Domovská stránka > J > Jaké Jsou Formáty Základních Desek?

Jaké jsou formáty základních desek?

Form factor – velikost základní desky a její uspořádání

ATX – 305 × 244 mm - standard vytvořen firmou Intel v roce 1995. Dnes patří k nejpoužívanějším. microATX – zmenšená verze ATX. O 25 % kratší (244 × 244 mm).

Přečtěte si více

Jak vypadá základní deska?

Základní deska (nebo také mateřská deska, motherboard) skutečně vypadá jako deska a v počítači plní mnoho úkolů. Do základní desky se instaluje procesor, paměti a rozšiřující karty, připojují se k ní také disketové mechaniky, pevné disky a další zařízení. Tak jakou základovou desku? Z technologického hlediska tvoří nejjednodušší základovou desku betonové základové pásy zapuštěné do zeminy s celoplošnou navážkou štěrku a finální železobetonovou deskou. Je ale důležité, aby bylo štěrkové podloží dostatečně zhutněné. V opačném případě by mohlo docházet k sesedání a tvorbě dutin pod deskou.

Jak vybrat základní desku 2021?

Výběr základní desky by se primárně měl orientovat podle zvoleného procesoru, operační paměti a množství slotů pro zapojení dalších komponentů, jako jsou grafická karta, pevný disk apod. S tím souvisí také plánované využití. A další otázka, co to je základní deska? Základní deska patří mezi klíčové prvky každé počítačové sestavy. Funguje totiž jako mozek, přes který proudí informace do jednotlivých komponentů v podobě procesoru, operační paměti RAM nebo grafické karty. Také je klíčem pro možné budoucí rozšíření funkcí nebo připojení dalšího příslušenství.

Co všechno je na základní desce?

Základní deska (Motherboard, MB)

Najdeme na ní patici pro procesor (CPU), pro paměť (RAM), sloty (konektory) pro přídavné karty (různé typy), konektory pro připojení interních mechanik (disketa, pevný disk, CD, DVD, ZIP aj.), konektory pro periferní zařízení (myš, klávesnice, tiskárna apod.)
Co obsahuje motherboard? Základní deska (mainboard, motherboard)

  • Procesor (mikroprocesor)
  • Patici pro numerický koprocesor (popř. osazený koprocesor)
  • Obvody čipové sady.
  • Rozšiřující sběrnici (bus)
  • Paměti.
  • Vyrovnávací cache paměť
  • Sloty umístěné na rozšiřující sběrnici pro připojení rozšiřujících karet. Zapojení rozšiřující karty.
  • CMOS paměť

Pokud jde o to, jakou funkci má v počítači základní deska?

Hlavním účelem základní desky je propojit jednotlivé součástky počítače do fungujícího celku a poskytnout jim elektrické napájení. Tak jakou frakci do základové desky? Separaci betonu od zeminy zajistí podsyp těženým kamenivem (štěrk), ideálně frakce (tj. hrubosti) 16/32. Jeho zhutněním připravíme základovou půdu na zatížení konstrukcí domu.

Co je základová patka?

Základové patky jsou běžně používány pro plošné zakládání skeletových staveb za účelem přenesení koncentrovaného zatížení z horní do základové spáry. Základové patky bývají zhotoveny z prostého nebo vyztuženého betonu. Patky z prostého betonu bývají vyšší, aby došlo k potřebnému roznosu zatížení.

By Wilhelmina

Jakou Tloustku základové desky? :: Jak naformátovat flash disk na boot?
Užitečné odkazy