Instalace ROM pomocí TWRP. Komplexní průvodce

What is TWRP ROM?
For the unaware, a source-built custom recovery like TWRP is designed to replace the default recovery environment that came with your device for the sake of modding. Such a third-party recovery image helps you to root your device via Magisk, flash custom ROMs and kernels, create full backups, and so on.
Další informace najdete na www.xda-developers.com

Uživatelé systému Android mohou do svých chytrých telefonů instalovat vlastní ROM (Read-Only Memory) pomocí TWRP (Team Win Recovery Project), vlastního programu pro obnovení. Jedná se o oblíbenou možnost mezi nadšenci, kteří si chtějí přizpůsobit svůj systém Android, protože nabízí řadu funkcí a možností, které v originálním obnovení nejsou. V tomto příspěvku vysvětlíme, jak nainstalovat ROM pomocí TWRP, a budeme se zabývat některými souvisejícími problémy.

TWRP – je to ROM?

TWRP sama o sobě není ROM. Jedná se o vlastní program pro obnovení, který nabízí grafické uživatelské rozhraní pro provádění mnoha operací ve smartphonu se systémem Android, včetně instalace vlastní ROM, vytváření a obnovování záloh a mazání dat. Pokročilé instalace a úpravy jsou možné díky tomu, že TWRP funguje jako most mezi uživatelem a interním úložištěm zařízení.

Jak pomocí TWRP nainstalovat vlastní ROM?

Než budete pokračovat, je důležité si uvědomit, že instalace vlastní ROM může porušit záruku na zařízení a může mít za následek ztrátu dat nebo poruchu zařízení. Než budete pokračovat, ujistěte se, že máte zálohu dat.

Chcete-li nainstalovat vlastní ROM pomocí TWRP, postupujte podle následujících kroků:

Nejprve stáhněte ROM: Začněte vyhledáním upravené ROM, která funguje s vaším smartphonem. Konkrétní ROM pro váš model zařízení můžete najít na nejrůznějších internetových fórech a webových stránkách. Před stažením do počítače nebo interního úložiště smartphonu se ujistěte, že je ROM vhodná pro vaše zařízení.

2. Spuštění TWRP: Před vstupem do režimu obnovení TWRP by mělo být zařízení vypnuté. V závislosti na zařízení může být pro přístup do režimu obnovení nutná jiná kombinace kláves, ale obecně platí, že stačí stisknout a podržet tlačítka zvýšení hlasitosti a zapnutí. Chcete-li zjistit správnou kombinaci pro vaše zařízení, nahlédněte do návodu k obsluze nebo proveďte vyhledávání na internetu. 3. Zálohování aktuálních dat (volitelné): Před pokračováním v instalaci ROM doporučujeme provést zálohu systému a stávajících dat. TWRP nabízí samostatnou možnost zálohování, kde si můžete vybrat, které oddíly, včetně systémového, datového a spouštěcího, chcete zálohovat. Vytvoření zálohy zaručuje, že v případě, že se během instalace ROM něco pokazí, můžete zařízení vrátit do předchozího stavu. 4. Instalace ROM: Po vstupu do režimu obnovení TWRP vyberte v zobrazené nabídce možnost „Instalovat“. Zvolte ji po přechodu na stránky pro stažení vlastní ROM. Instalaci potvrdíte posunutím posuvníku. Nyní bude ROM flashnuta do vašeho zařízení prostřednictvím TWRP. 5. Vymažte mezipaměť a dalvik cache: Po dokončení instalace ROM doporučujeme vymazat mezipaměť a dalvik cache. Pomůže to zabránit případným konfliktům nebo problémům způsobeným zbytky z předchozí ROM. Přejděte do nabídky TWRP „Wipe“ a vyberte „Cache“ a „Dalvik Cache“. Chcete-li vymazat mezipaměť, posuňte posuvník. Posledním krokem je dotknout se možnosti „Restartovat“ v TWRP a vybrat „Systém“. Nyní, když byla nainstalována nová vlastní ROM, se smartphone restartuje.

Jak lze nainstalovat vlastní ROM z interního úložiště? Chcete-li nainstalovat vlastní ROM pomocí TWRP, pokud jste ji stáhli přímo do interního úložiště zařízení, postupujte podle následujících pokynů:

Krok 1: Spusťte režim obnovení TWRP. Po vypnutí zařízení spusťte režim obnovení TWRP pomocí kombinace kláves specifické pro vaše zařízení.

2. Vyberte možnost „Instalovat“: Po vstupu do TWRP vyberte možnost „Instalovat“.

3. Prohlédněte a vyberte ROM: Přejděte do interního úložiště, kam jste stáhli upravenou ROM. Po výběru ROM potáhněte posuvníkem a potvrďte instalaci.

4. Odstraňte mezipaměť a dalvik cache: Po dokončení instalace ROM doporučujeme odstranit mezipaměť a dalvik cache. Přejděte do nabídky TWRP „Wipe“ a zvolte „Cache“ a „Dalvik Cache“. Chcete-li vymazat mezipaměť, posuňte posuvník.

5. Restartujte počítač: Klepněte na „Restartovat“ a poté na „Systém“. Nyní, když byla nainstalována nová vlastní ROM, se smartphone restartuje.

Je k instalaci vlastní ROM zapotřebí rootování?

Chcete-li do svého zařízení nainstalovat vlastní ROM, často potřebujete přístup root. Díky rootnutí zařízení se systémem Android můžete převzít kontrolu nad operačním systémem a provádět změny na úrovni systému. Některé ROM jsou však vytvořeny tak, aby fungovaly bez přístupu root, což uživatelům umožňuje instalovat a používat vlastní ROM bez nutnosti rootování zařízení. Je velmi důležité, abyste si prostudovali předpoklady a pokyny k instalaci, které jsou součástí přesně té vlastní ROM, kterou chcete používat.

TWRP je silný nástroj, který lze použít k instalaci vlastních ROM do smartphonů se systémem Android, abychom to shrnuli. Poskytuje řadu funkcí a možností, které zlepšují možnosti přizpůsobení a úprav vašeho zařízení. Abyste předešli případným problémům, je nutné provést průzkum, vybrat ROM, která je kompatibilní s vaším zařízením, a pečlivě dodržovat pokyny k instalaci. Chcete-li při instalaci vlastní ROM zajistit hladký a úspěšný průběh instalace, vždy pamatujte na vytvoření zálohy dat a postupujte opatrně.

FAQ
Mohu nainstalovat vlastní ROM bez vlastního obnovení?

Ne, k instalaci vlastní ROM často potřebujete vlastní obnovení, například TWRP (Team Win Recovery Project). Vlastní obnovení nabízí další funkce a možnosti, které nejsou přítomny ve výchozím obnovení většiny zařízení. Tyto funkce umožňují úpravy na úrovni systému, vytváření a obnovování záloh a flashování vlastních ROM. V důsledku toho je k instalaci vlastní ROM do smartphonu obvykle zapotřebí mít vlastní obnovení, jako je TWRP.