Domovská stránka > C > Co Je Uznavany Elektronický Podpis?

Co je uznavany elektronický podpis?

Podle § 6, odst. 2 zákona č. 297/2016 Sb., o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce, se uznávaným elektronickým podpisem rozumí zaručený elektronický podpis založený na kvalifikovaném certifikátu, který je vydán kvalifikovaným poskytovatelem služeb vytvářejících důvěru.

Přečtěte si více

Jakou Duveryhodnost má Zaruceny elektronický podpis?

Zaručený elektronický podpis sice nepotvrzuje identitu podepsané osoby, ale alespoň integritu (neměnnost) toho, co je podepsáno. Mimochodem: důvodem, proč zaručený elektronický podpis obecně nezaručuje identitu podepsané osoby, je to, že neklade žádný požadavek na kvalitu (důvěryhodnost) certifikátu. Můžete se také zeptat, jak vypadá elektronický podpis? Ryzím příkladem elektronického podpisu (přesněji digitálního podpisu) je soubor Word podepsaný neviditelně - ve vytištěné podobě na takovém souboru není nic navíc, je-li však otevřen v programu Microsoft Word, zobrazí se lišta informující o tom, že tento dokument byl uzavřen a podepsán určitou osobou za použití

Tak jak mít elektronický podpis?

První certifikační autorita, a.s. Tou první je Česká pošta, respektive její služba Postsignum. Pro vyřízení musíte předem vyplnit a vytisknout dokumenty a poté dojít na některou z poboček, která má Czech Point. Roční certifikát stojí 396 Kč, jeho platnost je o něco delší než kalendářní rok, a to 385 dní. Jak si udělat elektronický podpis? Vlastní postup:

  1. V aplikaci Adobe Acrobat Reader otevřete PDF, které chcete podepsat.
  2. Odscrollujte / přejděte na část, která je vymezená podpisu (stejně jako vlastnoručnímu)
  3. V horní liště klikněte na tlačítko Nástroje.
  4. Dále na tlačítko Certifikáty.
  5. Zobrazí se tlačítko Digitálně podepsat, na které klikněte.

Co je zaručený podpis?

Zaručený elektronický podpis

Jedná se o elektronický podpis, který je vytvořen na základě soukromého klíče a k němu náležícímu certifikátu. Použitý certifikát nemusí splňovat žádné speciální náležitosti a může tedy být vydán jakoukoli certifikační autoritou, nebo může být tzv. self-signed.
Co je elektronická pečeť? IT Systems 7/2017 | Elektronická pečeť je prostředek, který dle evropského nařízení eIDAS a našeho Zákona o službách vytvářejících důvěru (ZoSVD) slouží k označení a prokázání původu a pravosti dokumentu. Elektronická pečeť říká, která právnická osoba je původcem a zároveň chrání obsah takto zapečetěného dokumentu.

Tak co je to zarep?

Uznávaný elektronický podpis se řídí § 6, odst. 2 zákona č 297/2016 Sb., o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce. Identifikátor MPSV je neměnným a jednoznačným identifikátorem dané osoby. Slouží tedy k jednoznačné identifikaci odesílatele podání, uživatele autorizovaných aplikací, apod. Jaké vlastnosti má elektronický podpis? Podle eIDAS musí zaručený elektronický podpis splňovat hned několik podmínek:

  • je jednoznačně spojen s podepisující osobou;
  • umožňuje identifikaci podepisující osoby;
  • je vytvořen pomocí dat pro vytváření elektronických podpisů, která podepisující osoba může s vysokou úrovní důvěry použít pod svou výhradní kontrolou;

Kde najdu elektronický podpis?

Zobrazení podrobností o certifikátu

  1. Otevřete soubor obsahující certifikát, který chcete zobrazit.
  2. Klikněte na Soubor > Informace > Zobrazit podpisy.
  3. V seznamu klikněte na šipku dolů u názvu podpisu a poté na položku Podrobnosti podpisu.
  4. V dialogovém okně Podrobnosti podpisu klikněte na tlačítko Zobrazit.

By Widera

Kdo vydává elektronický podpis? :: Jak se zpracovává zvuk?
Užitečné odkazy