Jak si doma vyrobit vinylové desky. Příručka pro vinylové nadšence

Jak se vyrábí vinylové desky?
Do hydraulického lisu se mezi dvě předehřáté formy s matricemi vloží etiketa jedné strany desky, lisovací hmota a etiketa druhé strany desky. Tlak větší než 100 tun a teplota 160 °C dokonale okopíruje povrch matrice s drážkami. Lisování jedné gramodesky trvá přibližně 25 sekund.
Další informace najdete na www.idnes.cz

Mnoho hudebních nadšenců znovu objevilo hřejivý a bohatý zvuk, který dokáže vytvořit pouze vinyl, což v posledních letech vedlo k nárůstu popularity vinylových desek. Pokud patříte mezi milovníky vinylových desek a chcete si je vyrábět sami, možná vás zajímá, jak je možné si vinyl vyrobit doma. Tento článek se bude zabývat výrobou vinylových desek, souvisejícími náklady a tím, zda je výroba vlastních vinylů praktická.

Je výroba vlastních vinylů nákladná?

Domácí výroba vinylových desek může být nákladná, především proto, že je zapotřebí specializované vybavení. K vytvoření nahrávek nejvyšší kvality budete potřebovat soustruh na desky, který vás může vyjít na několik tisíc dolarů. Dále je zapotřebí řezací stylus, prázdné vinylové desky a řada dalších potřeb. Většina lidí považuje domácí výrobu vinylů za značnou investici vzhledem k rychlému nahromadění těchto výdajů. Můžete si nechat vyrobit vinyl na zakázku?

Ano, můžete si objednat výrobu vinylové desky na zakázku. Personalizované vinylové desky jsou k dispozici prostřednictvím řady internetových firem a nezávislých zařízení na řezání desek. Těmto firmám můžete poskytnout své vlastní zvukové soubory, které budou zmasterovány a vyrobeny na vinylovou desku. Nezapomeňte, že tyto služby mohou být velmi drahé, zejména pokud potřebujete pouze několik personalizovaných vinylových desek nebo jednu jedinou. Můžete si nechat vyrobit pouze jednu vinylovou desku?

Technicky je možné vytvořit jednu vinylovou desku doma, ale postup není jednoduchý. Vyřezáním master disku, který se následně použije k lisování vinylu, vznikne jediná deska. Většině lidí chybí specifické nástroje a znalosti, které jsou k tomu potřeba. Navíc může být výroba pouze jedné desky velmi nákladná. Pokud tedy potřebujete pouze jednu vinylovou desku, je rozumnější uvažovat o profesionálních službách. Jaké materiály se používají k výrobě vinylových desek?

Polyvinylchlorid (PVC) je látka, která se používá k výrobě vinylových desek. Vinylová sušenka je vytvořena z roztavených PVC pelet a slisována a vytvarována do tvaru desky. Sušenka se pak vloží mezi dva kovové razníky, které mají zvukové drážky. Razidla se pod silným tlakem přiloží na sušenku, čímž se přenesou drážky a vznikne hotová vinylová deska.

Shrnuto a podtrženo, výroba vinylových desek v domácích podmínkách je obtížný a nákladný postup. Ačkoli je možné vyrobit si vlastní vinylové desky, výdaje spojené s nákupem příslušných nástrojů a potřeb mohou být vysoké. Pokud však máte zájem o vytvoření vlastní vinylové desky, jsou k dispozici odborné služby, které mohou vyhovět vašemu požadavku. Vzrušení a uspokojení z vlastnictví oblíbené hudby na vinylu stojí za vynaložené výdaje, ať už se rozhodnete zahájit proces vytváření vinylových desek doma, nebo se spolehnout na profesionální služby.

FAQ
Kolik skladeb se vejde na vinyl?

Průměrný počet skladeb, které se vejdou na vinylovou desku, se liší v závislosti na délce trvání skladby a velikosti desky. Obvyklá délka 12palcové vinylové desky, což je nejoblíbenější velikost, je 22 minut na jednu stranu. Podle toho se na jednu stranu obvykle vejde 3 až 5 písní v závislosti na jejich délce. Je důležité si uvědomit, že počet písní, které se vejdou, se může změnit, pokud jsou písně delší nebo má deska jinou velikost.

Je vinyl drahým koníčkem?

Sbírání a užívání vinylových desek může být vzhledem k souvisejícím výdajům považováno za nákladný koníček. Cena vinylových desek se může lišit, přičemž novější vydání často stojí více než staré nebo použité nahrávky. Nákup kvalitního gramofonu, reproduktorů a dalšího zvukového vybavení může být nákladný. Celkové náklady na vinyl jako koníček se však mohou lišit v závislosti na osobních preferencích a výdajových limitech. Zatímco někteří sběratelé se mohou raději soustředit na určité žánry nebo umělce, jiní mohou ocenit vysoce kvalitní nebo limitované edice. Nakonec je cena vinylu jako záliby libovolná a lze ji přizpůsobit limitu výdajů a úrovni zájmu.

Kolik stojí 1 000 vinylových desek?

Cena výroby 1 000 vinylových desek se může lišit v závislosti na řadě proměnných, včetně délky desky, kalibru použitých materiálů a složitosti výtvarného zpracování. Cena by se obecně měla pohybovat mezi 5 000 a 10 000 USD. Je důležité mít na paměti, že tento odhad představuje pouze obecné rozpětí a skutečné náklady se mohou měnit v závislosti na konkrétních potřebách a výrobních rozhodnutích.

Můžete si navrhnout vlastní vinyl?

Ano, vinylové desky si můžete vytvořit doma. Můžete si vyrobit jedinečné vinylové desky s vlastním designem, i když budete možná potřebovat některé specializované nástroje a potřeby. Postup zahrnuje několik fází, jako je nastavení zvukových stop, vytvoření desky a její vylisování na vinylovou desku. Je důležité mít na paměti, že výsledkem této DIY metody nemusí být vinylové nahrávky profesionální úrovně na rozdíl od komerčně vyráběných vinylových desek.

Jak umělci vyrábějí vinyly?

Umělci při domácí tvorbě vinylových desek často postupují podle řady kroků. Zde je obecný popis toho, co se děje: Prvním krokem hudebníků je vytvoření špičkového zvukového masteru jejich hudby. To obnáší úpravu zvuku a vytvoření master kopie pro lisování vinylu. 2. Řezání laku: Dále se musí vyříznout lakový master disku. Toho se dosáhne použitím řezacího soustruhu, který přenese audio master na hliníkový disk pokrytý lakem. Soustruh pomocí řezacího stylusu vyleptá na povrch laku zvukové drážky. 3. Výroba kovového razítkovače: Kovový razítkovač se vyrábí pomocí lakovaného master disku. Stamper se vytvoří galvanickým pokovením kovu, obvykle niklu, na lakovaný disk. Tím se na zvukových drážkách vytvoří špatný dojem.

4. Lisování vinylových desek: Vinylové desky lze lisovat až poté, co je připraven kovový stamper. Forma ve tvaru puku vyrobená z roztavených vinylových granulí se pak vloží mezi dvě kovová razítka. Vinyl po zahřátí v razidlech vyplní drážky. Po vychladnutí se desky vyjmou z lisu.

5. Dokončovací práce: Z vylisovaných desek se odstřihne případný přebytečný vinyl. Středový otvor se vyrazí a okraje se zarovnají. Kromě aplikace etiket mohou desky projít i dalšími kroky včetně čištění a kontroly.

Je důležité si uvědomit, že domácí výroba vinylových desek vyžaduje zvláštní nástroje a znalosti. Mnozí hudebníci se rozhodnou spolupracovat se specializovanými lisovnami vinylů, které disponují nástroji a odbornými znalostmi potřebnými k vytvoření alb nejvyššího kalibru.