Domovská stránka > J > Jak Na Fotografii?

Jak na fotografii?

Zvládněte fotoaparát: tedy čas, ISO, clonu

Zkrátka: vy VŽDY musíte vědět, co se ve vašem foťáku děje, jinak se nedá fotit, prostě se s tím smiřte. Naučte se tedy brát na vědomí tři hodnoty, které se vždy podílejí na tom, jak fotka dopadne: čas, ISO a clonu, a alespoň zhruba tušit, jaké mají hodnoty.

Přečtěte si více

Jak se používá expozimetr?

Expozimetry odraženého světla měří intenzitu světla, které se od předmětu snímku odráží. Jejich údaje se čtou s měřidlem u fotopřístroje, nasměrovaném na předmět snímku. Většina měřičů incidentního světla může též být upravena na funkci expozimetrů světla odraženého. Lidé se také ptají, jak nastavit čas závěrky? Manuální práci nastavujeme na fotoaparátu otočením na značku M. Rychlost závěrky určuje, kolik světla má proniknout v určitém časovém úseku (expoziční čas). Čím více světla objektivem projde, tím je větší pravděpodobnost, že pohybující se fotografované objekty budou rozmazané.

Může se také zeptat, jak fotit za slunecneho počasí?

Slunečné letní počasí

Po velkou část dne ale nebude světlo až tak zajímavé svým charakterem a je vhodné fotit spíše z rána či v podvečer, kdy se stíny prodlouží a intenzita světla poklesne. Fotit v létě za slunečného počasí během poledne samozřejmě lze, ale většinou nebudete z výsledku příliš nadšeni.
Jak se značí clona? Velikost clony se udává pomocí clonového čísla, například f/2,8 a podobně. Clona se spočítá pomocí jednoduchého vzorce F=ohnisková vzdálenost objektivu / průměr otvoru clony, tedy čím větší otvor, tím menší clonové číslo.

Pokud jde o to, co dělá clona?

Clona je optickým zařízením, které reguluje nebo omezuje množství světla procházejícího objektivem fotoaparátu (dalekohledu, mikroskopu atd.). Je umístěna mezi čočkami tak, aby neomezovala zorné pole. Může být pevná, nebo proměnná v určitém rozsahu. Tak na co je sluneční clona? Hlavní funkcí sluneční clony tedy je zamezit vzniku odlesků v objektivu. Samozřejmě pokud máme zdroj světla v záběru, tak ani sluneční clona nepomůže. Jakmile ale např. fotíme krajinu se sluncem jen lehce mimo záběr, může sluneční clona výrazně pomoci.

Co dělá expozice?

Pro pořízení fotografického snímku je potřeba provést expozici, česky vystavení filmu nebo senzoru fotoaparátu světlu z fotografované scény. Celkové relativní množství světla použité k expozici je nepřímo úměrné expozičnímu stupni či hodnotě udávané v jednotkách EV (exposure value). Může se také zeptat, co je to expozice ve zdravotnictví? Expozice (angl. exposure) je vystavení organizmu působení faktorů prostředí (například hluku, vibracím, prachu, záření) nebo agens, které mají vliv na zdraví člověka.

Můžete se také zeptat, co ovlivnuje expozici?

Pro základní ovládnutí expozice si vystačíte s clonou a časem, které mají přímý vliv na množství světla, které dopadne na digitální snímač. Třetí expoziční parametr – citlivost ISO – považujte za pomocníka v případě, kdy vzhledem k omezenému množství světla na scéně nejste schopni docílit požadované expozice.

By Jala

Jak zesílit bezdrátové sluchátka? :: Jak zvýšit hlasitost zvuku?
Užitečné odkazy