Domovská stránka > C > Co Je To Šířka Pásma?

Co je to šířka pásma?

Šířka pásma (bandwith) je frekvenční interval rozsahu přenášeného elektromagnetického signálu v rádiových technologií. V IT světě zase udává objem datových bloků, které dané zařízení dokáže za jistý čas přenést dále. Jednotkou měření pro výpočet šířky pásma je Hz (Hertz).

Přečtěte si více

Tak jak určit šířku pásma?

Vyjadřuje se v hertzech (Hz). U signálu v základním pásmu je šířka pásma rovna nejvyšší frekvenci, relativní šířka pásma je nekonečná (nebo velmi velká). Co je to šířka pásma pásmové propusti? Šířka pásma signálu v základním pásmu je rovna nejvyšší frekvenci signálu nebo systému, případně horní mezi takových frekvencí, například mezní frekvenci pásmové propusti. Naopak šířka pásma je rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší nenulovou frekvencí.

Co je to Bandwidth?

Bandwidth je šířka pásma nebo také šířka frekvenčního spektra. Telekomunikační signál je totiž složen z jednoduchých sinusových složek o různých frekvencích a souhrn těchto složek vytváří šířku pásma signálu. Co je to rychlost připojení k internetu? Rychlost připojení vám udává, jaký objem dat jste schopni stáhnout nebo odeslat za jednu sekundu. Pochopitelně čím vyšší rychlost, tím více datově náročných činností může v domácnosti probíhat v jeden okamžik.

Podle toho, co je to frekvenční pásmo?

Frekvenční pásmo (dříve také kmitočtové pásmo) znamená souvislý interval frekvencí, vymezený dolní a horní mezní frekvencí. Rozdíl obou mezních frekvencí se nazývá šířka pásma. Lidé se také ptají, co je dobrá rychlost internetu? Pro různé činnosti na internetu stačí přibližně tyto rychlosti připojení: 256 kbit/s - pro prohlížení jednoduchých stránek nebo posílání e-mailů bez velkých příloh. 600 kbit/s - pro telefonování přes Skype. 3 Mbit/s - pro sledování on-line videa ve vysoké (HD) kvalitě

Také, co znamená rychlost nahrávání?

Rychlost nahrávání (upload) je také velice důležitá, zvláště pokud streamujete videa či cokoliv nahráváte na web. Rychlost 10 Mb/s z předchozího příkladu byla pro stahování, ale nahrávaná data s tímto plánem by se pravděpodobně přenášela rychlostí kolem 1 Mb/s. Jakou rychlost má můj internet?

ČinnostMin. rychlost stahováníMaximální ping
surfování po internetu15 Mb/s
komunikace s přáteli10 Mb/s
čtení zpráv a novinek5 Mb/s
videohovory/streamování obrazovky15 Mb/s50 ms

Jak se počítá frekvence?

Číselně je roven počtu period, které proběhnou za jednotku času. Jednotka frekvence je Hertz (Hz), fyzikální rozměr je s-1. Doba trvání jednoho kmitu, perioda T, souvisí s frekvencí následujícím způsobem: T = 1 f.

By Bigner Lichtenwalter

Jaká je hranice slyšitelnosti? :: Co je to Chip Set?
Užitečné odkazy