Kolik je domén nejvyšší úrovně?

Jakou doménu 1 řadu používá ČR?
Často najdete pro doménu prvního řádu označení TLD – Top-Level-Domain. Pro Českou republiku je TLD . CZ, pro Slovensko . Cached
Další informace najdete na www.antstudio.cz

Očekává se, že počet domén nejvyšší úrovně (TLD) dosáhne do roku 2023 tisíců, což dává majitelům webových stránek a firmám široký výběr alternativ. Část doménového jména, která následuje za poslední tečkou, například.com,.org nebo.net, se nazývá doména nejvyšší úrovně. Na tyto domény nejvyšší úrovně dohlíží a spravuje je organizace ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) a IANA (Internet Assigned Numbers Authority).

Vzhledem k tomu, že jsou zaváděny nové domény nejvyšší úrovně a starší jsou postupně rušeny, může se přesný počet domén nejvyšší úrovně v průběhu času měnit. V roce 2023 však bude v provozu více než 1 500 TLD. To se týká jak TLD s kódem země (ccTLD), tak generických TLD (gTLD). Na rozdíl od ccTLD, které jsou omezeny na určitý národ nebo region, gTLD si může zaregistrovat kdokoli.

Název domény může mít až tři úrovně, pokud jde o úrovně domény. Doména nejvyšší úrovně, jak již bylo uvedeno, je první úrovní. Druhou úroveň tvoří samotné doménové jméno, které je výhradně ve vlastnictví vlastníka a představuje jeho značku nebo webové stránky. Volitelná subdoména, kterou lze použít k dalšímu zařazení nebo uspořádání webové stránky, je třetí úrovní.

„.international“ je doména nejvyšší úrovně s největším počtem znaků. Vyniká jako jedna z nejdelších dostupných domén nejvyšší úrovně se 14 znaky. Je však důležité si uvědomit, že délka domény nejvyšší úrovně nemusí vždy odrážet její hodnotu nebo úroveň popularity.

Zde je 20 nejznámějších a nejpoužívanějších domén nejvyšší úrovně, které ukazují rozmanitost domén nejvyšší úrovně:

1..com – Původně byla určena pro komerční webové stránky, ale nyní ji hojně využívá mnoho různých subjektů. 2..org – Obvykle ji používají neziskové organizace. 3. Přípona.net, která byla původně vyhrazena pro síťovou infrastrukturu, je nyní k dispozici všem. 4. Rozšíření dot.edu je k dispozici pouze vzdělávacím institucím. 5..gov – Je vyhrazena výhradně pro vládní organizace USA.

6..mil – Používá ji americká armáda. 7..int – Vyhrazeno pro organizace založené na mezinárodních smlouvách. 8..info – Doménová koncovka pro informační webové stránky. 9..biz – Vytvořena pro komerční nebo obchodní využití. 10..mobi – Zejména pro webové stránky, které jsou vhodné pro mobilní zařízení. 11..name – Pro individuální nebo soukromé použití. 12..pro – K dispozici pouze pro určité profesní skupiny. 13..co – Často se používá jako náhrada za.com. 14..tv – Souvisí s webovými stránkami, které obsahují video nebo televizní obsah. 15..io – Stále oblíbenější u startupů a technologických firem. 16..me – Často se používá pro osobní blogy nebo webové stránky. Pro oblast cestování a cestovního ruchu viz

17. travel. 18..store – Určeno speciálně pro online podniky a stránky elektronického obchodu.

19..app – Používá se pouze pro online a mobilní aplikace. Club je velmi oblíbený u klubů, sdružení a komunit.

Tyto domény nejvyšší úrovně jsou jen malou ukázkou z obrovské škály, která je k dispozici, a ukazují neustále se rozšiřující možnosti, jak si majitelé webových stránek mohou vytvořit osobitou online prezentaci.

Závěrem lze říci, že do roku 2023 budou v provozu tisíce domén nejvyšší úrovně, včetně gTLD i ccTLD. Vzhledem k tomu, že jsou zaváděny nové domény nejvyšší úrovně a starší jsou postupně rušeny, může celkový počet domén nejvyšší úrovně v průběhu času kolísat. „.international“ je doména nejvyšší úrovně s největším počtem znaků. Doména nejvyšší úrovně je poslední složkou adresy a systém doménových jmen povoluje až tři úrovně doménového jména. Výše popsaných 20 domén nejvyšší úrovně je jen ukázkou z mnoha možností, které mají majitelé webových stránek k dispozici.

FAQ
Jakých je 12 životních domén?

12 životních domén, běžně označovaných jako 12 aspektů života, je myšlenka často spojovaná se stanovováním cílů a osobním růstem. Přestože se mohou lišit na základě různých rámců a pohledů, níže je uvedeno 12 životních domén, které jsou nejčastěji zmiňovány: Na prvním místě je kariéra a profesní rozvoj, následuje zdraví a pohoda, finance a bohatství, vztahy a sociální vazby, osobní růst a sebezdokonalování, rodina a domácí život, volný čas a rekreace, spiritualita a vnitřní klid, zapojení do komunity a přínos, životní prostředí a udržitelnost a nakonec osobní naplnění a štěstí. Tyto oblasti, které odrážejí různé aspekty života člověka, se často používají jako plán pro vytváření cílů a hledání rovnováhy a spokojenosti v mnoha oblastech.

Existuje čtvrtá doména?

Čtvrtá doména skutečně existuje. V současné době existuje přibližně 1 500 domén nejvyšší úrovně (TLD), včetně generických TLD, jako jsou.com,.org a.net, a také TLD s kódem země, jako jsou.us,.uk a.ca, uvádí článek. Výsledkem je, že existuje více než jen tři domény, což poukazuje na přítomnost čtvrté domény a mnoha dalších domén po ní.

Můžete získat doménu navždy?

Ne, domény nelze získávat i nadále. Podle registrátora a zvolené domény nejvyšší úrovně (TLD) se doba, na kterou si doménu zaregistrujete, může pohybovat od jednoho do deseti let. Pokud chcete doménu používat i po uplynutí doby registrace, musíte ji prodloužit. Pokud doménu neprodloužíte, může se stát, že ji budou moci registrovat i jiní uživatelé.

Jakých je 7 typů domén?

Sedm různých druhů domén je následujících: 1. Generické domény nejvyšší úrovně (gTLD), které jsou nejrozšířenější a zahrnují přípony jako.com,.net,.org a.info. 2. Domény nejvyšší úrovně s kódem země (ccTLD): Tyto domény, jako je.us pro Spojené státy,.uk pro Spojené království nebo.ca pro Kanadu, jsou spojeny s určitými národy nebo regiony. 3. Sponzorované domény nejvyšší úrovně (sTLD): Tyto domény, například.gov pro vládní instituce,.edu pro vzdělávací instituce nebo.mil pro vojenské organizace, spravují určité komunity nebo organizace. 4. Infrastrukturní domény nejvyšší úrovně (arpa): Tato doména, která se používá pro technickou infrastrukturu internetu, není obvykle přístupná k registraci široké veřejnosti. Internacionalizovaná doménová jména (IDN) umožňují uživatelům registrovat doménová jména v jejich rodném jazyce tím, že obsahují znaky jiných písem než latinky. 6. Omezené generické domény nejvyšší úrovně (grTLD): Tyto domény jsou k dispozici pouze pro určité druhy podniků nebo odvětví, například.edu pro vzdělávací instituce nebo.bank pro finanční instituce. Testovací domény nejvyšší úrovně (tTLD): Tyto domény slouží pouze k testování a nejsou určeny pro široké veřejné použití nebo registraci.