Domovská stránka > C > Co Je Odpovědnost Za Škodu?

Co je odpovědnost za škodu?

Za škodu odpovídá ten, kdo ji způsobil úmyslným jednáním proti dobrým mravům. Předpokladem této odpovědnosti je vznik škody, jednání porušující dobré mravy, příčinná souvislost mezi škodou a takovým jednáním a konečně zavinění ve formě úmyslu.

Přečtěte si více

Kdo prokazuje existenci vady?

Důkazní břemeno leží na prodávajícím, který musí předložit důkaz, že vada zboží bylo v době koupě bezvadné a vada vznikla až následně činností kupujícího. Je otázkou, zda po uplynutí již přechází důkazní břemeno o existenci vady při převzetí zboží na kupujícího. Jak dlouhá je záruční doba? Zákonná záruční doba činí od 1.1. 2003 24 měsíců (§ 620 odst. 1 po novele OZ[3]). V současné době zatím platí původní práva úprava, která stanoví 6 měsíční záruční dobu.

Tak co vše má obsahovat reklamační protokol?

Z protokolu má být jasně patrný prodejce, spotřebitel (jméno, adresa a jiné kontaktní údaje) a jejich vzájemný vztah (zpravidla datum uzavření kupní smlouvy a předmět koupě), datum uplatnění reklamace, co je obsahem reklamace (popis vady) a jaký způsob vyřízení reklamace spotřebitel požaduje (uplatněné právo např. Tak jak zjistit kolaudaci? Doklady o povolení nebo kolaudaci stavby lze dohledat v archivu příslušného stavebního úřadu nebo obecního úřadu.

Jak zjistit kdo má předkupní právo?

Zapisuje se do katastru nemovitostí (na listu vlastnictví jej nalezneme v části C). Věcné předkupní právo se řídí odlišnými pravidly: v případě, že nemovitost nebyla předkupníkovi nabídnuta ke koupi, má předkupník právo domáhat se přímo vůči právnímu nástupci dlužníka, aby mu nemovitost převedl za příslušnou úplatu. Jak zjistit zástavní právo smluvní? Zástavní právo smluvní v katastru

Zástavní právo smluvní musí být vždy zapsané v katastru nemovitostí, čímž je vždy dohledatelné a lze tak rychle a jednoduše zjistit, zda je danou nemovitostí ručeno. Zástavní právo smluvní zapsané v katastru nemusí sloužit pouze jako pojistka pro věřitele.

Pokud jde o to, co je faktický stav nemovitosti?

Co rozumíme pod faktickými vadami? Jsou to vlastnosti, které by nemovitost měla mít, aby se dala každodenně užívat. Tyto vady nemusí být vidět na první pohled. Příkladem u bytu mohou být padesát let staré hliníkové rozvody. Kdy se může kupující domáhat práva z odpovědnosti za vady u soudu? Konkrétně lhůty, dle kterých musí být případné právo z vad kupujícím u prodávajícího uplatněno. V tolik diskutovaném § 2165 NOZ je uvedeno, že kupující je oprávněn uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době dvaceti čtyř měsíců od převzetí.

Jak se zbavit odpovědnosti za skryté vady?

Jedinou možností, jak se odpovědnosti za skryté vady zcela zbavit, je písemný souhlas kupujícího. Zákon totiž umožňuje, aby kupující písemně deklaroval, že přijímá odpovědnost i za skryté vady. Děje se to však především v případech, že se prodává ruina předem určená k demolici nebo kompletní rekonstrukci.

By Stormie Cundick

Co jsou to vektory a jaké je jejich sčítání? :: Co je to odstranitelná vada?
Užitečné odkazy