Domovská stránka > C > Co Znamená Ku Intel Procesoru?

Co znamená ku Intel procesoru?

Pokud procesor stolního počítače obsahuje příponu „K“, půjde jednoduše taktovat. U notebooků je trochu jiné značení přípon. Nejčastěji se setkáte s příponou „H“, jež prezentuje procesor s výkonnější integrovanou grafickou kartou. Úsporné procesory nesou příponu „U“.

Přečtěte si více

Co je to procesor CPU?

Procesor patří mezi hlavní výpočetní jednotky nejen osobních počítačů, ale také například chytrých mobilních telefonů. Často je označovaný také zkratkou z anglických slov central processing unit – CPU. Procesory nejsou vyrobeny za účelem jediné funkcionality, nýbrž pracují tak, jak to aplikace potřebují. Co to je Intel? Společnost Intel Corporation je největším světovým výrobcem polovodičových obvodů a dalších zařízení. Hlavní sídlo firmy je v kalifornském městě Santa Clara v USA, v lokalitě nazývané Silicon Valley.

Co to je Intel Core i5?

U architektury Intel Core se poté označení Intel Core 2 rozšířilo na všechny spotřebitelské procesory kromě slabších Celeronů a Pentií. Počínaje architekturou Nehalem se objevilo označení Core i5 a Core i7, které značí vyšší střední a vyšší třídu, toto označení (i3, i5, i7 a i9) se používá dodnes. Co znamená u procesoru f? Začátkem tohoto roku začal Intel na platformě LGA 1151, kde procesory vždy měly integrovanou grafiku, nově nabízet modely označené „F“, jejichž specifikem je právě, že GPU je v nich deaktivované. Toto umožňuje využít i křemík, který by měl v GPU defekty.

Podle toho, co je lepší i5 nebo i7?

Zda je pro vás lepší řada i5 nebo i7, záleží na tom, jak chcete počítač používat a jaké nároky vy osobně na hardware máte: Procesory i5 obecně mají nižší výkon než modely i7, jsou proto vhodné pro méně výpočetně náročné aplikace, a jsou také levnější. Co je rychlost CPU? Hodinový takt (anglicky clock rate) je v informatice obvykle označení frekvence, na které běží počítačový čip, například CPU nebo GPU (ať už jedno- nebo vícejádrový). Používá se jako indikátor rychlosti procesoru, která se měří v hodinovém cyklu za sekundu nebo jeho ekvivalent (SI jednotka) Hertz (Hz).

Co to je frekvence procesoru?

Frekvence, neboli takt procesoru, je udáván v gigahertzech. Tedy udává, kolik se uděje cyklických dějů (výpočtů) za jednu sekundu. Větší frekvence znamená vyšší výkon procesoru. Co je to GPU a CPU? CPU (centrální procesorová jednotka) je mikroprocesor, který se používá k provádění pokynů daných programem podle operací, jako jsou algoritmy, aritmetika, logika, řízení, vstup a výstup. Na druhém konci však GPU (jednotka grafického zpracování) je interní zařízení sloužící k vykreslení obrazu na obrazovce počítače.

Kde se vyrábí procesory Intel?

Podle informací, které se teď objevily na tchajwanském webu DigiTimes, Intel sice říká, že většina 7nm produktů v roce 2023 bude na tomto jeho vlastním procesu, ale zároveň pracuje na přesném opaku. Firma už si prý dohodla, že v této době bude vyrábět procesory na 3nm technologii TSMC.

By Morven Glud

Jak se vyznat v procesorech Intel? :: Jak mapovat proces?
Užitečné odkazy