Vzdálený přístup. Jak získat přístup k jinému počítači v jiné síti

Jak se připojit na jiný počítač?
Vzdálený přístup k počítači

  1. V počítači spusťte Chrome.
  2. Do adresního řádku nahoře zadejte remotedesktop.google.com/access a stiskněte Enter.
  3. Kliknutím na Přístup vyberte požadovaný počítač.
  4. Zadejte PIN potřebný pro přístup k jinému počítači.
  5. Výběrem šipky se připojte.
Další informace najdete na support.google.com

Možnost vzdáleného přístupu k počítači v jiné síti získala v dnešním propojeném světě na významu. Vzdálený přístup poskytuje praktickou odpověď, ať už potřebujete používat pracovní počítač z domova, pomoci příteli nebo rodinnému příslušníkovi s technikou nebo společně pracovat na projektu. V tomto článku se budeme zabývat mnoha technikami a nástroji pro vzdálený přístup k počítači v jiné síti a také řešením některých často kladených otázek týkajících se tohoto tématu. Jak lze vzdáleně přistupovat k cizímu počítači?

Pro vzdálený přístup k něčímu počítači je nutný souhlas a spolupráce. Použití softwaru pro vzdálenou plochu je jedním z nejjednodušších a nejbezpečnějších způsobů vzdáleného přístupu k jinému počítači. Funkce vzdálené plochy jsou součástí systémů Windows i MacOS. Protokol vzdálené plochy (RDP) je k dispozici v systému Windows, zatímco funkce sdílení obrazovky je k dispozici v systému macOS. Ve všech situacích je třeba v cílovém počítači povolit vzdálený přístup a získat požadované přihlašovací údaje, aby bylo možné se připojit. Po připojení budete mít nad vzdáleným počítačem úplnou kontrolu a budete jej moci ovládat, jako byste tam byli osobně. Jak se mohu volně vzdáleně připojit k jinému počítači v síti?

Ke vzdálenému přístupu k jinému počítači v místní síti můžete využít bezplatný software pro vzdálenou plochu, který je snadno dostupný online. Mezi široce používané alternativy patří Chrome Remote Desktop, AnyDesk a TeamViewer. Tyto nástroje umožňují pomocí speciálního přístupového kódu nebo e-mailové pozvánky vytvořit bezpečné spojení mezi vaším počítačem a vzdáleným systémem. I když bezplatné verze těchto programů mohou mít určitá omezení, obvykle nabízejí dostatečné možnosti pro většinu požadavků na vzdálený přístup.

Jak se mohu pomocí IP adresy připojit k jinému počítači v síti?

Pomocí dříve popsané integrované funkce vzdálené plochy se můžete připojit k jinému počítači v síti pomocí jeho IP adresy. Nejprve musíte zjistit IP adresu cílového počítače. Chcete-li zjistit adresu IPv4 v systému Windows, vstupte do příkazového řádku a spusťte příkaz „ipconfig“. Chcete-li zjistit adresu IP v systému MacOS, otevřete Předvolby systému, vyberte možnost Síť a poté se podívejte do části Typ připojení (například Ethernet nebo Wi-Fi). Jakmile získáte adresu IP, můžete ji použít ke vzdálenému přihlášení do místní sítě pomocí softwaru pro vzdálenou plochu. Nezapomeňte povolit vzdálený přístup a nastavit bránu firewall nebo směrovač tak, aby povoloval příchozí připojení. Jsou místní sítě jediným místem, kde lze používat vzdálenou plochu?

Možnosti vzdálené plochy nejsou omezeny pouze na místní sítě. Pomocí služeb virtuální privátní sítě (VPN) nebo softwaru pro vzdálenou plochu se můžete připojit k počítači, který je připojen k samostatné síti s příslušnými konfiguracemi. Aby obě techniky fungovaly, musí mít vzdálený počítač veřejnou IP adresu nebo musí být dosažitelný prostřednictvím přesměrování portů na směrovači. Bezpečný tunel mezi počítačem a vzdálenou sítí můžete vytvořit konfigurací připojení VPN, čímž rozšíříte svou místní síť o vzdálené zařízení. To umožňuje přistupovat ke vzdálené pracovní ploše, jako byste byli ve stejné síti.

Závěrem lze říci, že možnost vzdáleného přístupu k počítači, který je připojen k samostatné síti, je užitečná funkce, která poskytuje snadnost a flexibilitu. Pomocí aplikací třetích stran nebo využitím vestavěných funkcí vzdálené plochy můžete rychle převzít kontrolu nad vzdáleným počítačem, komunikovat s kolegy nebo nabízet technickou podporu. Jen se ujistěte, že máte potřebná oprávnění, a proveďte základní bezpečnostní opatření k ochraně informací a soukromí.

FAQ
Můžete použít RDP bez sítě VPN?

Používání protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) bez virtuální privátní sítě (VPN) je možné. Prostřednictvím síťového připojení umožňuje protokol RDP uživatelům vzdálený přístup k jinému počítači a jeho ovládání. Ačkoli připojení k síti VPN může poskytnout další vrstvu zabezpečení, není pro fungování protokolu RDP nezbytné. K ochraně spojení mezi místním a vzdáleným počítačem používá protokol RDP vlastní šifrovací techniky. Při používání protokolu RDP bez sítě VPN je však nezbytné zajistit, aby byla zavedena vhodná bezpečnostní opatření, jako jsou silná hesla a nastavení brány firewall, která chrání před neoprávněným přístupem.

Jakými dvěma způsoby může uživatel získat vzdálený přístup k zařízení?

Existuje mnoho způsobů, jak může uživatel přistupovat k zařízení vzdáleně, ale dva oblíbené jsou následující:

1. Virtuální privátní síť (VPN): Pomocí sítě VPN se mohou uživatelé internetu bezpečně připojit ke vzdálené síti. Vytvořením připojení VPN mohou uživatelé přistupovat k zařízením v této síti, jako by byli fyzicky přítomni. VPN šifrují připojení, aby zajistily důvěrnost a soukromí dat.

2. Protokol vzdálené plochy (RDP): RDP je technologie společnosti Microsoft, která umožňuje uživatelům připojit se ke vzdálenému počítači nebo serveru a spravovat je. Umožňuje uživatelům pracovat s rozhraním pracovní plochy vzdáleného zařízení, jako by před ním seděli. Protokol RDP se často používá k přístupu k firemním počítačům z domova nebo k poskytování vzdálené technické podpory.

Může někdo vzdáleně přistupovat k mému počítači, když je vypnutý?

Ne, pokud je počítač zcela vypnutý, nikdo k němu nemůže vzdáleně přistupovat. Aby bylo možné použít vzdálený přístup, musí být počítač zapnutý a připojený k internetu. Je důležité mít na paměti, že některé notebooky mají možnosti, jako je Wake-on-LAN (WoL), které umožňují vzdálené napájení. Za takových okolností, pokud je tato možnost aktivována a někdo má potřebná oprávnění, může být schopen vzdáleně zapnout počítač a přistupovat k němu. Pokud tedy chcete zajistit, aby k vašemu počítači nebylo možné přistupovat, když je vypnutý, doporučujeme zakázat všechny funkce vzdáleného zapínání.