Domovská stránka > P > Proč Vznikl Operační Systém Linux?

Proč vznikl operační systém Linux?

Linus Torvalds začal vyvíjet jádro Linuxu v roce 1991 jako svůj koníček. Mezi důvody pro vznik právě unixového systému patřil fakt, že Unix je systém, který upřednostňuje jednoduchost a je přednášen na univerzitách (Torvalds studoval na finské univerzitě v Helsinkách obor Informatika).

Přečtěte si více

Co dělá operacni systém?

Operační systém poskytuje rozhraní mezi aplikačním programem a počítačovým hardwarem, takže aplikační program může komunikovat s hardwarem pouze dodržováním pravidel a postupů naprogramovaných v operačním systému. Operační systém je také soubor služeb, které zjednodušují vývoj a spouštění programů. Co patří mezi operační systémy? Mezi operační systémy patří

Mezi nejznámější mobilní operační systémy patří:

  • Android,
  • BlackBerry,
  • iOS,
  • Symbian,
  • Windows Phone,
  • Kindle.

Také, kde se pouziva linux?

Linux funguje na běžném hardwaru, stolních počítačích i laptopech. Mezi nejpoužívanější a nejvyspělejší grafické prostředí patří GNOME, KDE, Xfce, Cinnamon nebo MATE. Nemusíte se ale bát žádného složitého výběru. Grafické prostředí je vždy součástí každé distribuce pro běžné uživatele. Proč používat Linux? Linux automaticky podporuje práci více uživatelů na jednom počítači. Každý z nich má oddělený pracovní prostor, vlastní prostředí a přidělenou část disku. Dokonce může být na jednom počítači připojeno více uživatelů zároveň.

Co je to operační systém Linux?

Co je Linux? Linux je moderní operační systém, který je založený na otevřeném a svobodném přístupu ke zdrojovému kódu. Díky tomu je Linux šířen v podobě mnoha upravených distribucí, což u systému Windows od společnosti Microsoft není možné. Co je čemu operačním systémem přidělováno? Funkce operačního systému

Řídí a spravuje přístup ke zdrojům výpočetního systému - rozdělování času procesoru, přidělování operační paměti, přístup k vnějším pamětem (disk, CD ROM, DVD), správa komunikace s periferiemi (klávesnice, myši, tiskárny, scannery atd.).

A další otázka, co znamená že os oživuje počítač?

Co to znamená, že OS oživuje počítač: Řídí využití procesoru, paměti a disků, síťovou komunikaci i tisk, ovládá všechny ostatní hardwarové díly. Zobrazuje výstupy a čte vstupy z klávesnice, myši, tabletu apod. Umožňuje instalaci a spouštění ostatních programů, řídí jejich přepínání a současný běh. Co dělá počítač po zapnutí? Postup startu jádra OS:

převzetí kontroly nad PC, přepnutí procesoru do 32/64bitového režimu. aktivace privilegovaného režimu, který si pro sebe zabere jádro (nikdo jiný ho nemůže používat) detekce a inicializace I/O zařízení připojení souborového systému.

Co znamená že je OS víceuživatelský Víceúlohový?

Termínem multitasking (z angličtiny, multi = mnoho, task = úloha) se v informatice označuje schopnost počítače, resp. operačního systému provádět (přinejmenším zdánlivě) několik úloh současně. Dnešní operační systémy jsou typicky víceúlohové – sem patří např. Microsoft Windows či Linux.

By Werbel Droke

Jaká je spotřeba PC? :: Jak poznat litinu od oceli?
Užitečné odkazy