Domovská stránka > C > Co Je To Typografie Tiskoviny?

Co je to typografie tiskoviny?

Typografie = nauka o tom, jak má tiskovina vypadat, aby byla dobře čitelná, snadno se v ní orientovalo a aby působila esteticky. Typografie je také klasické umělecké řemeslo, které se několik století vyvíjelo klidně a plynule, neboť technologie knihtisku se dlouho v zásadě neměnila.

Přečtěte si více

Co to jsou Typograficka pravidla?

Vedle dodržování pravopisných a gramatických pravidel patří k dobrému tónu při práci na dokumentech i dodržování typografických pravidel, která určují např., kde se zapisují mezery a kde nikoliv, kde se píše spojovník a kde pomlčka apod. Jak psát spravne jednotky? Jednotky, se píší vždy stojatě, oddělené zúženou mezerou od číselné hodnoty, tedy 3m, 15°C, 45W, 273K, 100%. Jedinou výjimkou je úhlový stupeň: 90°.

Co je to pomlčka?

Pomlčka (–⁠) je dlouhá vodorovná čárka (pozor na záměnu se spojovníkem –⁠ viz Spojovník). Obvykle bývá užívána ve funkci oddělování částí projevu (např. Co je to písmo? Písmo se používá na vizuální zápis jazyka standardizovanými symboly. Nejstarší typy písma jsou piktogramy nebo ideogramy. Většina písem může být rozdělena do 3 kategorií: logografické (slovní), sylabické (slabičné) a alfabetické (abecední). Obecné slovo pro symboly v písmu je grafém (znak).

Lidé se také ptají, co je radkovy rejstřík?

Při řádkovém rejstříku se kryjí všechny textové řádky na stránce v průhledu, u protilehlých stánek i při vícesloupečné sazbě. Udržet řádkový proklad v případě odlišného stupně a prokladu může být problém. Jistou pomocí je funkce programů „zarovnání na mřížku“. Co je to Písmová osnova? Písmovou osnovu tvoří pomyslná soustava vodorovných linií, odborně zvaných dotažnic. Tyto dotažnice jsou důležité při tvorbě písma. Určují totiž výškové proporce kresby písma a umístění akcentů.

Co je to typografická chyba?

typografická chyba. Vizuální chyba, která narušuje plynulost textu anebo ztěžuje jeho čitelnost (volné řádky, prázdné stránky, velké mezery mezi slovy, odlišné písmo, chybně umístěné řádky a podobně). Když to vezmeme v úvahu, jaký je rozdíl mezi pomlčkou a spojovníkem? Spojovník je krátká vodorovná čárka (-, na klávesnici je obsažena), která se v češtině užívá, pokud chceme vyjádřit, že spojené výrazy tvoří těsný významový celek. Na rozdíl od pomlčky se nikdy neodděluje mezerami z obou stran.

Jak se píše datum typografická pravidla?

Datum v češtině zpravidla píšeme vzestupně a jednotlivé údaje oddělujeme tečkou s mezerou (například: „1. 4. 2017“), měsíc lze psát i slovně („1. dubna 2017“).

By Marshall

Co nemůže být na konci Radku? :: Kdo vymyslel meme?
Užitečné odkazy