Jak sladit barvu tisku s barvou obrazovky

Jak změnit barvu obrazovky?
Zapnutí převrácení barev

  1. V zařízení otevřete aplikaci Nastavení .
  2. Vyberte položku Přístupnost.
  3. V sekci Barva a pohyb vyberte Převrácení barev.
  4. Zapněte možnost Použít převrácení barev.
Další informace najdete na support.google.com

Sladit barvu tisku s barvou obrazovky může být obtížné, ale pomocí vhodných metod můžete dosáhnout přesných a spolehlivých výsledků. Pochopení toho, jak sladit barvu tisku s obrazovkou, je zásadní, ať už jste grafik, fotograf nebo prostě někdo, kdo chce tisknout vysoce kvalitní fotografie. V tomto příspěvku se podíváme na to, jak dosáhnout přesnosti barev, povíme si o možných problémech a nabídneme řešení případných barevných nesrovnalostí. Jak lze sladit barvy tisku?

Abyste mohli sladit barvu výtisku s barvou na obrazovce, musíte provést kalibraci monitoru a tiskárny. Zobrazení obou zařízení a reprodukce barev jsou díky kalibraci přesné. Chcete-li dosáhnout požadovaného jasu, kontrastu a teploty barev, začněte úpravou nastavení monitoru. Mnoho operačních systémů má vestavěné kalibrační nástroje, které vám s tímto postupem pomohou, včetně systémů Windows a macOS. Kromě toho je možné dosáhnout přesnějších výsledků kalibrace pomocí dostupných externích hardwarových zařízení.

Po dokončení kalibrace displeje byste měli provést kalibraci tiskárny. Většina tiskáren je vybavena vestavěnými funkcemi správy barev, které umožňují měnit nastavení barev. Podrobné pokyny ke kalibraci tiskárny naleznete v uživatelské příručce nebo na webových stránkách výrobce. Je nezbytné si uvědomit, že různé modely tiskáren mohou používat různé kalibrační techniky.

Jak dosáhnu toho, aby barvy na obrazovce počítače Mac odpovídaly barvám na tiskárně?

Chcete-li při používání počítače Mac sladit barvy tiskárny s barvami na obrazovce, použijte vestavěný nástroj ColorSync. Pro zajištění přesné reprodukce barev umožňuje nástroj ColorSync vytvořit osobní barevné profily pro displej a tiskárnu. Přístup k nástroji ColorSync v počítači Mac získáte výběrem možnosti Displeje v části Předvolby systému. Kalibraci displeje můžete provést pomocí vestavěné asistence tak, že odtud vyberete kartu Color.

Otevřete možnosti Tiskárny a skenery a vyberte tiskárnu, které chcete přizpůsobit barvy. Přejděte na kartu ColorSync klepnutím na tlačítko Možnosti a spotřební materiál. Zde můžete zvolit profil tiskárny, který se co nejvíce podobá barevnému profilu vaší obrazovky. Pokud ještě nemáte vhodný profil, můžete si ho vytvořit podle pokynů na obrazovce. Vaše tiskárna použije vámi zvolený nebo upravený profil pro zlepšení reprodukce barev.

Proč je zobrazení barev na obrazovce při tisku někdy nepřesné?

Existuje několik věcí, které mohou způsobit barevné rozdíly mezi tím, co vidíte na obrazovce, a tím, co je vytištěno. Jedním z typických vysvětlení jsou rozdíly v barevném gamutu mezi vaším monitorem a tiskárnou. Širší barevný gamut neboli schopnost zobrazit větší škálu barev se často vyskytuje u monitorů na rozdíl od tiskáren. To může způsobit, že živé barvy, které jsou na obrazovce výrazné, vypadají při tisku matněji. Dalším aspektem jsou možnosti barev použité na digitální soubory. Způsob, jakým různé softwarové programy a hardwarová zařízení zpracovávají barevné informace, může způsobit rozdíly ve výsledku. Pro zajištění jednotnosti v mnoha zařízeních jsou klíčové barevné profily a programy pro správu barev.

Kromě toho se způsob, jakým barvy vypadají, může lišit v závislosti na osvětlení. Vaše vnímání přesnosti barev může být ovlivněno teplotou barev a jasem prostředí, ve kterém výtisky vidíte. V ideálním případě byste měli vidět výtisky v kontrolovaném prostředí studia nebo za regulovaných světelných podmínek, například na slunci.

Pokud máte při tisku problémy s přesností barev, můžete provést několik úkonů k odstranění problémů.

Jak opravit správnou barvu, která se netiskne? Nejprve se ujistěte, že jsou tiskárna a monitor správně zkalibrovány, jak již bylo popsáno v tomto příspěvku. Nastavení základní kalibrace může zlepšit přesnost barev.

Pokud se stále potýkáte s barevnými nesrovnalostmi, zvažte použití vlastních barevných profilů. U mnoha profesionálních tiskáren jsou snadno dostupné profily ICC vytvořené speciálně pro jejich tiskárny a papíry. Přizpůsobením nastavení tiskárny pro konkrétní typ papíru mohou tyto profily pomoci dosáhnout přesnější reprodukce barev.

Jako poslední kontrolu zkontrolujte, zda pro tisk používáte kvalitní papír a inkoust. Nepřesné výtisky mohou být vytvořeny horšími produkty, které ovlivňují věrnost barev.

Na závěr dodejme, že pro dosažení přesné shody barev mezi obrazovkou a tištěným výstupem je nutná správná kalibrace monitoru a tiskárny. Konzistentní reprodukce barev lze dosáhnout použitím nástrojů pro správu barev, jako je ColorSync v počítači Mac. Uvědomte si omezení barevného rozsahu a vliv osvětlení na zobrazení barev. A konečně, chcete-li zlepšit přesnost barev, pokud se setkáte s barevnými rozdíly, přemýšlejte o použití vlastních barevných profilů a prémiových tiskových materiálů. Dodržováním těchto pravidel můžete zlepšit konzistenci a přesnost shody barev u svých výtisků.

FAQ
Proč vypadají barvy na obrazovce jinak než při tisku?

Z několika zásadních důvodů mohou barvy na obrazovce vypadat jinak než při tisku. Za prvé, displeje používají aditivní barevný model, ve kterém jsou barvy vytvářeny kombinací světla vyzařovaného červenými, zelenými a modrými pixely. Subtraktivní barevný model používaný při tisku je naproti tomu založen na pohlcování světla pigmenty v inkoustu na papíře.

Na rozdíl od tištěných materiálů, které světlo odrážejí, obrazovky světlo vyzařují, díky čemuž se barvy mohou zdát jasnější a živější. Nastavení jasu a kontrastu obrazovky může mít také vliv na to, jak se barvy zobrazují.

Kromě toho obrazovky a tiskárny používají k reprodukci barev více barevných profilů a technologií. Na rozdíl od tiskáren obrazovky obvykle používají barevné profily CMYK. Různé barevné škály těchto profilů mohou vést k rozdílům ve způsobu reprodukce barev.

V neposlední řadě mohou zdání barev ovlivnit také rozdíly v nastavení tiskárny a kalibrace monitoru. Přesnost barev na obrazovce a při tisku lze zlepšit kalibrací monitorů a použitím strategií správy barev.