Domovská stránka > C > Co Je Potřeba K Hoření?

Co je potřeba k hoření?

Hoření je redoxní exotermní reakce, tedy probíhající za vývoje světla a tepla. Hoření vzniká a probíhá za určitých podmínek. Pro jeho průběh je zapotřebí přítomnost hořlaviny, oxidačního prostředku a zdroje iniciace. Hořlavina a oxidační činidlo spolu tvoří hořlavý soubor.

Přečtěte si více

Jak vyčíslit redoxní rovnici?

Vyčíslování redoxních rovnic

V rovnici tedy musíme nejprve identifikovat, které atomy prodělaly redoxní změnu. V bilančním schématu pak vyčíslíme, kolik elektronů bylo uvolněno při oxidaci a kolik je jich potřeba pro redukci. Tato dvě čísla musí být stejná (hledáme vlastně nejmenší společný násobek).
Může se také zeptat, co je to reaktivita v chemii? Chemické reakce jsou děje, při kterých z výchozích látek (reaktantů) vznikají látky jiného složení (produkty); chemické reakce popisuje chemická rovnice.

Co to je redukční činidlo?

Redukční činidlo je látka, která odevzdává elektrony jiné látce, redukuje ji a sama sebe oxiduje. Mezi nejsilnější redukční činidla patří prvky z levé dolní části periodické tabulky (např.: cesium, francium, lithium, sodík, draslík) a superbáze. Co je to redukce? Redukce (z lat. re-duco, vedu zpět) znamená zmenšení, omezení, ubrání, snížení.

Jak se určuje oxidační číslo?

Oxidační číslo

Píšeme je jako horní index za značku prvku. Oxidační čísla mohou nabývat kladných hodnot, záporných hodnot, ale mohou mít i hodnotu nula. Kladné hodnoty oxidačního čísla se pohybují v rozmezí od I+ do VIII+. Záporné hodnoty se pohybují v rozmezí od I- až do IV-.
Také, jak vyčíslit chemickou rovnici? Vyčíslování chemických rovnic (schémat)

Daleko častěji řešíme vyčíslení rovnice tak, že porovnáme počty funkčních skupin (anion sírový, kation měďný atd.) plynoucích ze zápisu látek v reakci vystupujících. A snažíme se pomocí vhodných koeficientů tyto počty vyrovnat.

Také, kdy dochází k oxidaci?

Oxidace. Je poloreakce, při níž dochází ke zvyšování oxidačního čísla prvku. Prvek při ní ztrácí elektrony. Jak vzniká oxidace? materiál + kyslík + energie = oxid materiálu. Je-li tato energie kladná, pak materiál je stabilní; v případě záporné hodnoty energie bude docházet k samovolné oxidaci.

A další otázka, co vznika oxidaci alkoholu?

Oxidace. Oxidací primárních alkoholů vznikají aldehydy a dále karboxylové kyseliny, obecně: R-CH2OH → R-CHO → R-COOH. (Oxidací sekundárních alkoholů vznikají ketony, terciární alkoholy zoxidovat nelze.)

By Anuska

Co musí mít herní počítač? :: Co je oxidující?
Užitečné odkazy