Domovská stránka > J > Jak Se Má Správně Sedět?

Jak se má správně sedět?

Jak správně sedět

  1. sedněte si přímo, na obě celé sedací kosti,
  2. přední horní část pánve lehce naklopte vpřed,
  3. nohy rozkročte na šířku pánve,
  4. chodidla mějte buď pod koleny nebo lehce před nimi,
  5. kolena směřujte na ukazováček chodidla.

Přečtěte si více

Jak sedět u počítače?

U počítače musíte sedět ve správné poloze. Není třeba mít přehnaně rovná záda, ale ani se nesmíte hrbit. Důležité je dodržovat základní pravidlo, aby končetiny byly v pravém úhlu a chodidla se zlehka dotýkala podlahy. Velkou roli dále hraje kvalita židle, nastavení monitoru a další. Tak jak správně sedět při práci? Jak se napřímit a správně sedět?

  1. židle je v takové výšce, abyste se mohli naklonit lehce vpřed,
  2. předloktí se opírají o desku stolu (či područky),
  3. chodidla jsou položena celou plochou na zem (přímo pod koleny),
  4. nohy se nekříží a kolena směřují lehce od sebe (přibližně na šířku pánve),

Jak správně sedět v kanceláři?

Sedět byste měli na celé ploše sedáku, který by měl být v takové výšce, aby vás netlačil pod koleny. Chodidla se dotýkají země celou svou plochou. Nohy nikdy nepřekřižujte, protože tím si zaděláváte na křečové žíly. Nohy by měly být od sebe na šířku boků, ruce mějte podél těla. Jak zdravě sedět? Jde o takzvané sezení v pohybu neboli aktivní sezení. Židle, která vám umožní aktivně sedět, sleduje pohyby vašeho těla a tím vyrovnává páteř a pánev a optimálně podporuje zdravé držení těla. Neustálý pohyb posiluje svaly zad, břicha a vnitřního stabilizačního aparátu a odstraní bolesti zad a šíje.

A další otázka, jak správně sedět na zemi?

Sednout si můžete, jak chcete, nejčastější je takzvaný turecký sed se zkříženýma nohama, v józe se této pozici říká Sukhasana. Nebo můžete zvolit sed na patách, klekněte si a dosedněte na paty, této pozici se říká Vadžrásana (pozice diamantového sedu). Jak správně sedět u psacího stolu? Vaše chodidla by se měla dotýkat podlahy. Mezi předním okrajem židle a zadní stranou kolene by měla být mezera velikosti sevřené pěsti. Nohy a ruce by měly být v 90° úhlu. Váš stůl by měl být o dva až tři centimetry výše než váš loket, když sedíte bokem ke stolu a ruku držíte v 90° úhlu.

Co způsobuje špatně sezení?

Dlouhodobým pasivním sezením ale nejsou ohrožena jen naše záda, ale také další části těla, tělesné systémy a funkce. Vsedě dochází ke zkracování ohybačů kyčlí a kolen, tyto zkrácené svaly pak přispívají ke vzniku dalších svalových dysbalancí a bolestí. Tak jak daleko sedět od pc? Vzdálenost mezi uživatelem a monitorem by v závislosti na úhlopříčce obrazovky měla činit 50 až 80 centimetrů. Horní okraj obrazovky musí při správně nastavené výšce ležet výrazně pod úrovní očí. V závislosti na úhlopříčce obrazovky a tělesných proporcích bude třeba využít široký rozsah nastavitelnosti monitoru.

Jak správně sedět u pracovního stolu?

Při sedu by měla být výška desky stolu totožná s výškou loktů. Předloktí a nadloktí by mělo svírat úhel 90°. Lýtko se stehnem by mělo svírat v koleni úhel 90°. Výška stolu by měla být asi 72 cm nad podlahou, u žen o něco méně.

By Short

Jak se má správně sedět u počítače? :: Jak sedet rovne na zidli?
Užitečné odkazy