Jak používat příkaz dir v systému DOS a provádět běžné operace s adresáři

V prostředí DOS (diskový operační systém) je příkaz dir účinným nástrojem, který uživatelům umožňuje kontrolovat obsah adresáře, včetně jeho souborů a podadresářů. Jedná se o základní příkaz, který uživatelům usnadňuje efektivní správu souborů a složek. V tomto článku se budeme zabývat příkazem dir a jeho mnohostranným využitím, jako je vyhledávání konkrétních druhů souborů, získání seznamu všech názvů složek a přesun mezi jednotkami. Co dělá příkaz dir v systému DOS? V operačním systému DOS je příkaz dir základním příkazem, který zobrazí seznam souborů a adresářů obsažených v daném adresáři. Po jeho provedení je ve výstupu uveden název souboru, jeho velikost, datum vytvoření nebo změny a další podrobnosti. Chcete-li získat rychlý přehled o souborech a složkách obsažených v určitém adresáři, použijte příkaz dir. K čemu slouží příkaz dir * txt? Variantou příkazu dir, která umožňuje uživatelům filtrovat výstup na základě konkrétního typu souboru, je příkaz dir * txt. Program zobrazí pouze soubory s příponou.txt nacházející se v aktuálním adresáři, pokud je jako zástupný znak použita hvězdička (*) a přípona souboru (v tomto případě.txt). Když hledáte určité soubory nebo se chcete soustředit na určitý typ souboru v adresáři, může to být docela užitečné.

Jak mohu použít příkaz adresáře k získání každého názvu složky? Pomocí příkazového řádku cmd (Command Prompt) můžete použít příkaz dir s příznakem /AD k získání seznamu všech názvů složek obsažených v adresáři. Příznak „atribut adresáře“ neboli /AD říká příkazu dir, aby zobrazil pouze adresáře. Seznam všech názvů složek obsažených ve zvoleném adresáři zobrazíte tak, že do něj zadáte příkaz „dir /AD“. Jak přejít na disk D?

V prostředí DOS můžete pro změnu na disk D použít příkaz „D:“. Disk, na který chcete přepnout, je označen písmenem jednotky, za kterým následuje dvojtečka. Například zadáním příkazu „D:“ a stisknutím klávesy Enter přejdete na disk D. Tím se kořenový adresář disku D stane aktuálním pracovním adresářem. Pomocí příkazu dir a dalších příkazů systému DOS pak můžete procházet adresáře a soubory na disku D.

Závěrem lze říci, že uživatelé mohou procházet, spravovat a získávat údaje o souborech a adresářích pomocí univerzálního příkazu dir v prostředí DOS. Pochopením jeho mnoha způsobů použití, jako je filtrování souborů podle typu, získání seznamu názvů složek a přepínání mezi disky, můžete efektivně provádět běžné činnosti s adresáři. Naučit se používat příkaz dir jistě zvýší vaši efektivitu při práci se soubory a adresáři bez ohledu na to, jak zkušený uživatel systému DOS jste.

FAQ
Jak otevřu složku v jednotce D pomocí příkazu CMD?

Chcete-li otevřít složku na disku D pomocí příkazového řádku (CMD), je třeba dodržet následující postupy: 1. Spusťte příkazový řádek: Chcete-li otevřít dialogové okno Spustit, stiskněte na klávesnici klávesu Windows a klávesu R. Chcete-li spustit Příkazový řádek, zadejte „cmd“ a stiskněte klávesu Enter nebo OK. 2. Přejmenujte adresář tak, aby ukazoval na jednotku D: Do příkazového řádku zadejte „D:“ (bez uvozovek). Tímto příkazem se aktivní adresář přepne na jednotku D.

3. Otevřete adresář: Pomocí příkazu „cd“ a názvu složky můžete požadovanou složku otevřít, jakmile jste na disku D. Například příkazem „cd MyFolder“ (bez uvozovek) a stisknutím klávesy Enter otevřete složku s názvem „MyFolder“. Aktivní adresář se tímto příkazem změní na určenou složku. 4. Prozkoumejte obsah složky. Po příchodu do cílové složky použijte příkaz „dir“, abyste zjistili, co se v ní nachází. Po zadání příkazu „dir“ (bez uvozovek) zadejte enter. Pomocí tohoto příkazu se zobrazí seznam všech souborů a podsložek v aktuálním adresáři.

Pomocí příkazového řádku (CMD) můžete složku na jednotce D otevřít podle následujících kroků.

Jak se používá funkce dir?

Pomocí funkce dir operačního systému DOS (Disk Operating System) můžete provádět typické operace s adresáři podle následujících kroků:

1. Spusťte příkazové okno: V dialogovém okně Spustit zadejte „cmd“ po stisknutí kláves Windows + R. Tím se otevře okno příkazového řádku. 2. Vyhledejte požadovaný adresář: Pro vyhledání adresáře, ve kterém chcete použít funkci dir, použijte příkaz „cd“, za kterým následuje cesta k adresáři. Například zadejte: cd C:UsersYourUsernameDocuments a stisknutím klávesy Enter přejděte do adresáře „Documents“.

3. Použijte příkaz dir: Když jste v požadovaném adresáři, zadejte příkaz „dir“ a stiskněte klávesu Enter. Jako výsledek se zobrazí seznam všech souborů a složek v tomto adresáři.

4. Upravte příkaz dir: Výstup příkazu dir můžete změnit pomocí několika možností. Např: Zobrazí soubory a adresáře v širokém formátu pomocí přepínače

-/w.

– /p: Pozastaví se po zobrazení každé informační obrazovky. Zobrazí všechny soubory v zadaném adresáři a jeho podadresářích pomocí přepínače /s. Zobrazí skryté soubory a adresáře.

– /a. Seřadí soubory a adresáře podle určité vlastnosti, například názvu nebo velikosti.

Pro jejich použití je stačí uvést za příkaz „dir“. Například zadáním příkazu „dir /w“ a stisknutím klávesy Enter zobrazíte soubory a složky v adresáři „Dokumenty“ v širokém formátu.

Obecně lze pomocí funkce dir systému DOS zkontrolovat obsah adresáře a provést několik operací se soubory a složkami v tomto adresáři.