Jak odebrat ovládací prvky ActiveX. Průvodce krok za krokem

Co je to ActiveX?
Ovládací prvky ActiveX umožňují získat neomezený přístup k počítači, což znamená, že umožňují přistupovat k místnímu systému souborů a měnit nastavení registru operačního systému. Cached
Další informace najdete na support.microsoft.com

Společnost Microsoft používá třídu softwarových komponent známých jako ovládací prvky ActiveX ke zlepšení funkčnosti různých aplikací. Přestože mohou být užitečné, v některých situacích může být nutné tyto ovládací prvky ze systému odstranit. Tento článek vás provede postupem, ať už chcete odstranit ovládací prvky ActiveX z aplikace Internet Explorer, Microsoft Word nebo je jen vyhledat a odstranit z počítače. Podíváme se také na to, zda je možné ActiveX zcela vypnout. Odstranění ovládacích prvků ActiveX v aplikaci Internet Explorer:

1. Spusťte aplikaci Internet Explorer: Spusťte webový prohlížeč počítače.

2. Vstupte do nabídky Nástroje: V pravém horním rohu obrazovky vyberte možnost „Nástroje“.

Rozhodněte se pro možnost Spravovat doplňky: V rozevírací nabídce „Spravovat doplňky“ proveďte výběr.

4. Chcete-li najít ovládací prvky ActiveX, přejděte do části „Panely nástrojů a rozšíření“ v poli „Spravovat doplňky“.

5. Identifikujte ovládací prvek ActiveX: Vyhledejte ovládací prvek ActiveX, který chcete odinstalovat, procházením seznamu nainstalovaných doplňků.

6. Vypněte nebo odstraňte ovládací prvek ActiveX kliknutím pravým tlačítkem myši a výběrem možnosti „Zakázat“ nebo „Odebrat“. Zakázáním lze dočasně zastavit činnost ovládacího prvku a jeho úplným odstraněním ze systému.

Jak odstranit ovládací prvky ActiveX z aplikace Word:

1. Spusťte aplikaci Word: Přihlaste se k počítači a spusťte aplikaci Word.

2. Vyberte kartu Vývojář: Karta Vývojář musí být nejprve povolena, pokud ještě není na pásu karet viditelná. Klepněte na Soubor > Možnosti > Přizpůsobit pás karet a z rozevírací nabídky vyberte možnost „Vývojář“. Stiskněte tlačítko „OK“. 3. Přístup k ovládacím prvkům: Klepněte na kartu Vývojář, jakmile se zobrazí, a získejte přístup k ovládacím prvkům. Klepnutím na tlačítko ve skupině Ovládací prvky vyberte možnost „Režim návrhu“. 4. Vyhledejte ovládací prvky ActiveX: Vyhledejte ve svém dokumentu ovládací prvky ActiveX. Obvykle mají podobu různých tlačítek, zaškrtávacích políček nebo jiných interaktivních prvků. 5. Odstranění ovládacích prvků ActiveX: Klepnutím na ovládací prvek ActiveX jej vyberte a poté jej odstraňte stisknutím klávesy „Delete“ na klávesnici. Vyhledání a odstranění ovládacích prvků ActiveX:

1. Vstupte do ovládacího panelu: Klepněte na tlačítko Start, napište „Ovládací panely“ a klepnutím na ně je otevřete. 2. Otevřete Možnosti Internetu: V okně Ovládací panely vyberte položku „Možnosti Internetu“. 3. Vyberte kartu Zabezpečení: V okně Možnosti Internetu klikněte na kartu „Zabezpečení“. 4. Upravte úrovně zabezpečení: V závislosti na požadovaném stupni kontroly vyberte možnost „Internet“ nebo „Local Intranet“. V nabídce vyberte možnost „Vlastní úroveň“. 5. Správa ovládacích prvků ActiveX: Přejděte do oblasti „Ovládací prvky ActiveX a zásuvné moduly“ posunutím seznamu nastavení dolů. Zde můžete spravovat jednotlivé ovládací prvky a také aktivovat nebo zakázat ovládací prvky ActiveX. Je možné zakázat ovládací prvky ActiveX? Ano, ovládací prvky ActiveX lze vypnout. Pokud si přejete zlepšit zážitek z prohlížení nebo se obáváte bezpečnostních nedostatků, doporučujeme ovládací prvky ActiveX vypnout. Chcete-li vypnout ovládací prvky ActiveX, postupujte podle výše uvedených pokynů pro odinstalování ovládacích prvků ActiveX z aplikace Internet Explorer. Klepněte pravým tlačítkem myši na ovládací prvek ActiveX, který chcete zakázat, v okně Správa doplňků a vyberte možnost „Zakázat“. Nezapomeňte, že po zakázání ovládacích prvků ActiveX mohou některé webové stránky nebo aplikace přestat správně fungovat.

Závěrem lze říci, že podle pokynů uvedených v tomto článku lze snadno odstranit ovládací prvky ActiveX z aplikace Internet Explorer, aplikace Microsoft Word nebo počítače. Kromě toho můžete ovládací prvky ActiveX zcela deaktivovat změnou nastavení v Možnostech Internetu. Pravidelnou kontrolou ovládacích prvků ActiveX můžete udržovat své počítačové prostředí bezpečné a optimalizované.

FAQ
Jsou ovládací prvky ActiveX bezpečné?

V závislosti na řadě proměnných mohou být ovládací prvky ActiveX buď bezpečné, nebo případně nebezpečné. Na jedné straně lze ovládací prvky ActiveX vytvořené spolehlivými zdroji a používané bezpečně považovat za bezpečné. Mohou zlepšovat funkčnost a nabízet bezproblémovou integraci do prohlížeče.

Na druhé straně, pokud jsou ovládací prvky ActiveX vytvořeny nepoctivými vývojáři nebo používány nezabezpečeně, mohou způsobit bezpečnostní problémy. Protože ovládací prvky ActiveX mají přímý přístup k systémovým prostředkům, mohou být zneužity k destruktivním operacím, jako je instalace virů nebo sběr dat.

Pro zajištění bezpečnosti používejte pouze ovládací prvky ActiveX od spolehlivých poskytovatelů a udržujte je aktualizované pomocí nejnovějších bezpečnostních oprav. Kromě toho může ke snížení nebezpečí přispět nastavení webových prohlížečů tak, aby uživatele vyzvaly k instalaci ovládacích prvků ActiveX, a povolení automatických aktualizací.

Závěrem lze říci, že přestože ovládací prvky ActiveX mohou být při zodpovědném používání bezpečné, je nutné postupovat obezřetně a dodržovat správné bezpečnostní postupy, aby se snížily případné hrozby.

Jak zakážu všechny ovládací prvky ActiveX v registru internetové zóny?

Pro odstranění všech komponent ActiveX z registru zóny Internet můžete provést následující akce:

* 1. Stisknutím klávesy Windows a R na klávesnici zobrazte dialogové okno „Spustit“. 2. V dialogovém okně Spustit zadejte „regedit“ (bez uvozovek). Výsledkem bude otevření Editoru registru. 3. V Editoru registru přejděte na následující místo: ActiveX Compatibility se nachází v podklíči HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionInternet Settings. 4. Ve složce ActiveX Compatibility objevíte seznam podsložek představujících různé ovládací prvky ActiveX. 5. Vyberte podsložku spojenou s určitým ovládacím prvkem ActiveX, aby se stal neaktivním. 6. Po provedení kliknutí pravým tlačítkem myši na zadaný podadresář zvolte pomocí kontextové nabídky možnost „Odstranit“. Po výzvě k potvrzení odstranění tak učiňte. 7. Pro každý ovládací prvek ActiveX, který chcete deaktivovat, opakujte kroky 5 a 6. 8. Po odstranění požadovaných podadresářů ovládacích prvků ActiveX zavřete Editor registru.

Upozorňujeme, že nesprávná úprava registru může mít za následek nepředvídatelné účinky. Před jakoukoli úpravou doporučujeme provést zálohu registru. Při provádění těchto úprav dbejte zvýšené opatrnosti, protože odstranění ovládacích prvků ActiveX může také zabránit správnému fungování některých webových stránek nebo programů.