Použití funkce CONCATENATE v aplikaci Excel. Komplexní průvodce

Excel je silný nástroj, který poskytuje řadu možností, jež uživatelům pomáhají při manipulaci s daty a jejich analýze. Jednou z takových funkcí je CONCATENATE, která umožňuje kombinovat textové řetězce z různých buněk do jedné buňky. V tomto příspěvku se podíváme na to, jak používat funkci CONCATENATE aplikace Excel, a nabídneme příklady pro různé situace.

Jak lze v aplikaci Excel použít funkci CONCATENATE?

Chcete-li v aplikaci Excel spojit dva nebo více textových řetězců, použijte funkci CONCATENATE. Textové řetězce, které chcete spojit, musí být při použití funkce CONCATENATE zadány jako argumenty funkce. Zde je ilustrační příklad: „Hello“, „,“ a „World“ jsou CONCATENATED.

Řetězec „Hello World“ je v tomto příkladu vytvořen spojením řetězců „Hello“, „World“ a mezery. Kromě toho můžete místo prostých textových řetězců používat odkazy na hodnoty buněk. Pro ilustraci: Tento vzorec by poskytl stejný výsledek jako předchozí příklad, pokud by buňka A1 obsahovala slovo „Hello“ a buňka B1 text „World“. Jak lze v aplikaci Excel KONCATENOVAT text a čísla?

Při práci s čísly můžete potřebovat smíchat textové řetězce s čísly. To lze v Excelu provést kombinací funkce TEXT a CONCATENATE. Zde je názorný příklad: „Celkem: „, TEXT(A1, „#,

FAQ

0.00″),

=CONCATENATE

Za předpokladu, že buňka A1 obsahuje v tomto příkladu hodnotu 12345,6789, funkce CONCATENATE spojí text „Celkem:“ s formátovaným číslem a získáme „Celkem: 12 345,68“. Funkce TEXT zformátuje číslo pomocí zadaného formátovacího kódu (v tomto případě #,

0,00).

Jak v aplikaci Excel spojit tři sloupce oddělené mezerami?

Funkce CONCATENATE umožňuje opakovaně spojit obsah tří sloupců s mezerami mezi nimi. Zde je názorný příklad: A1, “ „, B1, “ „, C1) =CONCATENATE

Pokud se v buňkách A1, B1 a C1 nacházejí hodnoty „John“, „Doe“ a „Smith“, pak by výsledkem tohoto vzorce bylo „John Doe Smith“. Uvozovky mají uvnitř mezeru, která symbolizuje odstup.

Jak mohu v aplikaci Excel sloučit mnoho řádků a sloupců? Místo použití funkce CONCATENATE můžete spojit několik řádků a sloupců pomocí operátoru ampersand (&). Tento operátor je sice kratší, ale funguje podobně jako CONCATENATE. Zde je názorný příklad:

=A1&B1&C1

Výsledkem tohoto vzorce bude „JohnDoeSmith“, pokud buňky A1, B1 a C1 budou mít hodnoty „John“, „Doe“ a „Smith“. Mezery můžete zahrnout tak, že je v textových řetězcích uzavřete dvojitými uvozovkami a ampersandy, jako v následujícím příkladu:

=A1&“ „&B1&“ „&C1

S mezerami mezi jednotlivými hodnotami by tento vzorec získal výstup „John Doe Smith“.

Konečně, funkce CONCATENATE aplikace Excel je silným nástrojem pro slučování textových řetězců z různých buněk. Excel nabízí řadu způsobů, jak dosáhnout svých cílů, ať už potřebujete spojit řetězce, smíchat text a čísla nebo sloučit několik řádků a sloupců. Rozumným používáním těchto funkcí a operátorů můžete urychlit práci s daty a zvýšit produktivitu aplikace Excel.

Jak v aplikaci Excel spojit sloupec s řetězcem?

Ke KONCATENACI sloupce s řetězcem lze použít funkci CONCATENATE aplikace Excel nebo operátor ampersand (&). Zde je uveden postup: Nejprve použijte funkci CONCATENATE: Do prázdné buňky zadejte vzorec =CONCATENATE(A1, „váš řetězec“), kde A1 je odkaz na první buňku ve sloupci, který chcete spojit.

b. Po stisknutí klávesy Enter se hodnota buňky a váš řetězec spojí.

c. Chcete-li vzorec použít na zbývající sloupce, přetáhněte jej dolů. Do prázdné buňky zadejte vzorec =A1 & „váš řetězec“, kde A1 je odkaz na první buňku ve sloupci, který chcete spojit.

2. Použijte operátor ampersand (&):

a.

b. Po stisknutí klávesy Enter se hodnota buňky a váš řetězec spojí.

c. Chcete-li vzorec použít na zbývající sloupce, přetáhněte jej dolů.

Pomocí těchto technik mohou uživatelé aplikace Excel spojit celý sloupec s daným řetězcem.

Jak spojíte řetězcové hodnoty?

Ke spojování řetězcových hodnot lze použít funkci CONCATENATE aplikace Excel. Postup je následující:

1. Na začátku vyberte buňku, ve které se má zobrazit zřetězená hodnota.

2. Za funkci CONCATENATE na panelu vzorců nebo přímo v buňce přidejte otevírací závorku: =CONCATENATE(

3. Uvnitř závorky oddělte čárkami řetězcové hodnoty, které chcete spojit. Například zadáním =CONCATENATE(A1, B1) spojíte hodnoty v buňkách A1 a B1. 4. Ponechte závorky uzavřené a stiskněte klávesu Enter.

Operátor & lze také použít ke zhuštění funkce CONCATENATE. Použijeme-li stejné hodnoty jako dříve, zde je názorný příklad: =A1 & B1

Obklopením textu dvojitými uvozovkami můžete snadno spojit textové a řetězcové hodnoty. Jako příklad použijte =A1 & “ “ & B1 a přidejte mezi čísla mezeru.

Nezapomeňte upravit odkazy na buňky a požadované formátování podle svých konkrétních požadavků.

Jak se píše spojovací vzorec?

K vytvoření spojovacích vzorců lze použít funkci CONCATENATE aplikace Excel nebo operátor ampersand (&). Zde jsou uvedeny dva způsoby, jak to provést: 1. Výběr buňky, ve které se má objevit spojovaný text, před použitím funkce CONCATENATE. 2. Po zadání =CONCATENATE(do buňky zadejte odkazy na ostatní buňky nebo text, který chcete spojit, oddělené čárkami. Pokud byste například chtěli spojit obsah buněk A1 a B1, zadali byste uvnitř závorky A1 a B1.

– Pro dokončení vzorce přidejte uzavírací závorku. Stisknutím klávesy Enter zobrazíte výsledek zřetězení. Příkladem je vzorec =CONCATENATE(A1, B1).

2. Použití operátoru & ke spojování textu:

Nejprve vyberte buňku, ve které se má zobrazit spojený text.

Buňku vyplňte znakem =. Poté zadejte první text nebo odkaz na buňku, kterou chcete spojit.

– Vložte symbol ampersand (&). Nakonec přidejte poslední odkaz na text nebo buňku, kterou chcete spojit. Stisknutím klávesy Enter zobrazíte výsledek spojování. Příklad: =A1 a B1

Oba přístupy umožňují sloučit mnoho textových řetězců nebo odkazů na buňky v aplikaci Excel a získat jeden výstup.