Domovská stránka > C > Co Je Doba Dabová?

Co je doba Dabová?

DAB+ je digitální rozhlasové vysílání, které oproti analogovému FM vysílání nabízí výrazně vyšší kvalitu zvuku bez šumu, více stanic a u vybraných modelů i doprovodné grafické informace na barevném displeji, které dají vašemu poslechu zcela nový rozměr.

Přečtěte si více

Kde funguje DAB?

Jediným regionem, kde vysílají všichni tři operátoři sítí DAB+ pro pozemní digitální rozhlas, je Praha. Celkem zde fungují čtyři rozhlasové multiplexy: dva provozují České Radiokomunikace (jde o veřejnoprávní ČRo DAB+ a také o CRA DAB+ pro komerční rádia) a po jednom společnosti Teleko digital a RTIcz. Jak funguje RDS? V Česku, respektive v Praze, systém funguje na bázi šíření FM-RDS. To znamená, že přenos informací je zajišťován pomocí rádia. Konkrétně jde o rádio Plus na frekvenci 92,6 FM a Českým rozhlasem Radiožurnál na frekvenci 94,6 FM.

Co znamená RDS na Radiu?

Jedná se o zkratku názvu, kterým je Radio Data Systém. Pod touto zkratkou je možné představit si přenos doplňkových informací v sítích VKV. RDS je dostupný u FM rádiových vysílačů. Jak vypnout RDS? Pod první tlačítko primárně pražskou frekvenci FM 94,6 MHz s vypnutou funkcí RDS AF. A pod druhé tlačítko další frekvenci Radiožurnálu se zapnutou funkcí RDS AF (viz přehled vysílačů).

Kde Poslouchame rádio?

Doporučená rádia

  • Rock Radio. Rock je slušná muzika.
  • Fajn Radio. PROSTĚ HITY.
  • Rádio Humor. Rádio plné humoru, povídek a scének.
  • Rádio BLANÍK CZ. Hezky česky celý den.
  • Hitrádio City 93,7 FM. více hudby, méně slov.
  • Radio Beat. První bigbít u nás.
  • Radio Kiss. Be happy!
  • Hitrádio Contact. rádio, které hraje.
Jak prijimat DAB rádio? Digitální rozhlas lze v domácnosti přijímat i na náhražkové antény, nejčastěji na teleskopickou anténu integrovanou v přijímači, takto ostatně přijímá majorita posluchačů i současný analogový rozhlas v pásmu VKV FM.

Také, jak funguje rádio?

Přenášený akustický (zvukový) signál je tvořen z poměrně nízkých kmitočtů (zhruba 30 Hz – 15 kHz), které by se jako elektromagnetické vlny nedaly vysílat a šířit. Proto se zvukový signál moduluje na podstatně vyšší kmitočty, tzv. nosné vlny, které se snadno vyzáří do prostoru vysílací anténou. Jak naladit Radiožurnál sport v autě? Jak poslouchat Radiožurnál Sport v autě? Pokud si dnes kupujete nový vůz, digitální rádio DAB+ je už v jeho základní výbavě a každé takové rádio přijímá i stanice, které v DAB nevysílají. Jestli máte starší auto, můžete si pořídat DAB adaptér. Jeho ceny se pohybují okolo tisíce korun.

Jak naladit rádio bez antény?

Zkuste přemístit přenosné rádio na jiné místo s možností lepšího příjmu, například do blízkosti okna, do vyššího patra budovy (pokud je to možné) nebo do jiné místnosti. Nalaďte na jinou frekvenci stejné stanice, pokud je ve vašem místě slyšitelná.

By High Pruskowski

Co je to Blu ray? :: Co je rádio s DAB?
Užitečné odkazy