Domovská stránka > C > Co Dělá Phishing?

Co dělá phishing?

Co je phishing útok? Phishing je typ kybernetického útoku přes sociální inženýrství, který se pokouší o získání citlivých informací, jako jsou uživatelská jména, hesla a údaje o kreditní kartě tím, že se maskuje za důvěryhodný subjekt. Nejčastěji má podobu e-mailu.

Přečtěte si více

Může se také zeptat, co znamená fishing?

Anglické slovo fishing znamená rybaření, rybolov, což v tomto kontextu označuje rozesílání „návnady“ (e-mailových zpráv) v naději, že „se chytí“ některé oběti. Čím je nebezpečný phishing? Důsledkem může být instalace malware, odcizení přihlašovacích údajů nebo případně i manipulace s názory uživatele. Poskytovatelé elektronických schránek se snaží své uživatele před útoky chránit. Například Google zablokuje denně více než 100 milionů phishingových e-mailů.

Jak vypada phishing?

Phishing je obvykle prováděn pomocí e-mailů, reklam nebo stránek, které vypadají podobně jako stránky, které už používáte. Autor phishingu vám například může poslat e-mail, který vypadá jako e-mail od vaší banky, abyste mu poslali údaje o svém bankovním účtu. Co je to Fising? V poslední době se začíná rozmáhat i tzv. vishing, což je podvod, při kterém se útočníci snaží vylákat data prostřednictvím telefonu. Podvodníci uživatele přesvědčí, aby zatelefonoval na údajné telefonní číslo své banky. Místo toho je ale přesměrován na jiné číslo, kde je vyzván k zadání svého číselného hesla.

Co je to Antiphishing?

Anti-Phishing kontroluje nejen odkazy, které otevíráte, ale i odkazy otevírané automaticky aplikacemi. To může způsobit zablokování některých funkcí aplikace. Když je funkce Anti-Phishing zapnutá, můžete sledovat statistiky v reálném čase: Kolik webů, nebo přesněji domén, bylo zkontrolováno při používání zařízení. Co je to Vishing? Slovo vishing pochází z anglického sousloví Voice phishing - v překladu hlasový phishing. Jedná se o telefonní podvod, kdy pachatel obvolává své oběti. Představuje se jménem banky (nebo jiných společností) a sděluje, že účet volaného je napaden a on mu může pomoci zachránit jeho peníze.

Lidé se také ptají, co to je pharming?

Pharming je jednou z podvodných internetových praktik sloužící k vylákání platebních údajů uživatele. Hackeři se při pharmingu dostanou na doménový server banky a přepíšou IP adresu stránek internetového bankovnictví. Také, co to je spam? Co je to spam? Spam je nevyžádaná zpráva, která propaguje různé produkty a služby. Je to elektronická verze nevyžádané pošty.

Tak jak nahlasit email?

Pokud narazíte na podezřelý e-mail, který od vás žádá osobní údaje, můžete ho nahlásit jako phishing.

  1. Na počítači otevřete Gmail.
  2. Otevřete e-mail od odesílatele, od jehož odběru se chcete odhlásit.
  3. Vpravo nahoře klikněte na ikonu možností .
  4. Klikněte na Oznámit phishing.

By Stefa Barino

Kam nahlásit podvodné emaily? :: Kde se setkáme s phishingem?
Užitečné odkazy