Domovská stránka > C > Co Se Vlní?

Co se vlní?

Podélné vlnění – molekuly kmitají ve směru šíření. Toto vlnění se může šířit v pevných látkách, kapalinách i plynech. Příčné vlnění – molekuly kmitají kolmo ke směru šíření. Toto vlnění se může šířit jen v pevných látkách a na hladině kapalin.

Přečtěte si více

Co je příčinou vlnění?

Vlny jsou vyvolávány především větrem (eolické vlny) a mořskými proudy. Mimoto mohou být vyvolány i zemětřesením, sesuvem půdy nebo části ledovce do vody apod. Co se vyrábí z vlny? Hlavní výrobní stupně: Mísení – mykání – česání – předpřádání – dopřádání. Téměř celá produkce merinové vlny jde do přádelen česané příze. Jen menší část se vypřádá jako čistě vlněné příze, většina přízí se vyrábí ze směsí s umělými vlákny, méně se srstí jiných zvířat (angorská a kašmírská koza, velbloud atd.)

Co to je příboj?

Když vlna naráží na břeh, vzniká příboj. Síla příboje je závislá na horizontálním i vertikálním tvaru pobřeží - příboj je silný na útesech, kde se sčítají síly několika po sobě jdoucích vln, zatímco na plážích bývá slabší. Tak jak se anglicky řekne vlna? vlny {ženský rod množné číslo}

waves {mn. č.}

Může se také zeptat, jak se šíří vlnění?

Vzbudíme–li v pevném tělese výchylku určitého směru, šíří se v jejím směru podélná vlna, ve směrech kolmých k směru původní výchylky se šíří vlna příčná. Obě vlny se šíří různou rychlostí, podélná rychleji. V kapalinách a plynech se příčné vlny nešíří. Kapalinami a plyny mohou tedy postupovat jen vlny podélné. Lidé se také ptají, co ovlivnuje vlny? Závisí především na síle větru, době trvání a stabilitě směru jeho jednotlivých závanů, na celkové velikosti hladiny, na kterou působí (délka rozběhu) a hloubce vody. Vlny se navíc mohou navzájem sčítat nebo naopak zanikat rušením.

Podle toho, co s ostříhanou ovci vlnou?

Ostříhané ovčí rouno se rozprostře na ploše, nejlépe na zahradě a řádně vyklepe a zbaví se hrubých nečistot (sláma, prach, bahno). Poté se připraví lázeň. Rouno se rozprostře do větší nádoby (dětská vanička postačí) a zalije se vodou (mírně vlažnou), ve které jsme rozpustili krystalickou sodu. Kam s ovcí vlnou? Zabýváme se výkupem a zpracováním ovčí srsti, k tomu však potřebujeme její dodavatele. Nabízíme proto výkup surové ovčí vlny po celé České republice i na Slovensku. Vykupujeme od nejmenších malododavatelů až po velká zemědělská družstva.

Odkud je vlna?

V produkci i kvalitě ovčí vlny vede Austrálie a Nový Zéland

Původní ovce pocházejí ze Španělska, kde také byla vyšlechtěna ovce merinová, která je pokládána za plemeno s nejlepší vlnou. Ze začátku se její vývoz velmi tvrdě trestal. Nakonec se však rozšířily po dalších Evropských zemí.

By Krysta

Co je to salinita vody? :: Co je to rootkit?
Užitečné odkazy