Ukládání v Terminálu. Průvodce ukládáním změn a obsahu v Linuxu a Macu

Jak kopírovat v Linuxu?
Kopírování a vkládání souborů Jedním kliknutím vyberte soubor, který chcete kopírovat. Right-click and select Copy, or press Ctrl + C . Přejděte do jiné složky, kam chcete soubor zkopírovat.
Další informace najdete na help.ubuntu.com

V operačních systémech Linux a Mac je terminál, běžně označovaný jako rozhraní příkazového řádku, účinným nástrojem pro spouštění příkazů a provádění různých operací. Při práci v terminálu je zásadní znát způsob ukládání změn a dat, aby byla vaše práce uložena. V tomto příspěvku se podíváme na různé způsoby ukládání v terminálu, jako je příkaz Uložit v systému Mac, příkaz Uložit v systému Linux a ukládání obsahu souboru.

1. Ukládání změn v terminálu v Linuxu:

Abyste mohli ukládat změny provedené v terminálu Linuxu, musíte pochopit myšlenku oprávnění souborového systému. Ve výchozím nastavení může soubor upravovat pouze superuživatel nebo vlastník. Před pokusem o uložení změn se ujistěte, že máte příslušná oprávnění k úpravě souboru. Chcete-li spustit příkazy s právy správce a získat přístup potřebný k uložení změn, použijte příkaz „sudo“. K uložení změn provedených v konfiguračním souboru systému můžete například použít příkaz sudo nano /etc/somefile.conf. Pomocí tohoto příkazu se soubor otevře v textovém editoru nano s přístupem superuživatele, takže můžete provést změny a poté je uložit.

2. Uložení obsahu souboru v terminálu: K uložení obsahu souboru v terminálu můžete použít libovolný textový editor, který je součástí rozhraní příkazového řádku. Často se používají editory jako emacs, vim a nano. Jako příklad uveďme ukládání změn v editoru nano. Následujícím příkazem otevřete soubor v editoru nano a uložte jeho obsah:

nano název souboru.txt

Tento příkaz spustí editor nano a otevře soubor. Po provedení všech potřebných úprav souboru uložte změny stisknutím klávesové zkratky „Ctrl + O“. Název a umístění souboru potvrdíte stisknutím klávesy „Enter“. Stisknutím klávesové zkratky „Ctrl + X“ ukončete program nano. Ukládání v terminálu Bash:

Většina linuxových distribucí, včetně CentOS a Ubuntu, používá jako výchozí prostředí Bash. Příkaz „echo“ v terminálu bash lze použít k uložení výstupu do souboru. Pro uložení výstupu příkazu do nového souboru použijte například následující syntaxi: název souboru.txt

příkaz

Změňte „příkaz“ na požadovaný příkaz a „název souboru.txt“ na požadovaný název souboru. Tento příkaz uloží obsah výstupu příkazu tak, že jej přesměruje do určeného souboru.

4. Příkaz Mac Save:

Aplikace Terminál v počítači Mac umožňuje pomocí znaku „>“ uložit výstup příkazu do souboru. Pro uložení výstupu příkazu do souboru použijte například následující syntaxi: název souboru.txt

příkaz

Změňte „příkaz“ na příslušný příkaz a „název souboru.txt“ na požadovaný název souboru. Tento příkaz uloží výstup příkazu do určeného souboru.

Závěrem lze říci, že ukládání v terminálu je nezbytné pro efektivní uchování změn a obsahu. Porozumění právům k souborům, používání textových editorů a přesměrování výstupu do souborů jsou zásadní schopnosti pro ukládání v terminálu, ať už pracujete v systému Linux nebo Mac. Pomocí technik popsaných v tomto článku budete moci efektivně ukládat svou práci a zajistit, aby byly vaše změny zachovány.

FAQ
Jak uložit a ukončit práci v Terminálu?

V počítači Mac nebo Linux můžete pro uložení a ukončení Terminálu provést následující akce: 1. Ujistěte se, že je vaše práce dokončena a že jste připraveni ji uložit a ukončit. 2. Stisknutím klávesové zkratky „Ctrl + S“ uložíte všechny změny, které jste provedli v souboru, na němž pracujete. 3. Pro opuštění terminálu můžete použít příkaz „exit“. Napište „exit“ a stiskněte „Enter“ pro ukončení aktuálního okna. 4. Další metodou ukončení Terminálu je použití klávesové zkratky „Ctrl + D“. Výsledkem je ukončení relace Terminálu.

Dodržením těchto kroků budete moci uložit všechny provedené změny a bezpečně ukončit Terminál v systému Linux nebo Mac.

Jak uložit příkazový řádek v Linuxu?

Chcete-li uložit změny a obsah příkazového řádku Linuxu, máte několik možností. Zde jsou některé běžně používané metody:

1. Uložit výstup: Pokud chcete výstup příkazu uložit do souboru, můžete použít operátor přesměrování „>“ pro přesměrování výstupu do souboru. Chcete-li například uložit výstup příkazu „ls“ do souboru s názvem „output.txt“, můžete použít následující příkaz:

„`

ls > output.txt

„`

2. Příkaz „ls > output.txt“:

„`

ls > output.txt. Uložení historie příkazů: Ve výchozím nastavení Linux ukládá historii příkazů do souboru s názvem „.bash_history“. Tuto historii můžete zobrazit a uložit do souboru pomocí příkazu „history“. Chcete-li například uložit historii příkazů do souboru s názvem „history.txt“, můžete použít následující příkaz:

„`

history > history.txt

„`

3. Uložení relace terminálu: Pokud chcete uložit celou relaci terminálu včetně všech příkazů a jejich výstupů, můžete použít příkaz „script“. Příkaz „script“ zaznamená vše, co se zobrazí v terminálu, a uloží to do souboru. Chcete-li spustit nahrávání, jednoduše spusťte následující příkaz:

„`

skript session.txt

„`

Tím vytvoříte soubor s názvem „session.txt“ a spustíte nahrávání relace. Chcete-li nahrávání ukončit, zadejte příkaz „exit“ nebo stiskněte klávesovou zkratku „Ctrl + D“.

Tyto metody by vám měly pomoci uložit změny a obsah v příkazovém řádku systému Linux.

Jak uložit příkazový řádek vi systému Linux?

Chcete-li uložit změny provedené v příkazu Linux pomocí textového editoru vi, můžete postupovat podle následujících kroků:

1. Otevřete soubor pomocí příkazu vi. Chcete-li například otevřít soubor s názvem „example.txt“, zadejte následující příkaz: `vi example.txt`.

2. Proveďte požadované změny v souboru pohybem pomocí kláves se šipkami a pomocí klávesnice upravte text.

3. Po dokončení úprav stiskněte klávesu Esc, abyste se ujistili, že jste v příkazovém režimu.

4. Chcete-li uložit změny a ukončit vi, zadejte `:wq` a stiskněte klávesu Enter. Tento příkaz znamená „write“ (uložit) a „quit“ (ukončit).

Vaše změny se poté uloží a vy se vrátíte do terminálového příkazu.