Jak nabíjet notebook v letadle. Základní tipy pro cestovatele

Mnoho lidí si dnes často bere notebook na cesty, ať už za prací, nebo za zábavou. Udržování notebooků nabitých na dlouhých cestách je však typickou starostí uživatelů notebooků. V tomto příspěvku se budeme zabývat různými způsoby nabíjení notebooku během letu a také všemi relevantními dotazy a problémy.

1. Využijte elektrickou zásuvku v letadle V současných letadlech jsou často k dispozici elektrické zásuvky, které cestujícím umožňují dobíjet jejich elektronické přístroje. Tyto zásuvky se obvykle nacházejí v opěradle sedadla před vámi nebo pod sedadly. Před cestou je vhodné zkontrolovat webové stránky letecké společnosti nebo se spojit s oddělením péče o zákazníky a ujistit se, že konkrétní letadlo, kterým poletíte, má elektrické zásuvky. Pokud má letadlo elektrické zásuvky, ujistěte se, že máte správný měnič pro nabíječku notebooku, protože různé letecké společnosti mohou používat různé typy zástrček.

Za druhé, přenosné nabíječky notebooků: Pokud letadlo nemá elektrické zásuvky nebo pokud chcete flexibilnější řešení nabíjení, zvažte zakoupení přenosné nabíječky notebooku. Jednou z těchto nabíječek můžete notebook nabít několikrát, protože jsou k dispozici v různých velikostech a kapacitách. Přenosné nabíječky notebooků jsou užitečné zejména při dlouhých letech nebo při návštěvě míst s řídkými zdroji energie.

3. Nabíjení přes USB: Je důležité mít na paměti, že ačkoli je dnes mnoho letadel vybaveno porty USB pro nabíjení přenosné elektroniky, jako jsou chytré telefony a tablety, tyto konektory nemusí mít dostatečný výkon pro dobití notebooku. Spoléhat se pouze na porty USB nemusí být praktické, protože často poskytují pouze malou část energie potřebné k nabití notebooku. Některé letecké společnosti mohou mezitím obsahovat porty USB-C, které lze použít k nabíjení notebooku, pokud jimi nabíječka notebooku disponuje. Opět je dobré se informovat u své letecké společnosti nebo se podívat na její webové stránky, kde najdete podrobnosti o možnostech nabíjení přes USB na vaší konkrétní cestě.

4. Eliminace baterie notebooku: Zda je třeba před letem vyjmout baterii notebooku, je jiné téma, které je často kladeno. Obvykle není nutné baterii notebooku při cestování vyndávat. Abyste se ujistili, že dodržujete doporučené postupy, je vždy dobré nahlédnout do pokynů nebo uživatelské příručky dodané výrobcem vašeho notebooku. Je dobré být informovaný a připravený, protože některé letecké společnosti mohou mít specifické zásady týkající se spotřeby baterie, zejména při letech do určitých míst.

Závěrem lze říci, že existuje několik způsobů, jak nabíjet notebook během letu. Klíčovým faktorem je dostupnost elektrických zásuvek, zakoupení přenosné nabíječky notebooku a znalost omezení nabíjení přes USB. Kromě toho, ačkoli to obvykle není nutné, doporučujeme prostudovat pokyny výrobce a případná omezení letecké společnosti. Přípravou předem a prozkoumáním těchto možností můžete zajistit, že váš notebook bude vždy nabitý a připravený k použití během celého letu.

FAQ
Mohu si vzít do letadla notebook a powerbanku?

Ano, můžete cestovat s notebookem i powerbankou. Abyste si zajistili bezproblémový zážitek, musíte si být vědomi několika pravidel a pokynů.

Většina leteckých společností povoluje použití příručních zavazadel pro počítače a powerbanky. Vzhledem k tomu, že je bude nutné vyjmout při bezpečnostní kontrole, je obvykle vhodné mít notebook v jiné tašce nebo pouzdře.

Obavy o bezpečnost vedly k omezení kapacity powerbank povolených na palubě letadla. V příručním zavazadle jsou obvykle povoleny powerbanky s kapacitou nižší než 100 watthodin (Wh). Vždy je však dobré informovat se o pravidlech a případných omezeních u konkrétní letecké společnosti.

Lithium-iontové baterie, které se často vyskytují v počítačích a powerbankách, by se neměly dávat do odbavených zavazadel, to je zásadní zmínit. Pokud se tyto baterie poškodí nebo dojde ke zkratu, mohou se přehřát a vznítit. Nejbezpečnější je mít je v příručním zavazadle.

Nezapomeňte dodržovat veškeré další bezpečnostní pokyny nebo pravidla, která mohou platit na letišti nebo u konkrétní letecké společnosti, kterou využíváte. Před odletem je dobré ověřit si aktuální informace u letecké společnosti nebo u příslušných úřadů.

Patří baterie do notebooku do příručního zavazadla?

Baterie do notebooků jsou v příručním zavazadle přípustné. Lithium-iontové baterie, které se často vyskytují v počítačích, jsou podle předpisů Úřadu pro bezpečnost dopravy (TSA) povoleny v příručním i odbaveném zavazadle. Abyste zajistili jejich dodržování a předešli případným problémům, doporučujeme vždy před cestou ověřit pravidla a normy konkrétní letecké společnosti.

Mohu dát baterii notebooku do zavazadla?

Ne, umístění baterie notebooku do odbaveného zavazadla se nedoporučuje. Baterie do notebooku musí být podle předpisů a bezpečnostních doporučení leteckých společností vždy přepravovány v příručním zavazadle. Důvodem je možnost nebezpečí požáru, které představují lithium-iontové baterie, jež se v noteboocích často vyskytují. Baterie mějte po celou dobu letu u sebe, abyste měli jistotu, že případné problémy mohou být ihned odstraněny.