Plánování cesty s elektromobilem

Jak nabit elektromobil doma?
AC nabíjení lze provádět ze zásuvky, lepší ale je pořídit si výkonnější a bezpečnější wallbox. Čím větší je kapacita baterie, tím déle ji budete nabíjet – pomocí wallboxu třeba během noci, přes zásuvku i 2 dny. Záleží na typu elektromobilu a jeho technologických možnostech. Další možností je zřízení výkonnější zásuvky.
Další informace najdete na www.cez.cz

Přemýšlíte o cestě s elektromobilem? Vzhledem k rostoucí popularitě elektromobilů (EV) není překvapivé, že stále více jednotlivců touží cestovat po otevřených cestách bez závislosti na fosilních palivech. Při přípravě na cestu s elektromobilem je však třeba vzít v úvahu několik dalších faktorů. V tomto příspěvku se budeme věnovat základním prvkům organizace cesty elektromobilem, nejlepšímu plánovači tras pro elektromobily, dojezdu, alternativám nabíjení a trasování elektromobilů.

Pokud Mapy Google nabízejí plánování tras pro elektromobily, může to být jeden z prvních dotazů, který vás napadne. Dobrou zprávou je, že Mapy Google právě přidaly plánování tras pro elektromobily, které uživatelům umožňuje plánovat cesty podle potřeb elektromobilů a dostupnosti nabíjecích stanic. Tato funkce zohledňuje například aktuální nabití baterie, předpokládanou spotřebu energie a umístění nabíjecích stanic v okolí. Díky navigaci pro elektromobily v Mapách Google si nyní můžete snadno naplánovat cestu s vědomím, že zohlední omezení vašeho elektromobilu a zajistí bezproblémové cestování.

Průměrná vzdálenost, kterou elektromobil ujede na jedno nabití, je zásadním faktorem, který je třeba vzít v úvahu při organizaci cesty s elektromobilem. Dojezd elektromobilu se liší v závislosti na typu a velikosti baterie, ale většina současných elektromobilů ujede v průměru 200-300 mil (320-480 km), než je třeba je dobít. Je nezbytné znát přesný dojezd vozidla a podle toho plánovat zastávky a ujistit se, že se v blízkosti a na trase cesty nacházejí dobíjecí stanice.

Častým nedorozuměním v souvislosti s elektromobily je, zda je lze nabíjet za jízdy. Elektromobily nemohou nabíjet své baterie za jízdy, na rozdíl od tradičních vozidel poháněných benzinem, která to umí. Elektromobily se spoléhají na pevné nabíjecí stanice nebo příležitostně na rychlonabíjecí stanice, které mohou za krátkou dobu dodat značnou dávku energie. Abyste si zajistili přístup k nabíjecí infrastruktuře a mohli udržovat elektromobil nabitý po celou dobu trasy, je nezbytné zorganizovat si cestu se zastávkami pro nabíjení v pravidelných intervalech.

Nyní si povíme o nejlepším plánovači tras pro elektromobily, který vám pomůže zorganizovat vaši cestu. Mapy Google jsou sice důvěryhodným nástrojem s funkcemi pro plánování tras EV, ale existují i další specializované plánovače tras EV, které mohou nabídnout komplexnější informace vhodné pro elektromobily. Mezi oblíbené alternativy patří například A Better RoutePlanner (ABRP), Electrip a PlugShare. Tyto platformy poskytují nástroje, jako je odhad spotřeby energie, alternativní trasy určené pro elektromobily a dostupnost nabíjecích stanic v reálném čase. Doporučujeme prohlédnout si tyto specializované plánovače tras pro elektromobily a vybrat si ten, který nejlépe vyhovuje vašim individuálním požadavkům a preferencím.

Závěrem lze říci, že při přípravě na cestu elektromobilem je nutné pečlivě zvážit řadu prvků. Díky spuštění plánování tras pro elektromobily ve službách, jako jsou Mapy Google, je nyní jednodušší než kdy dříve naplánovat si cestu a zároveň zohlednit omezení baterie elektromobilu. Úspěšnost cesty závisí na znalosti typické vzdálenosti, kterou může elektromobil ujet, a na nutnosti častých zastávek pro dobíjení. Další informace specifické pro elektromobily lze nalézt při zkoumání plánovačů tras pro elektromobily. Se správnou přípravou a přístupem k nabíjecí infrastruktuře můžete bez obav absolvovat nezapomenutelný výlet elektromobilem.

FAQ
Jak dlouho trvá nabíjení elektromobilu?

Doba nabíjení elektromobilu (EV) se může lišit v závislosti na řadě proměnných, včetně použité techniky nabíjení, kapacity baterie vozidla a rychlosti nabíjení v nabíjecí stanici. Elektromobil lze obvykle nabít za 30 minut až několik hodin.

Pro elektromobily existují tři základní kategorie úrovní nabíjení:

První možnost nabíjení, úroveň 1, využívá standardní domácí zásuvku (120 V) a je nejpomalejší. V závislosti na kapacitě baterie může nabíjení na úrovni 1 trvat 8 až 20 hodin.

2. Nabíjení úrovně 2: Nabíjení úrovně 2 je rychlejší než nabíjení úrovně 1 a využívá speciální nabíjecí stanici (240 V). Elektromobil může být plně nabit pomocí nabíjení úrovně 2 za 4 až 8 hodin.

3. Rychlé nabíjení stejnosměrným proudem: Pomocí rychlonabíjecích stanic DC je do vozidla dodáván vysokonapěťový stejnosměrný proud, který umožňuje rychlé nabíjení. Nejrychlejší dostupnou metodou nabíjení je nyní rychlé nabíjení stejnosměrným proudem, které dokáže nabít elektromobil z 0 % na 80 % za pouhých 30 minut.

Je důležité mít na paměti, že novější elektromobily mají často větší akumulátory, což může proces nabíjení prodloužit. Dalšími proměnnými, které mohou ovlivnit dobu nabíjení, jsou teplota, stáří baterie a úroveň nabití baterie na začátku nabíjení.

Při cestování elektromobilem je nezbytné připravit se na přestávky v nabíjení a vzít v úvahu umístění nabíjecích stanic po cestě.

Jaká je nejlepší aplikace pro plánování cesty elektromobilem?

„PlugShare“ je jednou z nejlepších aplikací pro organizaci cesty elektromobilem. Známý program PlugShare nabízí údaje o nabíjecích místech pro elektromobily po celém světě. Uživatelé si pomocí něj mohou naplánovat výlet tak, že vyhledají dobíjecí stanice po cestě, zkontrolují dostupnost stanic a v některých případech si je i zarezervují. Aplikace také nabízí aktualizace stavu nabíjecích stanic v reálném čase a uživatelské recenze, což z ní činí důvěryhodný zdroj informací pro majitele elektromobilů.