Domovská stránka > C > Co Je To Modul Stavebnictví?

Co je to Modul stavebnictví?

Modulem („M“) je dohodnutá délková jednotka používané pro koordinaci rozměrů stavby. Za základní modul M se považuje 100 mm. Z něj se vytváří jako násobky či zlomky ze základního modulu odvozené moduly – zvětšené (např. 300 mm, 500 mm, 2000 mm) či zmenšené (50 mm, 5 mm, 1 mm).

Přečtěte si více

Jak se počítá modul?

m = d / N [mm, mm, -], kde d je průměr roztečné kružnice (měří se na střed zubu) a N je počet zubů. Také, co je to evolventa? Evolventa kružnice je dráha bodu na přímce, která se odvaluje po kružnici. Přímku můžeme odvalovat po kružnici ve dvou směrech, evolventa tedy může být levotočivá (odvalujeme ve směru hodinových ručiček) nebo pravotočivá (odvalujeme proti směru hodinových ručiček).

Lidé se také ptají, jak se vyrábí ozubené kolo?

Pro vlastní výrobu je třeba - modulová fréza, dělící přístroj a frézka. Aby to nebylo tak jednoduché, ozubená kola se vyrábějí v určitých rozměrech (modulech) a pro každý počet zubů je potřeba jiný tvar frézy. Pro praktické použití byly moduly sjednoceny do řady: A modulové frézy se vyrábí nejčastěji v sadách po 8. Co to je Pastorek? Pastorky se vyrábějí jako malé ozubené kolo a hřídel z jednoho kusu. Větší ozubená kola jsou samostatná, mají uprostřed náboj, který se nasazuje na hřídel. Obvykle se zde používá spojení pomocí pera, ale lze použít i jakýkoliv jiný druh spojení náboje s hřídelem.

Lidé se také ptají, co je roztečný průměr?

Určujícím rozměrem každého ozubeného kola je průměr jeho roztečné kružnice. Ta je menší než hlavová kružnice, ale větší než patní kružnice. Roztečné kružnice obou spoluzabírajících kol v soukolí se dotýkají. Jak vzniká Evolventa? Evolventa vzniká odvalováním přímky po kružnici. Přímka se nazývá záběrová přímka a má v naprosté většině případů úhel 20 stupňů. Kružnice se nazývá základní kružnice.

Když to vezmeme v úvahu, co je evolventní ozubení?

Při záběru dvou ozubených kol se bod, ve kterém se zuby dotýkají, pohybuje po přímce-dráze záběru, která je zároveň nositelkou přenášené síly. Kolmá vzdálenost této přímky na ose otáčení je konstantní, následkem čehož je při stejné síle mezi zuby konstantní i točivý moment přenášený ozubením. Jak vznikne evolventní tvar? Pro výrobu se užívá jiná vlastnost – evolventa vzniká jako obálka vytvořená pohybem přímky pevně spojené s jinou přímkou, která se valí po kružnici. nejen přímka (evolventní ozubení), ale také kružnice (cykloidní ozubení).

Jak funguje startér u auta?

Startér je stejnosměrný elektromotor, který uvádí motor auta do pohybu. Při startu vozidla se vysune pastorek, spojí se se setrvačníkem (který je spojen s klikovou hřídelí) a startér jím začne začne točit, čímž se celý motor dá do pohybu. Pro benzinové motory obvykle stačí startér s výkonem do 0,9 kW.

By Queena

Similar articles

Jak funguje startování auta? :: Co to je topologie?
Užitečné odkazy