Domovská stránka > C > Co Je To Škára?

Co je to škára?

Škáru tvoří síť kolagenových a elastických vláken. V této vrstvě kůže je umístěna řada nervových tělísek, jako jsou čidla dotyku, receptory chladu a tepla. Najdete tu také kožní a mazové žlázy i vlasové cibulky. Škára vyživuje horní vrstvu kůže - pokožku.

Přečtěte si více

Co se nachází v kůži?

Kůže je orgán krycí soustavy na povrchu tvořený mnohovrstevným rohovějícím epitelem, pokožkou ektodermálního původu, která kryje hustší fibroelastické vazivo zvané škára z mezodermálního základu, jehož hlavní složkou jsou kolagenní a elastická vlákna s nervy, cévami, hladkou svalovinou, receptory a fibroblasty Jakou funkci má kůže? Její hlavní úlohou je ochrana, například proti okolním vlivům jako tření, chemické látky a infekce a rovněž proti škodlivým UV paprskům. Vedle ochranné funkce je kůže také naším největším smyslovým orgánem a prostřednictvím nervových zakončení v kůži dostáváme spoustu informací o okolním světě.

Jaká je průměrná tloušťka lidské kůže?

Průměrná tloušťka pokožky je asi 0,03 mm. Pokožka je spolu se škárou tenčí u dětí a žen, stejně jako ve stáří. Nejtenčí kůže je na očních víčkách, uchu, předkožce penisu, nejtlustší pak na zádech, dlaních a ploskách nohou. Podkožní vazivo je 2x tlustší u žen a nic na tom nezmění ani dieta. Co zasahuje do škáry? Škára je spojena s pokožkou (epidermis) membránou zvanou bazální membrána. Ve škáře je množství nervových zakončení, která vnímají dotek, bolest a teplo. Škára také obsahuje vlasové folikuly, potní žlázy, mazové žlázy a krevní cévy.

Co patří do škáry?

Škára představuje vazivovou tkáň tloušťky až 2,5 mm. Díky množství cév je tato část pokožky bohatě prokrvená. V dermis se vyskytují rovněž lymfatické cévy, smyslové receptory, vlasové kořínky, elastická vlákna a tukové buňky. Hlavními složkami škáry jsou kolagen a elastin. Co všechno můžeme v kůži najít? Kůže

V dermis se také nachází:

  • Lymfatické cévy.
  • Smyslové receptory.
  • Vlasové kořínky: cibulovitá zakončení vlasového vlákna, odkud vlasy vyrůstají.

Co patří ke Koznim Utvarum?

Mezi kožní deriváty (přídatné kožní orgány) patří vlasy, chlupy, kožní žlázy nebo nehty.

  • Vlasy a chlupy: Vyrůstají z vlasových (chlupových) váčků.
  • Nehty.
  • Potní žlázy: Rozesety téměř po celé kůži, ale nerovnoměrně rozloženy – nejvíce je jich v podpaží, na čele, na dlaních a ploskách nohou.
Lidé se také ptají, jak tlustá je kůže? Tloušťka kůže se liší podle jednotlivých částí těla. Pohybuje se od 0,4 milimetru na očních víčkách až po 4 milimetry na zádech. Jde o mnohem víc než o pouhý „obal“.

Může se také zeptat, kde je nejtenčí kůže člověka?

Síla (tloušťka) lidské kůže se mění od 0,4 do 4 mm (záda). Nejtenčí kůže člověka je na očních víčkách, penisu a také na vlasové části hlavy.

By Efram Rakoci

Která vrstva kůže je nejsilnější? :: Na co je kabel RJ-45?
Užitečné odkazy