Jak používat Defraggler. A Comprehensive Guide

Jak defragmentovat počítač?
Defragmentace pevného disku

  1. Spusťte nástroj Defragmentace disku kliknutím na tlačítko Start. . …
  2. V oblasti Aktuální stav vyberte disk, který chcete defragmentovat.
  3. Kliknutím na Analyzovat disk zjistěte, jestli je disk potřeba defragmentovat. …
  4. Klikněte na Defragmentovat disk.
Další informace najdete na support.microsoft.com

Defraggler je účinný program pro defragmentaci disku vytvořený společností Piriform, která vyrábí známý CCleaner. Tím, že reorganizuje fragmentovaná data na pevném disku, aby byla přístupnější a zvýšila se rychlost systému, pomáhá optimalizovat výkon. V tomto příspěvku se podíváme na to, jak Defraggler efektivně používat, povíme si o tom, jak dobře funguje, prozkoumáme jeho funkce a probereme, zda byste jej měli používat k optimalizaci svého SSD.

Defraggler: Je ještě užitečný?

Spolehlivým a účinným programem pro defragmentaci disku je Defraggler. Defraggler nabízí propracované funkce a možnosti přizpůsobení, díky nimž je pro mnoho uživatelů oblíbenou alternativou, a to i přesto, že novější operační systémy, jako například Windows 10, mají defragmentační nástroje zabudované. Nabízí důkladnou analýzu disku a umožňuje vybrat konkrétní soubory nebo složky pro defragmentaci. Pro větší pohodlí můžete také nastavit automatickou defragmentaci.

Zrychluje defragmentace počítač?

Defragmentací pevného disku lze výrazně zrychlit výkon počítače. Soubory na pevném disku se časem fragmentují, což znamená, že jsou rozptýleny po celém disku. Systém musí fragmentované soubory vyhledávat, což zpomaluje čtení a zápis. Váš počítač může k těmto souborům přistupovat rychleji díky organizaci, kterou zajišťuje defragmentátor, který je seskupuje do souvislých částí. Aplikace se díky tomu načítají rychleji, přenosy souborů jsou efektivnější a celkově se zvyšuje odezva systému.

Jak hodnotit Defraggler?

Použití programu Defraggler k analýze disků je snadné. Po spuštění aplikace se zobrazí seznam všech disků připojených k počítači. Po výběru jednotky, kterou chcete prozkoumat, klikněte na tlačítko „Analyzovat“. Poté Defraggler jednotku prohledá a vizuálně zobrazí úroveň fragmentace. Výběrem možnosti „File List“ (Seznam souborů) můžete také zobrazit důkladný seznam fragmentovaných souborů. Toto zkoumání vám umožní posoudit úroveň fragmentace disku a rozhodnout, zda je nutná defragmentace.

Měl bych použít Defraggler ke zlepšení svého disku SSD?

Pevné disky (SSD) nevyžadují defragmentaci jako běžné pevné disky. Ve skutečnosti může defragmentace disku SSD zkrátit jeho životnost. Disky SSD využívají jedinečnou technologii, která zabraňuje problémům s fragmentací, jež trápí běžné pevné disky. K defragmentaci disku SSD se doporučuje používat spíše příkaz TRIM než Defraggler, protože pomáhá udržovat výkon disku SSD tím, že označuje smazaná data jako již nepoužívaná. Ruční optimalizace často není nutná, protože většina současných operačních systémů povoluje TRIM pro disky SSD automaticky.

Defraggler je stále důvěryhodný a účinný program pro defragmentaci disku, abychom to shrnuli. Uspořádáním fragmentovaných souborů na pevném disku může výrazně zvýšit rychlost počítače. Pomocí programu Defraggler lze jednoduše analyzovat disky a získat užitečné informace o tom, jak je váš disk fragmentovaný. Je důležité si uvědomit, že disky SSD není třeba defragmentovat a použití programu Defraggler na nich může být škodlivé. Místo toho se soustřeďte na zapnutí funkce TRIM, abyste zachovali výkon disku SSD. Pomocí nástroje Defraggler můžete zlepšit funkčnost počítače a udržovat plynulý pevný disk.

FAQ
Jak často bych měl spouštět Defraggler?

Vaše návyky při používání počítače a míra fragmentace pevného disku určují, jak často byste měli spouštět Defraggler. Pro zajištění optimálního výkonu se obecně doporučuje spouštět Defraggler alespoň jednou za měsíc až dva. Defraggler může být užitečné spouštět častěji, například jednou nebo dvakrát týdně, pokud často instalujete nebo odinstalováváte velké programy, stahujete a odstraňujete velké soubory nebo pozorujete výrazný pokles výkonu počítače. Kdy provést defragmentaci, lze určit častou kontrolou úrovně fragmentace pevného disku pomocí funkce analýzy programu Defraggler.

Může defragmentace poškodit disk SSD?

Defragmentace nepoškodí disky SSD, vůbec ne. Protože ukládají data jinak než běžné pevné disky (HDD), není třeba disky SSD defragmentovat. Paměťové čipy Flash, které se používají v discích SSD a zajišťují rychlejší přístup k datům a náhodné operace čtení a zápisu. Životnost SSD disku může být ve skutečnosti zkrácena nadměrnou defragmentací, protože každá paměťová buňka vydrží pouze konečný počet cyklů zápisu. Je však důležité poznamenat, že většina moderních operačních systémů, včetně systému Windows, má vestavěné funkce optimalizace SSD, takže ruční defragmentace obvykle není nutná.

Je 0% defragmentace dobrá?

Ne, absence fragmentace je nežádoucí. Výkon počítače se může zpomalit, pokud je soubor fragmentovaný, což znamená, že jeho data jsou rozptýlena v různých oblastech pevného disku. Proces defragmentace zahrnuje změnu uspořádání fragmentovaných dat tak, aby byla uchovávána v souvislých částech, což zvyšuje efektivitu a zrychluje přístupové časy. Pro dosažení nejvyšší rychlosti systému byste měli mít defragmentováno téměř 100 % souborů.

Je Defraggler vhodný pro SSD?

Unifikované pevné disky (HDD) lze pomocí nástroje Defraggler optimalizovat a zvýšit jejich výkon. Defraggler by však neměl být používán na SSD discích (solid-state disks). Na rozdíl od HDD používají SSD disky odlišnou techniku, která eliminuje potřebu defragmentace. Ve skutečnosti může spuštění defragmentačního softwaru na disku SSD potenciálně snížit jeho životnost. U disků SSD je proto nejlepší spoléhat se na vestavěné optimalizační funkce poskytované operačním systémem nebo na specifický software výrobce SSD.