Jak obnovit Mac do předchozího data. Komplexní průvodce

Jak získat staré verze systému macOS?
Chcete-li nainstalovat nejnovější nebo starší verzi macOS, můžete jí stáhnout z App Store. Chcete-li vytvořit startovací instalační disk, použijte USB flash disk nebo jiný sekundární svazek.
Další informace najdete na www.iopravna.cz

Pokud jste někdy měli s Macem problémy nebo jste omylem zničili důležité informace, možná jste si přáli vrátit se v čase a obnovit Mac do dřívějšího okamžiku. Přestože počítače Mac postrádají vestavěnou funkci pro přímé obnovení k určitému datu, existuje řada způsobů, jak stejného cíle dosáhnout. V tomto článku se budeme zabývat mnoha metodami obnovení Macu do dřívější doby, ať už používáte Time Machine, nebo ne.

1. Použití Time Machine k obnovení Macu do předchozího data:

Time Machine je fantastická integrovaná možnost zálohování pro uživatele počítačů Mac. Pokud Time Machine používáte často, není zálohování Macu a jeho obnovení do dřívější doby příliš obtížné. Uděláte to takto:

V kroku 1 připojte Mac k zálohovací jednotce Time Machine.

Krok 2: V nabídce „Apple“ vyberte položku „System Preferences“.

Krok 3: V okně Předvolby systému vyberte položku „Time Machine“.

Krok 4: V nabídce vyberte „Enter Time Machine“.

5. Pomocí časové osy vpravo uvnitř uživatelského rozhraní Time Machine přejděte na konkrétní datum, ke kterému chcete svůj Mac obnovit.

Krok 6: Po výběru požadovaného data klikněte na tlačítko „Restore“ (Obnovit) a vraťte svůj Mac do tohoto konkrétního času.

2. Vrácení Macu do dřívější doby bez Time Machine: Existují ještě další způsoby, jak vrátit Mac do dřívější doby, i když Time Machine není aktivován nebo nemáte zálohu. To, co můžete udělat, je následující: V prvním kroku Mac zcela vypněte.

Krok 2: Po zapnutí počítače Mac stiskněte a podržte současně klávesy „Command“ a „R“, dokud se neobjeví logo Apple. Krok 3: Po tomto úkonu se váš Mac přepne do režimu obnovení. Přejděte do okna s nástroji macOS a vyberte možnost „Obnovit ze zálohy Time Machine“.

Krok 4: Pomocí výzev na obrazovce vyberte cílovou jednotku, zdroj zálohy a konkrétní datum zálohy, do kterého chcete Mac obnovit.

Krok 5: Chcete-li po provedení všech potřebných voleb zahájit proces obnovy, klikněte na tlačítko „Obnovit“.

3. Provedení úplné obnovy z Time Machine

Úplná obnova z Time Machine je nejlepší možností, pokud chcete svůj Mac kompletně vrátit do předchozího stavu, včetně všech souborů, nastavení a programů. Zde je uveden postup, jak postupovat:

V kroku 1 připojte Mac k záložní jednotce Time Machine.

Krok 2: Restartujte Mac a současně stiskněte klávesy „Command“ a „R“, dokud se nezobrazí logo Apple.

3: V okně nástrojů systému macOS vyberte možnost „Obnovit ze zálohy Time Machine“.

Krok 4: Podle pokynů na obrazovce vyberte zdroj zálohy a cílový disk.

Krok 5: Vyberte možnost obnovit Mac do výchozího továrního nastavení namísto výběru konkrétního data zálohy.

Krok 6: Chcete-li zahájit celý postup obnovy, klikněte na možnost „Obnovit“. Upozorňujeme, že tímto postupem dojde ke ztrátě všech dat v počítači Mac, proto si před pokračováním vytvořte zálohu všech důležitých souborů. Zálohování počítače:

4. Je důležité si uvědomit, že počítače Mac postrádají vestavěnou funkci pro zpětnou aktualizaci systémových hodin. Pomocí některých aplikací nebo nástrojů však můžete změnit časové razítko souboru nebo složky tak, aby se zdálo, že k vytvoření nebo změně došlo k jinému datu. Tato metoda je složitější a měla by se používat opatrně, protože nesprávná změna časového razítka může ovlivnit funkčnost systému a integritu souborů. Doporučuje se používat specializovaný software vytvořený k tomuto účelu nebo požádat o radu odborníka.

Závěrem lze říci, že ačkoli počítače Mac postrádají přímou funkci obnovy do přesného časového bodu, alternativy jako Time Machine nabízejí spolehlivý mechanismus, jak tak učinit. Mac můžete obnovit nebo provést kompletní obnovu pomocí režimu obnovy, i když Time Machine není povolen. Vždy si vytvořte zálohu klíčových dokumentů, a pokud chcete na Macu měnit časová razítka, buďte opatrní.

FAQ
Proč nemohu obnovit svůj Mac z Time Machine?

Mac se vám nemusí podařit obnovit z Time Machine z několika důvodů: Zálohy Time Machine jsou specifické pro verzi systému macOS, ve které byly vytvořeny.

1. Nekompatibilní verze systému macOS. Pokud používáte novější verzi systému macOS a snažíte se pomocí Time Machine obnovit Mac do dřívější doby, nemusí být obnovení zálohy možné.

2. Nesprávné nastavení Time Machine: Pokud jste Time Machine nenastavili správně nebo jste nezadali záložní jednotku, nebude možné Mac z Time Machine obnovit. Zkontrolujte, zda je Time Machine správně nastaven a zda je připojen kompatibilní záložní disk. 3. Nedostatek místa na disku: Pokud pevný disk Macu není dostatečně velký na to, aby se na něj dala provést obnova, nebude možné provést obnovu z Time Machine. Ujistěte se, že máte k dispozici dostatečné místo na disku, abyste mohli zálohu obnovit. Poškozená nebo poškozená záloha: Pokud je záloha Time Machine poškozená nebo zničená, může to ztížit efektivní obnovení Macu. Před pokusem o obnovu ze zálohy za takových okolností bude možná nutné odstranit potíže nebo zálohu opravit. 5. Konflikty mezi hardwarem nebo softwarem: V některých případech může být postup obnovy na vašem Macu ztížen konflikty mezi hardwarovými nebo softwarovými součástmi. Prozkoumejte situaci, zda nedošlo ke konfliktům nebo problémům, které by mohly bránit úspěšnému dokončení obnovy.

Pokud máte s obnovou Macu z Time Machine potíže, obraťte se nejlépe na podporu společnosti Apple nebo se podívejte na podrobné pokyny uvedené v článku, které vám pomohou odstranit a vyřešit konkrétní problémy specifické pro vaši situaci.