Použití funkce INDEX v aplikaci Excel. Komplexní průvodce

Jak vypočítat INDEX v Excelu?
Stiskněte CTRL+1. V části Efektyzaškrtněte políčko Horní index nebo Dolní index a klikněte na OK. Tip: Přestože Excel tyto příkazy nemají rychlé klávesové zkratky, můžete v nabídkách a dialogech procházet jenom pomocí klávesnice. Pro horní index použijte Alt+HFNE a Alt+HFNB pro dolní index.
Další informace najdete na support.microsoft.com

Pomocí funkce INDEX aplikace Excel můžete získat data z určité buňky nebo rozsahu v tabulce. Jako univerzálnější a flexibilnější alternativa k funkci VLOOKUP se často používá pro získávání dat. V tomto článku se podíváme na to, jak funkci INDEX efektivně využít, a zodpovíme některé důležité otázky.

1. Jak nahradit vzorec INDEX za vzorec VLOOKUP?

Pokud potřebujete získat data z tabulky na základě hodnot sloupců a řádků, je funkce INDEX užitečnou náhradou za funkci VLOOKUP. Funkce INDEX umožňuje definovat přesnou buňku nebo rozsah, ze kterého chcete získat data, na rozdíl od funkce VLOOKUP, která hledá hodnotu v nejlevějším sloupci tabulky a vrací odpovídající hodnotu z jiného sloupce.

Chcete-li použít vzorec INDEX, musíte uvést tři argumenty: Rozsah buněk nebo tabulky, ze kterého chcete získat data, se nazývá pole. – Řádek_číslo: Číslo řádku pole, ze kterého chcete získat data. – Sloupec_číslo: Číslo sloupce pole, ze kterého chcete získat data.

Například můžete použít vzorec =INDEX(A1:D5, 3, 2) pro získání dat ze třetího řádku a druhého sloupce tabulky s buňkami A1 až D5. Tento vzorec vrátí hodnotu z buňky ve třetím řádku a druhém sloupci určeného rozsahu.

2. Jak mohu využít funkci INDEX aplikace Excel pro dva listy?

Při použití funkce INDEX aplikace Excel na dvou listech musíte uvést jak název listu, tak odkaz na buňku nebo rozsah. Pokud máte List1 a List2, můžete použít vzorec =INDEX(List2!A1, 1, 1) pro získání dat z buňky A1 na Listu2.

Podobně můžete vzorec změnit následujícím způsobem: =INDEX(List2!A1:D5, 3, 2). To vám umožní získat data z určitého rozsahu na Listu2. Tento vzorec vrátí hodnotu z buňky ve třetím řádku a druhém sloupci určeného rozsahu na Listu2.

3. Jak využijete funkce INDEX a SMALL aplikace Excel?

Pro získání n-té nejnižší hodnoty z rozsahu nebo pole se dobře hodí funkce INDEX a SMALL aplikace Excel. Funkce INDEX najde odpovídající hodnotu z pole, zatímco funkce SMALL vrátí n-tou nejmenší hodnotu z rozsahu.

Pro kombinaci funkcí SMALL a INDEX můžete provést následující akce: 1. Chcete-li určit n-té nejmenší číslo z rozsahu, použijte funkci SMALL: =SMALL(rozsah, n).

2. Chcete-li získat ekvivalentní hodnotu v poli, použijte funkci INDEX: =INDEX(pole, MATCH(SMALL(rozsah, n), rozsah, 0)).

Například pro získání třetí nejnižší hodnoty v seznamu hodnot v buňkách A1 až A10 můžete použít vzorec =INDEX(A1:A10, MATCH(SMALL(A1:A10, 3), A1:A10, 0)). Tento vzorec vrátí třetí nejmenší hodnotu z daného rozsahu.

4. Čím se liší INDEX MATCH od VLOOKUP?

Vzorce VLOOKUP a INDEX MATCH se od sebe nejvíce liší užitečností a přizpůsobivostí. Na rozdíl od INDEX MATCH, který umožňuje vyhledávat hodnoty v libovolném sloupci a získávat data z libovolného sloupce v tabulce, je VLOOKUP omezen na vyhledávání hodnot v nejlevějším sloupci tabulky.

Přizpůsobivost funkce VLOOKUP je omezena požadavkem, abyste zadali číslo sloupce, ze kterého chcete získat data. Naproti tomu funkce INDEX MATCH využívá funkci INDEX k získání dat z libovolného sloupce uvnitř tabulky bez ohledu na jeho umístění a funkci MATCH k vyhledání hodnoty v určitém sloupci.

Protože navíc nevyžaduje seřazení tabulky vzestupně jako VLOOKUP, funguje INDEX MATCH lépe při práci s velkými soubory dat.

Závěrem lze říci, že funkce INDEX aplikace Excel nabízí flexibilní a efektivní nástroj pro vyhledávání dat v konkrétních buňkách nebo rozsazích uvnitř tabulky. Pochopením jejího použití a kombinací s dalšími funkcemi, jako je SMALL nebo MATCH, můžete zlepšit své dovednosti v oblasti analýzy dat a překonat nevýhody funkcí, jako je VLOOKUP.

FAQ
Jak indexujete soubor dat?

Níže uvedené pokyny vysvětlují, jak použít funkci INDEX aplikace Excel k indexování datové sady: 1. Vyberte buňku v tabulce aplikace Excel, ve které chcete zobrazit indexovaná data. Zadejte „=INDEX(“ a poté vyberte rozsah dat, který chcete indexovat v druhém kroku. Ten se může skládat z jednoho nebo více sloupců. 3. Po výběru rozsahu zadejte čárku „,“ pro přechod na další argument ve vzorci. 4. Uveďte pozici nebo číslo řádku dat, která chcete získat ze zvoleného rozsahu. Číslo řádku můžete zadat explicitně nebo jej zjistit odkazem na buňku, která jej obsahuje.

5. Přidejte další čárku „,“ a číslo sloupce nebo vytvořte odkaz na buňku, která obsahuje číslo sloupce, pokud chcete získat data z konkrétního sloupce v rozsahu. Pokud tuto možnost vynecháte, vzorec získá informace ze zadaného řádku ve všech sloupcích rozsahu. 6. Chcete-li získat indexovanou hodnotu, uzavřete vzorec znakem „)“ a stiskněte klávesu Enter.

Pomocí funkce INDEX můžete získat konkrétní údaje ze souboru dat v závislosti na zadaných číslech řádků a sloupců. Tato funkce je užitečná zejména při práci s velkými soubory dat nebo při potřebě dynamicky získávat data na základě určitých kritérií.

Co je lepší INDEX nebo VLOOKUP?

Funkce INDEX a VLOOKUP aplikace Excel je třeba volit z velké části v závislosti na okolnostech a požadavcích. Obě úlohy mají své výhody a mohou být užitečné za různých okolností.

Když potřebujete vyhledat určitou hodnotu ve svislém sloupci a získat data z odpovídajícího řádku, často využíváte funkci VLOOKUP. Jednodušší použití a vhodné pro běžné vyhledávací operace. VLOOKUP má však určitá omezení, například nemožnost vyhledávat data ve sloupci nalevo od vyhledávacího sloupce a nutnost ručně počítat index sloupce.

INDEX však nabízí větší volnost a kontrolu nad postupem vyhledávání. Namísto pouze jednoho sloupce jako u VLOOKUP můžete touto metodou získávat hodnoty ze sloupců i řádků. INDEX také umožňuje vyhledávat hodnoty mimo první sloupec, a to na libovolném místě uvnitř tabulky. Kromě toho je INDEX dynamičtější a jednodušší na úpravu, pokud se změní struktura databáze, protože nevyžaduje ruční počítání indexů sloupců.

Závěrem lze říci, že VLOOKUP je dobrou volbou, pokud potřebujete vyhledávat hodnoty pouze v jednom sloupci a máte jednoduchou potřebu vyhledávání. INDEX je však vhodnější volbou, pokud požadujete větší flexibilitu, pokud jde o vytahování hodnot z mnoha sloupců nebo hledání hodnot na libovolném místě v tabulce.