Rozumíme síti LAN. Jak fungují lokální sítě

LAN neboli lokální síť je výraz, který se často používá v souvislosti s počítačovými sítěmi. Jedná se o síťovou architekturu, která propojuje zařízení uvnitř určitého prostoru, jako je dům, firma nebo vzdělávací instituce. V tomto článku se budeme zabývat složitostí sítě LAN, včetně toho, jak vytvořit připojení k síti LAN, jak se síť LAN liší od sítě Wi-Fi a základy konfigurace kabelové sítě LAN. Jak lze vytvořit připojení k síti LAN? K vytvoření připojení LAN je zapotřebí několik nezbytných komponent. Nejprve musíte mít k dispozici zařízení, jako jsou počítače, notebooky, tiskárny a servery, které spolu mohou komunikovat prostřednictvím sítě. Tato zařízení musí být připojena k přepínači nebo směrovači v centru, který slouží jako rozbočovač sítě LAN. Přepínač nebo směrovač usnadňuje komunikaci tím, že řídí tok dat mezi zařízeními sítě LAN.

K propojení zařízení s přepínačem nebo směrovačem jsou pak zapotřebí ethernetové kabely. Nejoblíbenějším druhem kabelu používaným pro kabelové připojení k síti LAN je ethernetový kabel. Konektory RJ-45 těchto kabelů patří do ethernetových portů zařízení. Jakmile jsou všechna zařízení fyzicky propojena s přepínačem nebo směrovačem, mohou spolu komunikovat a sdílet prostředky sítě LAN, jako jsou soubory a tiskárny. Jak se vytváří síť LAN?

Zařízení jsou propojena do sítě LAN pomocí komponent síťové infrastruktury. Síť LAN se často skládá z počítačů, notebooků, tiskáren, serverů, přepínačů a směrovačů, jak bylo popsáno dříve. K propojení zařízení s přepínačem nebo směrovačem a mezi sebou navzájem se používají ethernetové kabely. Přepínač nebo směrovač pak řídí tok provozu tím, že směruje datové pakety na adresy místní sítě LAN.

V závislosti na potřebách sítě a její velikosti lze sítě LAN nastavit různými způsoby. Pro podporu větších sítí mohou být sofistikovanější s několika přepínači a směrovači nebo jen základní s několika zařízeními připojenými k přepínači nebo směrovači. Rozsáhlé sítě (WAN) mohou být propojeny s místními sítěmi (LAN), což umožňuje komunikaci mezi zařízeními připojenými k LAN a zařízeními v jiných sítích.

Je vaše síť Wi-Fi LAN?

LAN a Wi-Fi jsou příbuzné, ale odlišné technologie. Výše zmíněné fyzické kabelové sítě propojující zařízení se označují jako LAN. Naproti tomu Wi-Fi je bezdrátová síť, která umožňuje připojení zařízení k síti LAN bez použití ethernetového připojení. Wi-Fi využívá rádiové vlny k přenosu informací mezi zařízeními a bezdrátovým směrovačem, který slouží jako hlavní rozbočovač sítě.

Vzhledem k tomu, že Wi-Fi nevyžaduje fyzické připojení k propojení zařízení v rámci sítě LAN, je praktickou volbou. Je však nutné si uvědomit, že Wi-Fi je pouze jednou z metod připojení k síti LAN. Ve srovnání s bezdrátovými připojeními jsou kabelová připojení vytvořená pomocí ethernetových kabelů obvykle spolehlivější a poskytují vyšší rychlosti.

Jak se konfiguruje síť LAN? V kabelových připojeních LAN se k připojení zařízení používají ethernetové kabely. Tyto kabely obvykle zvládají vysokorychlostní přenos dat a jedná se o kabely kategorie 5e (CAT5e) nebo kategorie 6 (CAT6). Přepínač nebo směrovač i zařízení jsou připojeny pomocí ethernetových přípojek.

Začněte připojením jednoho konce kabelu Ethernet k portu Ethernet na zařízení, například počítači nebo tiskárně, a vytvořte tak drátovou síť LAN. Druhý konec kabelu pak připojte k volnému portu Ethernet na přepínači nebo směrovači. Pro každé zařízení, které chcete připojit k síti LAN, opakujte tyto kroky. Přepínač nebo směrovač okamžitě identifikuje připojená zařízení a přidělí jim individuální IP adresy, aby mohla vzájemně komunikovat prostřednictvím sítě LAN.

Závěrem lze říci, že sítě LAN mají zásadní význam pro propojení komponent v omezeném prostoru, umožňují komunikaci a usnadňují sdílení zdrojů. K vytvoření připojení k síti LAN potřebujete zařízení, přepínač nebo směrovač a ethernetové kabely. Sítě LAN mohou být kabelové nebo bezdrátové, přičemž kabelové připojení poskytuje vyšší rychlost a větší spolehlivost. V dnešním propojeném světě je pochopení sítě LAN a jejích součástí nezbytné, protože slouží jako základ mnoha místních sítí.

FAQ
Potřebujete pro síť LAN internet?

Ne, místní síť (LAN) může fungovat i bez internetu. Místní síť neboli LAN propojuje zařízení v omezené oblasti, jako je dům, firma nebo škola. Umožňuje strojům, jako jsou počítače, tiskárny a servery, komunikovat a sdílet zdroje. Přestože přidání internetového připojení do sítě LAN může propojeným zařízením umožnit přístup k internetu, není pro fungování sítě LAN nezbytné.

Jak připojit síť LAN k mobilnímu telefonu?

Pro připojení mobilního zařízení k místní síti (LAN) můžete dodržet následující kroky: 1. Ověřte, zda je mobilní zařízení schopno připojení k síti LAN: Zkontrolujte, zda je vaše mobilní zařízení vybaveno hardwarem a softwarem potřebným pro připojení k síti LAN. Většina současných chytrých telefonů a tabletů je vybavena adaptéry Wi-Fi, které umožňují bezdrátové připojení k síti LAN.

2. Připojení k síti LAN pomocí Wi-Fi: V mobilním zařízení zapněte Wi-Fi a vyhledejte otevřené sítě Wi-Fi. Najděte přesně tu síť Wi-Fi, která je připojena k síti LAN, k níž se chcete připojit. Pokud se zobrazí výzva, vyberte síť a zadejte potřebné heslo. Po připojení se vaše mobilní zařízení stane členem sítě LAN.

3. Upravte konfiguraci sítě: Občas může být nutné nastavit v mobilním zařízení určité konfigurace sítě, abyste se mohli připojit k síti LAN. Tato nastavení, která lze získat od správce sítě nebo nahlédnutím do nastavení směrovače sítě LAN, mohou obsahovat informace o adrese IP, masce podsítě, bráně a serveru DNS. Používejte služby založené na síti LAN: Po připojení k síti LAN můžete přistupovat k různým službám a síťovým zdrojům. Může jít o servery, tiskárny, sdílené soubory a složky a další hardware připojený k síti LAN. Pro přístup k těmto službám a jejich používání stačí použít příslušné nástroje nebo aplikace mobilního zařízení.

Mějte na paměti, že k připojení k síti LAN je zapotřebí správná autorizace a přístupová oprávnění. Pokud se připojujete k síti LAN, která se nachází mimo váš domov nebo pracoviště, ujistěte se, že máte potřebná oprávnění, nebo získejte povolení od správce sítě.