Použití funkce DAYS v aplikaci Excel. Komplexní průvodce

Jak spočítat pracovní dny v Excelu?
MS Excel – Počet pracovních dnů mezi dvěma daty Tento výpočet zajišťuje relativně jednoduchá funkce NETWORKDAYS (net – čistý, workdays – pracovní dny). Pokud tedy máme např. na A1 datum 22.3.2014 a na B1 10.4.2014, funkce bude mít tvar: =NETWORKDAYS(A1;B1) a výsledek je 14 (pracovních dní).
Další informace najdete na www.pcskoleni.cz

Funkce DAYS aplikace Excel je efektivní nástroj, který umožňuje uživatelům určit, kolik dní je mezi dvěma daty. Funkce DAYS může zefektivnit vaše výpočty a ušetřit vám značnou část času, ať už potřebujete sledovat osobní milníky, odhadnout délku události nebo sledovat harmonogram projektu. V tomto článku pronikneme do složitosti funkce DAYS, budeme se zabývat typickými problémy a poskytneme podrobný návod, jak ji úspěšně používat.

Proč mi nefunguje funkce DAYS v aplikaci Excel?

Důvodů, proč funkce DAYS ve vašem softwaru nefunguje tak, jak by měla, může být několik. Nejprve se ujistěte, že používáte vhodnou syntaxi funkce. Koncové datum a počáteční datum jsou dva parametry funkce DAYS. Pokud tyto parametry nezadáte ve správném pořadí, můžete získat neočekávané výsledky. Ujistěte se, že data jsou v aplikaci Excel také správně naformátována jako data. Funkce DAYS nemusí fungovat správně, pokud jsou data uložena jako text nebo v jiném formátu. K převodu data do příslušného formátu můžete použít funkci DATEVALUE. Jak funguje funkce DAYS?

Funkce DAYS vypočítá počet dní mezi dvěma daty odečtením počátečního data od koncového data. Funkce DAYS má následující syntaxi: =DAYS(počáteční_datum, koncové_datum). Chcete-li například zjistit, kolik dní je mezi 1. lednem a 15. lednem 2022, použijte následující vzorec: =DAYS(„1/15/2022“, „1/1/2022“). Protože mezi těmito dvěma daty je 14 dní, odpověď by byla 14. Jak se určují dny na základě dat?

Pomocí funkce DAYS aplikace Excel lze snadno určit, kolik dní je mezi dvěma daty. Předpokládejte, že buňka A1 obsahuje počáteční datum a buňka B1 obsahuje koncové datum. Chcete-li určit, kolik dní je mezi dvěma daty, vložte do buňky C1 vzorec =DAYS(B1, A1). Buňka C1 odhalí výsledek. V případě potřeby můžete data snadno změnit a přepočítat počet dní pomocí odkazů na buňky ve vzorci.

Jak přimět aplikaci Excel, aby automaticky přidávala dny?

Společné použití funkcí DATUM a DNY v aplikaci Excel vám umožní automaticky přidat určitý počet dní k danému datu. Představme si, že si přejete přidat sedm dní k počátečnímu datu, které je v buňce A1. Do buňky B1 můžete zadat výraz =A1+DAYS(7, 0). Tento vzorec poskytne výsledné datum po přičtení 7 dnů k počátečnímu datu. Počet dní můžete podle potřeby měnit, abyste umožnili dynamické výpočty přizpůsobené vašim potřebám.

Závěrem lze říci, že funkce DAYS aplikace Excel je užitečným nástrojem pro zjištění, kolik dní je mezi dvěma daty. Tuto metodu můžete snadno použít ke zjednodušení svých výpočtů, pokud dodržíte správnou syntaxi a zajistíte správné formátování dat. Kromě toho můžete provádět složitější akce, jako je automatické přičítání dnů k danému datu, kombinací funkce DAYS s dalšími funkcemi aplikace Excel, jako je například DATE. Díky informacím, které jste se dozvěděli z tohoto článku, můžete funkci DAYS aplikace Excel využívat naplno a zvýšit tak svou produktivitu.

FAQ
Jak získat dny k datu v aplikaci Excel?

V aplikaci Excel můžete pomocí funkce DAYS získat počet dní spojených s daným datem. Zde je podrobný návod:

1. Otevřete aplikaci Excel a do buňky zadejte datum, ke kterému chcete spočítat dny. 2. Do jiné buňky zadejte vzorec „=DAYS(date1, date2)“, kde „date1“ znamená počáteční datum a „date2“ koncové datum. 3. Nahraďte odkazy na buňky pro data, která chcete vypočítat, za „date1“ a „date2“. 4. Stisknutím klávesy Enter zadejte výsledek, kterým je počet dní mezi oběma daty.

V tomto případě, za předpokladu, že A2 obsahuje počáteční datum a A3 obsahuje koncové datum, použijete k určení počtu dní mezi 1. lednem a 10. lednem 2022 příkaz „=DAYS(A2, A3)“.

Pro správné zobrazení výsledku naformátujte buňku obsahující vzorec jako obecný nebo číselný formát.

Funkce DAYS aplikace Excel umožňuje jednoduše určit, kolik dní je mezi dvěma daty, a je tak užitečným nástrojem pro mnoho činností spojených s analýzou dat a plánováním.

Jak v aplikaci Excel přidat k datu 7 dní?

V aplikaci Excel můžete pomocí funkce DAYS ve spojení s operátorem sčítání přidat k datu 7 dní. Zde je návod, jak postupovat: 1. Předpokládejte datum v buňce A1, ke kterému chcete přidat sedm dní, a vyberte prázdnou buňku, do které se má výsledek zobrazit.

2. Do této buňky zadejte výraz „=A1+7“. 3. Chcete-li výsledek načíst, stiskněte klávesu Enter nebo Return. Vzorec aktualizuje datum v buňce A1 o sedm dní a zobrazí jej ve vybrané buňce.

Jak v aplikaci Excel vypočítám počet dní mezi daty?

Pomocí funkce DAYS v aplikaci Excel lze zjistit, kolik dní je mezi dvěma daty. Zde je uveden postup, jak na to: Nejprve překontrolujte, zda jsou data v příslušných buňkách zadána správně. 2. Bez použití uvozovek zadejte do jiné buňky výraz „=DAYS(end_date, start_date)“. Změňte výraz „end_date“ na odkaz na buňku pozdějšího data a výraz „start_date“ na odkaz na buňku dřívějšího data. 3. Po stisknutí klávesy Enter aplikace Excel vypočítá a zobrazí, kolik dní je mezi oběma daty.

Například vzorec bude znít „=DAYS(B2, A2)“, pokud buňka A2 obsahuje počáteční datum a buňka B2 obsahuje koncové datum. Funkce DAYS aplikace Excel umožňuje jednoduše zjistit, kolik dní je mezi libovolnými dvěma daty.