Použití funkce IF v aplikaci Excel. Komplexní průvodce

Pomocí funkce IF aplikace Excel můžete provádět logické testy a na základě jejich výsledků vynášet soudy. Funkce IF vám pomůže dosáhnout vašich cílů, ať už potřebujete analyzovat text, mnoho kritérií nebo číselné hodnoty. V tomto článku se budeme zabývat použitím funkce IF v řadě situací, včetně těch, které zahrnují dvě podmínky, text a tři podmínky.

Začněme pochopením základní syntaxe funkce IF. Struktura vzorce je následující: logický_test, hodnota_if_true a hodnota_if_false

Podmínka nebo výraz, který může být vyhodnocen pouze jako TRUE nebo FALSE, se nazývá logický_test. Argument value_if_true ovlivňuje výstup, pokud je toto kritérium splněno. Argument value_if_false určuje výstup, pokud je podmínka nepravdivá.

Je jednoduché použít funkci IF se dvěma podmínkami. Ke spojení dvou logických příkazů lze použít funkci AND nebo OR v argumentu logical_test. Pro ilustraci předpokládejme, že chceme zjistit, zda dítě složilo testy z matematiky i z přírodních věd. Lze použít následující vzorec: „Prošel“, „Neprošel“ AND (math_score >= 70, science_score >= 70)

Logický_test v tomto vzorci určuje, zda součet math_score a science_score je větší nebo roven 70. Pokud jsou splněny oba požadavky, výsledkem je „vyhověl“, pokud jeden nebo oba požadavky splněny nejsou, výsledkem je „nevyhověl“.

Pokud chcete využít funkci IF s textem, můžete v parametru logical_test porovnávat řetězce pomocí operátorů porovnávání, jako je „rovná se“ (=) a „nerovná se“ (>). Pro ilustraci předpokládejme, že chceme seskupit spotřebitele podle typu jejich členství. Lze použít následující vzorec: IF (typ_člena = „Premium“, „VIP“ nebo „Regular“)

Logický_test v tomto vzorci porovnává typ_člena s řetězcem „Premium“. Pokud je podmínka splněna, výstupem je „VIP“, pokud splněna není, výstupem je „Regular“.

Při použití funkce IF se třemi kritérii můžete vrstvit více funkcí IF dohromady. V další funkci IF slouží každá funkce IF jako parametr value_if_true nebo value_if_false. Uvažujme scénář, kdy chceme studenty klasifikovat jako „výborné“, „dobré“ nebo „potřebuje zlepšit“ na základě výsledků jejich zkoušek. Lze použít následující vzorec: Math_score >= 80, „Dobrý“, „Potřebuje zlepšit“, a Math_score >= 90, „Výborný“)

První funkce IF v tomto vzorci určuje, zda je math_score větší nebo rovno 90. Pokud je předpoklad splněn, bude výsledek „Výborný“. Pokud ne, zkontroluje se, zda je math_score větší nebo rovno 80, což spustí druhou funkci IF. Tento požadavek musí být splněn, aby byl výsledek „Dobrý“. Pokud není splněn žádný z předpokladů, bude výsledek „Potřebuje zlepšit“.

V neposlední řadě je funkce IF aplikace Excel flexibilním nástrojem, který umožňuje vyvozovat logické závěry na základě předem definovaných podmínek. Pokud znáte její syntaxi a používáte ji v různých kontextech, můžete efektivně pracovat s daty a provádět složité výpočty. Funkce IF je užitečným nástrojem ve vaší sadě nástrojů aplikace Excel, ať už potřebujete pracovat s číselnými veličinami, textem nebo mnoha podmínkami.

FAQ
Jak provést příkaz if then?

Pomocí funkce IF v aplikaci Excel můžete vytvořit příkaz IF-THEN. Funkce IF má následující syntaxi: logický_test, hodnota_if_true a hodnota_if_false

Takto to probíhá:

1. Začněte zadáním znaménka rovnosti (=) do buňky, kde se má zobrazit výsledek. Dále zapište funkci IF, za kterou následuje otevírací závorka, do

2. 3. Zapište funkci IF, za kterou následuje otevírací závorka. Podmínka, kterou chcete vyhodnotit, je logický_test. Můžete například napsat A1>10, chcete-li zjistit, zda je celé číslo větší než 10. 4. Za logický_test umístěte čárku (,) a poté zadejte hodnotu, která se zobrazí, pokud je logický_test pravdivý. 5. Dále umístěte další čárku (,) před hodnotu, která se zobrazí, pokud logický_test vrátí hodnotu false. 6. Na závěr přidejte uzavírací závorku a stisknutím klávesy Enter funkci ukončete.

Můžete například použít vzorec:

=IF(A1>=70, „vyhověl“, „nevyhověl“), abyste zjistili, zda je výsledek žáka větší nebo roven 70, a v případě pravdy zobrazit „vyhověl“ a v případě nepravdy „nevyhověl“.

Nezapomeňte upravit odkazy na buňky a kritéria podle vlastních požadavků.

Jak vytvořit vzorec if se třemi podmínkami?

Pomocí vnořené funkce IF aplikace Excel vytvořte vzorec IF se třemi podmínkami. Pomocí vnořené funkce IF můžete posoudit mnoho okolností a na základě těchto podmínek vrátit různé výsledky.

Obecná syntaxe vnořeného vzorce IF se třemi podmínkami je následující: IF (podmínka 1, výsledek 1, IF (podmínka 2, výsledek 2, IF (podmínka 3, výsledek 3, výsledek_if_false)).

Zde je ukázka použití:

=IF(A1>10, „Větší než 10“, IF(A1=10, „Rovná se 10“, IF(A1=10, „Rovná se“), IF(A110, „Menší než 10“, „Chyba“))).

V tomto případě vzorec vrátí hodnotu „Větší než 10“, pokud je hodnota v buňce A1 větší než 10. Pokud je hodnota rovna 10, zobrazí se „Rovná se 10“. Pokud je hodnota menší než 10, zobrazí se „Méně než 10“. Vrátí „Error“ jako výsledek_if_false, pokud není splněn žádný z požadavků.

Nezapomeňte upravit okolnosti a výsledky podle vlastních požadavků.

Můžete mít v příkazu if dvě podmínky?

Ano, příkaz IF v aplikaci Excel může mít dvě nebo více podmínek. Říkáme tomu vrstvený příkaz IF. K určení výsledku příkazu IF můžete kombinovat mnoho podmínek pomocí logických operátorů, jako je AND nebo OR. Například: Aby příkaz IF dal výsledek value_if_true, Value_if_false = IF (AND (condition1, condition2), Condition1, Condition2), musí být podmínky 1 a 2 pravdivé. Příkaz IF vrátí hodnotu_if_false, pokud je některá z podmínek nepravdivá.