Jak počítače převádějí doménová jména na IP adresy

Co je to Name Server?
Nameserver jinak také DNS (Domain Name Server) je základním pomocníkem při směrování domén. Na nameserveru jsou uloženy potřebné DNS záznamy (např. A záznam, CNAME, MX záznam atp.), díky kterým se na doméně zobrazí vybraná webová stránka, nebo zpráva dorazí ke správnému poskytovateli emailového řešení.
Další informace najdete na faq.active24.com

Představte se: Pomocí odlišných číselných identifikátorů známých jako IP adresy se počítače navzájem spojují v rámci rozsáhlého internetu. Pro člověka však může být obtížné zapamatovat si řetězec čísel. Systém doménových jmen (DNS) byl vyvinut, aby tuto mezeru zaplnil. Systém DNS převádí dostupná doménová jména na odpovídající IP adresy a funguje jako telefonní seznam pro internet. V tomto článku se budeme zabývat převodem doménových jmen na IP adresy v počítačích a souvisejícími tématy, včetně způsobu získávání IP adres, funkce jmenných serverů a způsobu, jakým klienti systému Windows tento převod provádějí.

Převod doménového jména na IP adresu:

Při zadávání doménového jména do webového prohlížeče prochází počítač procesem převodu doménového jména na odpovídající IP adresu. Počítač se nejprve podívá do své místní mezipaměti, která dočasně ukládá dříve vyřešená doménová jména. Počítač naváže spojení pomocí IP adresy uložené v mezipaměti, pokud se tam IP adresa nachází.

Pokud není IP adresa nalezena v mezipaměti, kontaktuje počítač překladač DNS, který často nabízí poskytovatel internetových služeb (ISP) uživatele. Mezi počítačem uživatele a systémem DNS slouží resolver jako prostředník. Za účelem získání IP adresy spojené se zadaným názvem domény se dotazuje kořenových jmenných serverů.

Na jmenný server domény nejvyšší úrovně (TLD), který má na starosti danou doménovou koncovku (například.com nebo.org), odkazují kořenové jmenné servery ve své odpovědi resolveru. Řešitel se dále spojí se jmenným serverem TLD a vyžádá si IP adresu doménového jména. Jmenný server TLD v odpovědi doporučí autoritativní jmenný server, který má požadovanou doménu na starosti.

Nakonec resolver naváže kontakt s autoritativním jmenným serverem a vyžádá si IP adresu doménového jména. Po obdržení IP adresy od autoritativního jmenného serveru ji resolver předá do počítače uživatele. Nyní, když počítač zná svou IP adresu, se může připojit k požadované webové stránce nebo službě.

Jak získat IP adresu počítače:

Aby mohl počítač komunikovat s ostatními zařízeními v síti, musí mít IP adresu. Dva hlavní způsoby získání IP adresy jsou dynamické a statické techniky. Počítače obvykle získávají své IP adresy prostřednictvím protokolu DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). Přidělování IP adres zařízením v síti je úkolem serverů DHCP. Když se počítač připojí k síti, zadá požadavek DHCP a server DHCP přidělí počítači použitelnou adresu IP.

Na druhé straně musí uživatelé nebo správci sítě ručně konfigurovat statické adresy IP. Tato technika se často používá u zařízení, jako jsou servery a síťové tiskárny, které vyžadují stálou adresu IP. Při použití statické adresy IP se zařízení nespoléhá na DHCP a při každém připojení k síti si zachovává stejnou adresu IP.

IP adresa pro jmenný server:

Server názvů má přidruženou adresu IP, i když není často reprezentován adresou IP. Za údržbu záznamů DNS a převod doménových jmen na IP adresy odpovídají jmenné servery. Protože každý jmenný server má samostatnou IP adresu, mohou se k nim resolvery DNS připojit a získat údaje potřebné k překladu doménových jmen. Klienti pro systém Windows a překlad jmen: Klienti v operačních systémech Windows převádějí názvy hostitelů na IP adresy postupem známým jako překlad názvů DNS. Klienti pro systém Windows používají stejnou hierarchii, jaká byla uvedena výše. Klient systému Windows při zadání doménového jména zkontroluje svou místní mezipaměť, a pokud IP adresu nemůže najít, odešle dotaz DNS na server DNS nainstalovaný v počítači.

IP adresa související s názvem domény je odeslána jako součást odpovědi serveru DNS na dotaz. Klient systému Windows se následně připojí k požadované webové stránce nebo službě pomocí této IP adresy. Použití místního souboru Hosts, který je pro klienty systému Windows volitelný, umožňuje uživatelům pro určité účely ručně propojit IP adresy a názvy domén.

Shrnutí:

Základní součástí způsobu připojení počítačů k internetu je převod názvů domén na adresy IP. Uživatelé si mohou uvědomit složitost, která se skrývá za bezproblémovým převodem uživatelsky přívětivých doménových jmen na číselné IP adresy, pokud pochopí funkci DNS, jmenných serverů a postupů zapojených do procesu překladu. IP adresy, ať už dynamicky, nebo staticky získané, jsou nezbytné pro umožnění spojení, která pohánějí náš digitální svět.

FAQ
Jak se doménové jméno překládá?

Postup známý jako překlad doménového jména transformuje doménové jméno zadané do webového prohlížeče na IP adresu. Tento proces probíhá v několika krocích: 1. Místní mezipaměť: Aby webový prohlížeč zjistil, zda byl název domény nedávno přeložen, podívá se nejprve do své vlastní mezipaměti. Pokud je nalezena shoda, použije ihned související IP adresu bez dalšího rozlišení.

2. Soubor hosts: Pokud se název domény nenachází v mezipaměti prohlížeče, prohlížeč zkontroluje místní soubor hosts v počítači. V tomto souboru lze nalézt ručně aktualizované mapování doménového jména na IP adresu. Pokud je nalezena shoda, použije se IP adresa ze souboru hosts. Rekurzivní vyhledávání DNS: Prohlížeč odešle požadavek na rekurzivní překladač DNS (Domain Name System), pokud se název domény stále nedaří překonat. Obvykle tento překladač poskytuje poskytovatel internetových služeb (ISP) nebo jiný poskytovatel DNS.

4. Kořenový server: Pro zahájení procesu řešení se rekurzivní DNS resolver dotazuje kořenových serverů DNS. Pro různé domény nejvyšší úrovně (.com,.org,.net atd.) vedou tyto servery seznam autoritativních serverů DNS. Kořenový server vrátí resolveru IP adresu autoritativního serveru DNS pro doménu nejvyšší úrovně požadovaného doménového jména.

Autoritativní server DNS pro příslušnou doménu nejvyšší úrovně je poté kontaktován rekurzivním resolverem DNS. Pokud je například název domény example.com, resolver kontaktuje server nejvyšší úrovně.com. Jako odpověď je serverem TLD vrácena IP adresa autoritativního serveru DNS pro doménu další úrovně. Pokud vše ostatní selže, požádá rekurzivní DNS resolver o název domény autoritativní server DNS.

6. Na tomto serveru je uložena přesná IP adresa spojená s názvem domény. Autoritativní server DNS předá IP adresu resolveru, který ji poté odešle zpět prohlížeči.

7. Připojení prohlížeče: Po vyřešení IP adresy se prohlížeč může připojit k webovému serveru odpovídajícímu názvu domény. Webový server následně prohlížeči zašle požadovanou webovou stránku.

Nakonec autoritativní server DNS pro daný název domény poskytne IP adresu potřebnou k navázání spojení mezi prohlížečem a webovým serverem. Stručně řečeno, proces překladu doménového jména začíná kontrolou místní mezipaměti a souboru hosts.