Domovská stránka > J > Jaký Druh Profese Je Sociální Práce?

Jaký druh profese je sociální práce?

Sociální práce je profesí a akademickou disciplínou, která se zabývá uplatněním společenské teorie a výzkumu ke studiu a zlepšení kvality života lidí, sociálních skupin a celé společnosti.

Přečtěte si více

Když to vezmeme v úvahu, co je pracovník v sociálních službách?

Tento pracovník má v náplni práce přímou péči o osoby, pečovatelskou a výchovnou nepedagogickou činnost. Součástí může být i pomoc při volnočasových aktivitách. Nejčastěji je pečovatelská činnost spojená s výkonem práce s osobami s fyzickými či psychickými obtížemi. Co je to sociální pracovník? Sociální pracovník je člověk vysokoškolsky vzdělaný, který zodpovídá a zaštiťuje sociální práci v sociálních službách, již od prvního kontaktu se zájemcem o sociální službu, či jeho rodinou. Vždy se snaží být pomocníkem při řešení nepříznivé sociální situace klienta a jeho rodiny.

Jaký by měl být pracovník v sociálních službách?

Podívejme se tedy jak všestranný sociální pracovník je, nebo by měl být: zralá osobnost, odpovědná, s celou řadou vlastností dobrého člověka – slušností, poctivostí, vstřícností, empatií, zdatností, inteligencí, schopností umět naslouchat, trpělivostí, znalostí sebe sama aj. Co dělá pracovník? Pracovník v sociálních službách má v náplni práce přímou obslužnou péči o osoby, pečovatelskou a výchovnou nepedagogickou činnost. Součástí může být pomoc při vytváření pracovních návyků nebo volnočasových aktivitách zaměřených na rozvíjení osobnosti.

Co je předmětem sociální práce?

Strieženec (Slovensko): „Předmět sociální práce je syntetizované zevšeobecněné zkoumání příčin, za kterých dochází k sociálnímu problému u jednotlivců, skupin nebo komodit v konkrétních sociálních podmínkách (ekonomické, psychologické, zdravotní, výchovné), tzn. v konkrétním prostředí reálného života. Můžete se také zeptat, kdo může vykonávat práci pracovníka v sociálních službách? Podmínkou výkonu činnosti pracovníka v sociálních službách je plná svéprávnost, bezúhonnost, zdravotní způsobilost a odborná způsobilost podle tohoto zákona. Žadatel o registraci (poskytovatel sociálních služeb) registrujícímu orgánu předkládá doklad/y prokazující odbornou způsobilost.

Jak pracovat v sociálních službách?

Podmínkou výkonu činnosti pracovníka v sociálních službách je způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost, zdravotní způsobilost a odborná způsobilost podle tohoto zákona. Podmínku absolvování kvalifikačního kurzu je třeba splnit do 18 měsíců ode dne nástupu zaměstnance do zaměstnání. Kdo je pracovník? Zaměstnanec je jedním z účastníků pracovněprávního vztahu (druhým je zaměstnavatel). Úkolem zaměstnance je vykonávat určitou závislou činnost pro zaměstnavatele, za kterou mu přísluší mzda či plat. Používá se i starší výraz „pracovník“, který však není ze zákonného hlediska totožný s pojmem „zaměstnanec“.

Také, co dělá sociální pracovník na úřadu práce?

Hlavní náplň činnosti: Poskytovat pomoc a podporu osobám v nepříznivé sociální situaci prostřednictvím příspěvku na péči a dávek osobám se zdravotním postižením, poskytovat základní sociální poradenství o možnostech řešení nepříznivé sociální situace.

By Gram Kuszynski

Co dělá Zdravotně sociální pracovník? :: Co nastartuje mozek?
Užitečné odkazy