Domovská stránka > C > Co Je Sublimace V Psychologii?

Co je sublimace v psychologii?

Sublimace je psychologický termín, který označuje jeden z obranných mechanismů. Podle Freudovy teorie se osobnost skládá ze tří složek (instancí) – superego (nadjá) , ego (já) a id (ono). Ego vyrovnává působení superega a idu.

Přečtěte si více

Co je projekce v psychologii?

(Psychologická) projekce je jev popsaný Sigmundem Freudem coby obranný mechanismus ega spočívající v popírání podvědomých (pozitivních i negativních) impulzů a charakteristik u sebe sama a naopak připisování jich jiným. Může se také zeptat, co to je sebereflexe? Sebereflexe nebo také vědomí sebe je akt vědomí, jehož tématem či intencí je toto vědomí samo.

Co je sebeuvědomění?

Sebeuvědomění (anglicky self-awareness) je schopnost sebepozorování (introspekce) a uvědomění si sebe sama jako individua odděleného od ostatních lidí a od prostředí. Zvýšené sebeuvědomění znamená mimo jiné zvýšenou míru sebehodnocení a svědomí. A další otázka, co vytváří obraz našeho já? Obraz JÁ vzniká a vyvíjí se v interakci jedince se světem, a to na základě zobecnění zkušeností, které sám se sebou učiní, ale i na základě sociálních reakcí a hodnocení okolních lidí. Tyto zkušenosti mohou být různého druhu. Veškeré informace člověk ukládá, rozumově zpracovává a hodnotí.

Jak funguje kompenzace?

Kompenzace účiníku (zkr. PFC z angl. power factor correction) je proces, který posouvá fázi vstupního proudu vzhledem k napětí. Upravuje se účiník cosφ, který je u zařízení bez PFC obvodu obvykle 0,75. Může se také zeptat, co to je sublimace? Sublimace je skupenská přeměna, při které se pevná látka mění na plyn, aniž by došlo k tání pevné látky (tedy bez průchodu kapalnou fází). Opačný proces se nazývá desublimace. Při desublimaci se tedy plyn mění přímo na pevnou látku bez předchozí kondenzace.

Kde se využívá sublimace?

Látky, které sublimují, můžeme sublimací přečistit. Desublimace je opačný proces, kdy plyn se mění přímo na pevnou látku (bez předchozí kondenzace). Sublimace se využívá při čištění chemických látek. Používá se k rozdělování směsí sublimujících a nesublimujících látek. Také, kdy dochází k sublimaci? Nejpříznivější podmínky pro sublimaci jsou teploty kolem nuly, slunečné počasí a suchý vzduch. Protože při sublimaci se vrstva nad sněhem obohacuje o vodní páru, je důležitým faktorem i vítr, který podporuje výměnu vlhkého vzduchu nad sněhem za sušší vzduch z vyšších vrstev.

Co znamená projekce?

projekce – (z lat. proicere = navrhovat, vrhat vpřed) – proces vynášení, přenášení, promítání představ, myšlenek a fantazií navenek, zpravidla na jinou osobu, které jsou pak připisovány.

By Kurtzman

Similar articles

Co bylo před internetem? :: Kde se lze setkat s fragmentací?
Užitečné odkazy