Jak používat příkaz MSG a řešit běžné problémy

Jak použít příkazový řádek?
Příkazový řádek zobrazuje výzvu (prompt) a (blikající) kurzor. Uživatel vkládá příkazy napsáním jejich názvu a stiskem klávesy „Enter“. Interpret příkazů pak vložený text přijme, analyzuje a spustí příslušný program. Příkazový řádek může být spuštěn v textovém terminálu nebo pomocí emulace terminálu, jako je např.
Další informace najdete na cs.wikipedia.org

Odesílání zpráv ostatním uživatelům ve stejné síti je možné pomocí příkazu MSG, silného nástroje v příkazovém řádku systému Windows (cmd). Může být užitečný zejména v podnikovém prostředí nebo ve školství, kde musí manažeři současně doručovat důležité informace mnoha uživatelům. V tomto příspěvku se podíváme na funkce příkazu MSG, budeme se zabývat některými souvisejícími dotazy a řešit typické problémy.

1. Návod k použití příkazu MSG Stisknutím kláves Windows + R a zadáním „cmd“ do dialogového okna Spustit můžete získat přístup k příkazovému řádku a spustit příkaz MSG. Po zobrazení příkazového řádku zadejte „msg“, poté uživatelské jméno příjemce a zprávu, kterou chcete odeslat. Například zadáním „msg John“ odešlete zprávu uživateli John. Jak se dnes máte?

2. Proč nemohu použít příkaz MSG? Příkaz MSG možná nemůžete použít z několika důvodů. Především tento příkaz podporují pouze určité verze systému Windows. Verze Windows Home jej nemají, ale verze Windows Professional, Enterprise a Education by jej měly mít. Příkaz MSG navíc ke své funkci potřebuje práva správce. Pokud nejste přihlášeni jako správce, nebudete moci příkaz použít.

3. Pokyny pro zápis zprávy v příkazu CMD: K zápisu zprávy lze použít příkaz CMD ECHO. Na příkazovém řádku se zprávy zobrazují pomocí příkazu ECHO. Pro vygenerování zprávy stačí vstoupit do příkazového řádku a zadat příkaz „echo“ následovaný zprávou, kterou chcete zobrazit. Například napíšete „echo Welcome to the command prompt“, čímž vytvoříte zprávu s textem „Welcome to the command prompt“. V okně příkazového řádku se zobrazí tato zpráva.

4. Odeslání zprávy všem uživatelům v CMD:

Pomocí příkazu MSG v CMD s hvězdičkou (*) jako uživatelským jménem odešlete zprávu všem uživatelům v síti. Například zadáním příkazu „msg * Důležitá schůzka za 30 minut“ odešlete zprávu s textem „Důležitá schůzka za 30 minut“ všem uživatelům v síti. Všichni uživatelé, kteří jsou aktuálně přihlášeni v síti, obdrží po provedení tohoto úkonu oznámení.

5. Lze MSG * použít v příkazu CMD?

Příkaz MSG v CMD funguje, pokud je uživatelské jméno tvořeno hvězdičkou (*). Je důležité mít na paměti, že správci sítě mohou příkaz MSG z bezpečnostních důvodů zablokovat nebo omezit. Kromě toho může být příkaz MSG blokován některým antivirovým softwarem nebo bránou firewall. Pokud máte problémy s používáním příkazu MSG s hvězdičkou, doporučujeme obrátit se na správce sítě nebo IT oddělení a požádat o další pomoc.

Příkaz MSG je užitečný nástroj pro komunikaci s ostatními uživateli ve stejné síti, abychom to shrnuli. Příkaz MSG můžete snadno využít ke komunikaci s ostatními uživateli podle výše popsaných postupů. Přesto je velmi důležité si uvědomit veškerá omezení nebo restrikce, které mohou platit pro vaši síť. Doporučujeme, abyste v případě problémů nebo dotazů požádali o pomoc správce sítě nebo oddělení IT.

FAQ
Jak spustit textový skript v cmd?

Tyto postupy lze použít ke spuštění textového skriptu v cmd (Příkazový řádek): 1. Spusťte Příkazový řádek zadáním příkazu: V dialogovém okně Spustit zadejte „cmd“ po stisknutí kláves Windows + R. Můžete také vyhledat položku „Příkazový řádek“ v nabídce Start.

2. Najděte umístění textového skriptu tak, že přejdete do adresáře: K navigaci použijte příkaz „cd“ a cestu k adresáři. Například zadejte „cd C:Scripts“ a stiskněte klávesu Enter, pokud se skript nachází ve složce „C:Scripts“.

3. Spusťte textový program: Po zadání názvu a přípony souboru skriptu stiskněte klávesu Enter. Pokud se skript jmenuje například „myscript.bat“, zadejte „myscript.bat“ a stiskněte Enter.

4. Skript se nyní spustí a provede instrukce, které obsahuje. V okně příkazového řádku se zobrazí výstup skriptu. Soubor skriptu musí být uložen s příslušnou příponou (.bat pro dávkové soubory,.cmd pro příkazové skripty atd.).

Tyto pokyny usnadňují spuštění textového skriptu v cmd a spuštění příkazů, které obsahuje.

Jak používat příkaz msg v Linuxu?

Podle těchto pokynů můžete v Linuxu používat příkaz’msg‘:

1. Spusťte terminál.

2. Zadejte příkaz `msg` následovaný uživatelským jménem nebo IP adresou cílového počítače, na který chcete zprávu odeslat. Například ‚message username‘ nebo ‚msg IP_adresa‘.

3. Dále zadejte `/server` následovaný názvem hostitele nebo IP adresou cílového počítače. Například `/server hostname` nebo `/server IP_address`.

4. Nakonec zadejte zprávu, kterou chcete odeslat, uzavřenou v uvozovkách. Například `msg username /server hostname „Hello, how are you?“`.

5. Stisknutím klávesy Enter zprávu odešlete.

Upozorňujeme, že příkaz `msg` nemusí být ve výchozím nastavení k dispozici ve všech distribucích Linuxu. Pokud se vyskytnou problémy nebo se zobrazí chybová zpráva, může být nutné nainstalovat další balíčky nebo povolit určité funkce v systému Linux.

Funguje příkaz MSG * v cmd?

Ano, příkaz MSG * v cmd (Příkazový řádek) slouží k odeslání zprávy všem uživatelům připojeným k určitému počítači nebo serveru. Běžně se používá při správě sítě nebo pro zasílání důležitých oznámení všem uživatelům současně. Je však důležité poznamenat, že příkaz MSG * nemusí v určitých scénářích fungovat, zejména pokud je zakázán nebo omezen správcem systému. Příkaz MSG * navíc nemusí fungovat v různých verzích operačních systémů Windows.