Domovská stránka > J > Jaký Průměr Má Cd Disk A Proč?

Jaký průměr má CD disk a proč?

Běžné CD má průměr 12 cm, existuje ale i menší varianta o průměru 8 cm (občas se vyskytují i verze seříznuté na formát vizitky). Disk má tloušťku 1,2 mm. Avšak na disk se zapisuje pouze od 23 mm do 58 mm poloměru.

Přečtěte si více

Kdy zacali CD?

První CD bylo vyrobeno v srpnu roku 1982 v Hannoveru v první továrně na výrobu lisovaných CD, byla na něm vylisována Alpská symfonie Richarda Strausse. Masová výroba pak byla zahájena 17. srpna 1982. Použití pro uložení dat rychle následovalo. Kolik GB má CD? Disky umožňují záznam dat s celkovou kapacitou až 25 GB u jednovrstvého disku, 50 GB u dvouvrstvého disku až po 80 GB u oboustranné dvouvrstvé varianty.

Jak funguje cédéčko?

Laserový paprsek prochází nejprve hranolem s polopropustným zrcadlem. To ho propustí jen jedním směrem, zpět již neprojde a bude odražen. Paprsek se dostává do fokusačního systému, kde je soustavou čoček zaměřen na povrch disku. Povrch disku CD je opatřen odrazivou vrstvou, která způsobí odraz laserového paprsku zpět. Co je to optický disk? Optický disk je paměťové médium diskového tvaru, které k záznamu nebo adresaci používá světelný paprsek laseru.

Z jakého materiálu je CD?

CD versus DVD. U obou médií tvoří základ plast - polykarbonát -, ze kterého je placka vyrobena. Na ten se potom nanáší jednotlivé vrstvy barviva, stříbra, laku, případně lepidla. Základní rozdíl mezi CD a DVD je v tom, že CD má pouze jeden polykarbonátový disk, zatímco DVD je slepen ze dvou. Co dělá CD-ROM? Médium CD-ROM vznikalo původně jako audio nosič a jeho autory byly firmy Philips a Sony. Jedná se o médium, které je určeno pouze ke čtení informací. Dovoluje uložení až 650 MB programů a dat. Na rozdíl od dříve uvedených diskových zařízení (pružné disky, pevné disky, ZIP disky, Magnetooptické disky apod.)

Co je CD RAM?

DVD-RAM (DVD–Random Access Memory) je digitální optický datový nosič. Je to jeden z typů DVD disku. DVD-RAM je libovolně přepisovatelné médium (lze přepsat 100 000krát u třírychlostních a 10 000krát u pětirychlostních) a dá se s ním pracovat stejným způsobem jako s pevným diskem. Podle toho, jak se jmenoval první český přehrávač cd? První přehrávač hudebních kompaktních disků se jmenoval Sony CDP-101 a funkčně se příliš nelišil od současných přehrávačů. Pro český socialistický trh byl důležitý přehrávač Tesla MC 900, který od roku 1985 licenčně z dovezených dílů montovali v továrně Tesly v Litovli - technicky šlo o přehrávač Philips CD204.

Jakou velikost má CD?

Tradiční CD-ROM
Typ médiaOptický disk
KódováníRozličný
Kapacita194 MiB (8 cm), 650–900 MiB (12 cm)
Číst mechanismus600-780nm laserová dioda, 150 KiB / s (1 ×), 10 800 KiB / s (72 ×)
3 další řádky

By Phaedra Pedralba

Co znamená vykřičník u Wi-Fi? :: Jak vyčistit myš?
Užitečné odkazy