Domovská stránka > J > Jak Poznám Šok?

Jak poznám šok?

Příznaky šoku

  1. bledou pletí, rty a konečky prstů pod nehty jsou zřetelně bledší
  2. chladnou kůží a vlhkým potem.
  3. rychlým a slabým tepem, špatně hmatatelným.
  4. postižený povrchně a rychle dýchá
  5. nevolností a zvracením.
  6. neklidem, zmateností až dezorientací
  7. ztrátou vědomí

Přečtěte si více

Jak léčit šok?

Léčba: Člověk v šokovém stavu musí být hospitalizován na jednotce JIP či na ARO. Je nutné udržet krevní oběh za každou cenu. Samozřejmě bude tak trochu záležet na typu šoku. U hypovolemického a distribučního je základem podání dostatku tekutin nitrožilně (v infuzích) a mluvíme zde o mnoha litrech denně. Jak vypadá šok? Postižený začne otékat, zužují se průdušky a člověk umírá na udušení a zástavu srdce. Vznikají otoky v místě bodnutí, celotělový otok je nejdříve vidět na víčkách, zarudlá horká kůže, svědění (na začátku reakce), dušnost a sípavé dýchání, mžitky před očima a ztráta vědomí.

Jak se projevuje anafylaktický šok?

Anafylaktická reakce se projevuje nejprve kožními projevy – vyrážka, svědění, pálení, přidává se otok (nebezpečí zadušení v případě otoku jazyka či hrtanu!), pacient má pocit plného nosu, je dýchavičný, někdy kašle. Kdo je to šok? Sok je synonymum pro soupeře či protivníka. Jedná se o mírně zastaralý výraz, který se nejčastěji používá ve spojení "sok v lásce". Pokud se tedy dva muži ucházejí o stejnou ženu, je jeden pro druhého sokem v lásce.

Lidé se také ptají, kdy může nastat šok?

Šok je velice nebezpečný a přímo ohrožuje lidský život.

Může nastat např. při krvácení, popáleninách, při silném zvracení a průjmech, při zlomeninách nebo u alergických reakcí třeba na včelí bodnutí. Projevuje se m.j. studeným potem, bledostí, pocitem žízně, zrychleným dechem i tepem a třesem.
Jak se chovat při šoku? První pomoc:

Přivolejte záchrannou službu – tel. 155 či 112. Pátrejte po příčinách šoku a snažte se ošetřit zjištěná poranění (znehybnit zlomeniny apod.), eliminovat rušivé vlivy (přihlížející, hluk), zajistit tepelný komfort (zabránit prochladnutí či přehřátí).

Co delat při Alergickem šoku?

Ten, kdo už anafylaktický šok prodělal, by měl mít u sebe aplikátor s adrenalinem – Epipen nebo Emerade. Adrenalin mají k dispozici také lékaři. Proti anafylaktickému šoku z rukou lékařů pomáhají také kortikoidy, které tlumí reakci imunitního systému. Jak poznat toxicky šok? Diagnostická kritéria syndromu toxického šoku, či toxic shock-like syndromu, jsou vysoká teplota (nad 38,9 oC), vyrážka (nejčastěji ve formě difuzní erytrodermie, vzácněji drobné petechie či bulózní exantém), pokles krevního tlaku a 1-2 týdny po počátku onemocnění olupování pokožky na dlaních a ploskách.

Jak vypadá protišoková poloha?

• Protišoková poloha

Poloha rovně na zádech, dolní končetiny zvednuty, podloženy ve výšce asi 50 cm od země. Použijeme: Při náhlém krátkodobém kolapsu, při šokovém stavu nebo pravděpodobnosti jeho rozvoje, při závažnějších krvácivých stavech, při kardiopulmonální resuscitaci (KPR).

By Adama

Jak se projevuje vnitřní krvácení? :: Jak dobít akumulátor?
Užitečné odkazy