Jak vyhledávat v dokumentu aplikace Word

Časově úspornou a efektivní technikou pro čtení dlouhých odstavců v dokumentu aplikace Word je vyhledávání konkrétních slov nebo frází. Rychlé nalezení určitých frází může výrazně zvýšit vaši produktivitu, ať už pracujete na výzkumné práci, firemní zprávě nebo osobním projektu. V tomto návodu se podíváme na to, jak získat přístup k vyhledávacímu panelu v aplikaci Microsoft Word a jak vyhledávat a nahrazovat výrazy a jak vyhledávat slova v dokumentu online i mimo něj.

Jak mohu provést vyhledávání slov v dokumentu online?

Pokud máte dokument aplikace Word uložený v online úložišti nebo v příloze e-mailu, můžete k vyhledání určitého slova použít i funkci vyhledávání v online platformě. Pokud máte dokument aplikace Word uložený například na Disku Google, můžete jej jednoduše otevřít tak, že na něj přejdete, na klávesnici stisknete klávesy „Ctrl + F“ (nebo „Cmd + F“ na počítači Mac) a zobrazí se vyhledávací panel. Když zadáte hledané slovo nebo frázi, vyhledávací panel vám ukáže, kde se na stránce vyskytuje. Tuto techniku mohou používat i další služby online úložišť, jako je Dropbox, OneDrive a iCloud, s malou změnou klávesové zkratky pro spuštění vyhledávacího panelu. Jak docílit toho, aby se ve Wordu zobrazil vyhledávací panel? K vyhledání slova v něm můžete využít vestavěný vyhledávač v aplikaci Microsoft Word. Zde naleznete návod, jak získat přístup k vyhledávacímu panelu aplikace Word:

1. Začněte otevřením souboru aplikace Word, který chcete prohledat. 2. Na horním panelu nástrojů vyberte možnost „Domů“. 3. Ve skupině „Úpravy“ vyhledejte malou ikonu lupy s názvem „Najít“. Klepněte na ni. Případně můžete vyhledávací panel okamžitě otevřít stisknutím klávesové zkratky „Ctrl + F“ na klávesnici (nebo „Cmd + F“ na počítači Mac). Po zobrazení vyhledávacího pole můžete zadat hledané slovo nebo frázi a pomocí tlačítek „Další“ a „Předchozí“ procházet dokument. Jak vyhledat a nahradit výraz v termínu Microsoft?

Microsoft term nabízí z tohoto důvodu jednoduchou, ale účinnou funkci, pokud chcete termín nejen vyhledat, ale také jej nahradit jiným slovem nebo frází. Zde je návod, jak vyhledávat a nahrazovat termíny ve Wordu:

1. Začněte otevřením dokumentu aplikace Word, který chcete použít pro záměnu slov. 2. Na horním panelu nástrojů vyberte kartu „Domů“. 3. Vedle ikony „Najít“ ve skupině „Úpravy“ je malá šipka. Chcete-li otevřít dialogové okno „Najít a nahradit“, klepněte na ni. 4. Do pole „Najít co“ zadejte slovo nebo frázi, kterou chcete najít. 5. Do pole „Nahradit slovem“ zadejte slovo nebo frázi, kterou chcete použít místo nalezeného slova. 6. Chcete-li výraz změnit, klepněte na tlačítko „Nahradit“, respektive „Nahradit vše“, podle toho, kde se v dokumentu vyskytuje. Co znamená klávesa Control F v počítači Mac?

Klávesová kombinace „Control + F“ v počítači Mac je ekvivalentem funkce „Najít“ ve Windows. Otevřením vyhledávacího pole v řadě programů, včetně aplikace Microsoft Word, můžete v textu vyhledávat určitá slova nebo fráze. Když potřebujete rychle najít konkrétní slovo, aniž byste museli zdlouhavě procházet celý rukopis, je tato funkce velmi užitečná.

Závěrem lze říci, že znalost vyhledávání určitých výrazů nebo frází v dokumentu aplikace Word je důležitou schopností, která vám může pomoci ušetřit čas a námahu. Naučit se přistupovat k vyhledávacímu panelu aplikace Word a efektivně identifikovat a nahrazovat slova výrazně zvýší vaši produktivitu, ať už pracujete online nebo offline. Pokud se v těchto metodách zdokonalíte, budete moci rychleji prohledávat své dokumenty a snadno najít požadovaná data.

FAQ
Jak vyhledávat v počítači Mac?

V počítači Mac můžete pomocí těchto metod vyhledat určité slovo nebo frázi v dokumentu aplikace Word: V kroku 1 otevřete dokument aplikace Word, který chcete prohledat. 2. Použijte klávesovou zkratku Command + F nebo v rozevírací nabídce kliknutím na možnost „Upravit“ vyberte možnost „Najít“. 3. V pravém horním rohu dokumentu se zobrazí vyhledávací panel. 4. Pomocí vyhledávacího pole zadejte výraz nebo frázi, kterou chcete vyhledat.

5. Word při psaní podtrhne počáteční výskyt slova nebo slovního spojení v dokumentu. 6. Pro zjištění dalšího výskytu můžete použít klávesu Enter na klávesnici nebo šipky vedle vyhledávacího pole. 7. Do oblasti „Nahradit výrazem“ můžete vložit jiný výraz tak, že klepnete na kartu „Nahradit“ na vyhledávacím řádku a vyberete jej ze seznamu možností. 8. V poli pro vyhledávání jsou k dispozici další možnosti, které můžete použít, například „Match case“ (Shodovat velká a malá písmena) pro vyhledání výrazů se stejným velkým písmenem nebo „Match whole word“ (Shodovat celé slovo) pro vyhledání přesného slova namísto částečných výsledků.

9. Chcete-li po ukončení vyhledávání nebo nahrazování zavřít vyhledávací panel, klepněte na tlačítko „X“. Tyto pokyny by vám měly usnadnit vyhledávání konkrétních slov nebo frází v dokumentu aplikace Word na počítači Mac.

Jak vyhledávat v dokumentu Wordu ve službě Google?

K vyhledání určitého dokumentu ve Wordu můžete použít službu Google následujícím způsobem: Otevřete webový prohlížeč a přejděte na stránku vyhledávání Google na adrese www.google.com v prvním kroku.

2. Do vyhledávacího pole zadejte „site:domain.com filetype:docx [vaše klíčové slovo nebo fráze]“. Nahraďte „[vaše klíčové slovo nebo frázi]“ přesným výrazem, který v dokumentu hledáte, a nahraďte „domain.com“ přesnou webovou stránkou nebo doménou, kde se wordovský dokument může nacházet. Například můžete zadat „site:example.com filetype:docx project proposal“, pokud hledáte wordový dokument spojený s „project proposal“ na webové stránce example.com. 3. Klepněte na ikonu vyhledávání Google nebo stiskněte klávesu Enter. Wordové dokumenty (soubory docx) z vybrané webové stránky/domény, které obsahují zadané klíčové slovo nebo frázi, budou společností Google explicitně zobrazeny ve výsledcích vyhledávání.

4. 5. Procházejte výsledky vyhledávání a klikněte na odkaz nebo název wordového dokumentu, který vás oslovil. Ve vyhledávání Google můžete vyhledat konkrétní wordovské dokumenty na konkrétní webové stránce/doméně, které obsahují zadané klíčové slovo nebo frázi, pomocí operátoru „site:“ ve spojení s operátorem „filetype:“.