How to Explode Slice in Excel

Schopnost vytvářet grafy a diagramy je jednou ze základních schopností Excelu, což z něj činí silný nástroj pro analýzu a vizualizaci dat. Koláčové grafy se často používají k vizualizaci a pochopení dat. Explodování výseče v aplikaci Excel je proces zvýraznění určité oblasti koláčového grafu jejím oddělením od ostatních částí. Kromě odpovědí na otázky o tom, jak explodovat data v aplikaci Excel, proč byste měli rozbít výseč v koláčovém grafu a jak přerušit čáru v grafu aplikace Excel, vám tento příspěvek ukáže, jak explodovat výseč v aplikaci Excel.

Než budete moci v aplikaci Excel rozbít výseč, musíte nejprve vytvořit koláčový graf s požadovanými daty. Zde je návod, který vás tímto postupem provede:

1. Vyberte sadu dat: Upozorněte na informace, které chcete v koláčovém grafu zobrazit. Může se skládat z jednoho sloupce nebo několika sloupců s příslušnými popisky.

Zahrňte koláčový graf: Na kartě „Vložit“ na pásu karet aplikace Excel vyberte ikonu „Koláčový“ graf. Podle svých preferencí zvolte 2D nebo 3D koláčový graf.

3. Přizpůsobte graf svým potřebám: Po vložení grafu jej můžete přizpůsobit svým požadavkům. Kliknutím pravým tlačítkem myši na libovolnou oblast grafu vyberte z kontextové nabídky možnost „Formátovat datovou řadu“.

4. Rozbalte výseč: V podokně „Formát datových řad“ se nachází volba označovaná jako „Možnosti řady“ nebo „Možnosti výseče“. Rozbalením této části vyhledejte možnost „Explosie“. Nastavením hodnoty exploze určete, jak dalece má být plátek oddělen od zbytku grafu.

Tyto pokyny vám umožní explodovat řez v aplikaci Excel a vytvořit výkonný graf. Je však důležité mít na paměti, že výbuch plátku by se měl provádět pouze příležitostně a z dobrého důvodu. Je nezbytné vzít v úvahu kontext a ujistit se, že explodování plátku zlepšuje čitelnost a srozumitelnost materiálu.

Schopnost koláčového grafu explodovat výseč může být užitečná v různých situacích. Jedním z takových zdůvodnění je upozornění na určitou kategorii nebo část dat, která to potřebuje. Rozdělením výseč více vynikne a upoutá pozornost, což divákům usnadní rozpoznání a pochopení jejího významu. Explanaci řezu lze také využít ke zvýšení vizuální atraktivity grafu nebo mu dodat větší hloubku.

Aplikace Excel umožňuje kromě explodování plátků koláčového grafu také lámat čáry v různých druzích grafů. Odpojení části čárového nebo plošného grafu od zbytku se označuje jako přerušení čáry. To provedete tak, že k řádku přidáte datový bod s nulovou nebo prázdnou hodnotou, čímž jej přerušíte. Podobným způsobem lze v aplikaci Excel rozbít výseč v koláčovém grafu a přerušit tak řádek. Vyberte datovou řadu, kterou chcete rozdělit, otevřete panel „Formát datové řady“ a proveďte potřebné úpravy.

Souhrnně lze říci, že použití funkce „explodovat řez“ aplikace Excel představuje praktický způsob, jak upozornit na konkrétní data v koláčovém grafu. Pomocí výše popsaných postupů můžete rychle explodovat výseč a vytvořit vizuálně příjemný graf. Nezapomeňte tento nástroj používat opatrně a přemýšlejte o tom, jak zlepší srozumitelnost vašich dat. Pro další zvýšení personalizace a vizuálního dopadu grafů a diagramů nabízí aplikace Excel také možnost přerušit čáry v plošných nebo čárových grafech.

FAQ
Jak v aplikaci Excel rozřezat sloupce?

K rozřezání sloupců lze v aplikaci Excel použít tyto kroky: V kroku 1 otevřete soubor aplikace Excel obsahující data, která chcete rozřezat. 2. Klepnutím na záhlaví písmene sloupce vyberte celý sloupec, který chcete rozřezat. 3. Klikněte pravým tlačítkem myši na sloupec, který chcete zkopírovat, a z kontextové nabídky vyberte možnost „Kopírovat“. 4. Dále po kliknutí pravým tlačítkem myši na prázdnou buňku, do které chcete vložit datové řezy, vyberte z nabídky možnost „Vložit speciální“. 5. V dialogovém okně Vložit speciální vyberte možnost „Hodnoty“ a stiskněte tlačítko „OK“. 6. Nakrájený sloupec se nyní zkopíruje do nového umístění nezávisle na původních datech.

Tyto kroky vám ukáží, jak v aplikaci Excel nakrájet sloupce na plátky a vytvořit nový duplikát zadaného sloupce, který bude obsahovat pouze hodnoty. To může být užitečné, pokud chcete izolovat některá data nebo pracovat pouze s částí původních dat.

Jak v aplikaci Excel vytvořím rozbalovací koláčový graf?

Pomocí aplikace Excel můžete vytvořit rozbočovací koláčový graf provedením následujících kroků: 1. Začněte výběrem informací, které chcete v koláčovém grafu zobrazit. Ujistěte se, že jste zahrnuli hodnoty a kategorie, do kterých chcete hlouběji proniknout. 2. Vyberte tlačítko „Koláčový“ graf pod položkou „Vložit“ na pásu karet aplikace Excel. Vyberte si druh základního koláčového grafu, který se vám líbí. 3. Klepnutím na některý z koláčových výřezů vyberete po jeho přidání celý graf. 4. Z kontextové nabídky vyberte položku „Formátovat datovou řadu“ kliknutím pravým tlačítkem myši na vybraný graf. Přejděte do oblasti „Možnosti řady“ na panelu Formát datové řady, který se zobrazí v kroku 5. Chcete-li vytvořit koblihový graf namísto standardního koláčového grafu, zaškrtněte políčko vedle položky „Donut Hole“. Vytvořte nový list, na kterém se budou zobrazovat podrobná data, aby bylo možné zahrnout možnosti vrtání. Na tomto novém listu nastavte data v samostatných buňkách nebo v tabulce tak, aby se v nich odrážely podrobné údaje s možností vrtání pro každý koláčový díl. 7. Vraťte se na původní list koláčového grafu a vyberte koláčový díl, do kterého se chcete hlouběji ponořit. 8. V kontextové nabídce vyberte možnost „Hypertextový odkaz“ kliknutím pravým tlačítkem myši na vybraný řez. 9. V levé části dialogového okna Hypertextový odkaz klepněte na tlačítko „Umístit do tohoto dokumentu“ a ze seznamu vyberte nově vytvořený list. 10. Do pole „Text k zobrazení“ zadejte popisek nebo název pro vrtaný plátek. Chcete-li vytvořit hypertextový odkaz a zavřít dialogové okno, vyberte v kroku 11 možnost „OK“. Pro každý koláčový řez, který chcete provrtat, opakujte kroky 7 až 11.

Nyní vás kliknutí na koláčový výsek v grafu přesměruje na list s hloubkovým proklikem, kde si můžete prohlédnout konkrétní statistiky pro tento výsek do hloubky.