podíl zlata v rezervách centrálních bank, úroveň recyklace a výše roční světové produkce zlata.

Může se také zeptat, jak se obchoduje se zlatem?

Zlaté akcie

Je možné si koupit akcie fondů, které investují do zlata a počítat s růstem těchto cenných papírů. Se zlatem se dá obchodovat na burzách v Londýně a New Yorku, a to dokonce založením vlastního zlatého účtu, který stanovuje objem zakoupeného zlata.
Kdy dojde zlato? Vytěžené zlato má aktuálně hodnotu kolem 7 biliónů USD.

Tempo těžby v posledních desetiletích tendenčně klesá a lehce dostupných a bohatých nalezišť ubývá. Při současné těžbě kolem 2500 tun ročně by to znamenalo, že těžba by měla vydržet přibližně jen 20 let.

Kam ulozit zlato?

K uskladnění zlata a stříbra si můžete také v bance (Česká spořitelna, Unicredit, Komerční banka, Raiffeisen) pronajmout bezpečnostní schránku. Výhodou je, že si kov můžete uschovat třeba jen na jeden měsíc. Proč neroste zlato? Cena zlata však neroste tak, jak by měla. Obecně platí (skutečně to tak je), že v dobách zlých utíkají investoři k tomu starému dobrému zlatu a vytahují jeho cenu do výšek. Nejtradičnější komodita je považována za přístav jistoty v rozbouřených dobách.

Také, kdy klesne cena zlata?

Aktuální cenový graf zlata

Od počátku roku 2019 až do srpna 2020 došlo k velkému nárůstu ceny zlata z přibližně 1250 USD až nad hodnotu 2000 USD. Po takto silném rostoucím trendu přišla pochopitelně korekce. Pokles se zastavil až v březnu 2021. Od té doby se hodnota zlata pohybuje v cenovém kanálu.

By Strephon

Kdy je vhodné investovat do zlata? :: Co se stane kdyz nastoupim do letadla?
Užitečné odkazy