Domovská stránka > C > Co To Je Vzorkovací Frekvence?

Co to je vzorkovací frekvence?

Vzorkovací frekvence udává počet zaznamenaných hodnot analogového signálu za sekundu. Čím vyšší hodnota, tím se jedná o spojitější a kvalitnější záznam. Hudební CD jsou nahrávána se vzorkovací frekvencí 44,1 kHz (tj. 44100 hodnot signálu za sekundu).

Přečtěte si více

Jaká je podmínka pro volbu vzorkovací frekvence?

Vzorkovací teorém

aliasingu objevit ve výsledném signálu frekvence, které v původním signálu nebyly. Například pokud maximální frekvence signálu je 100 Hz, je nutné použít vzorkovací frekvenci vyšší než 200 Hz, aby nedošlo k aliasingu, a aby byla možná dokonalá rekonstrukce původního signálu.
Kolik vzorku za vteřinu získáme při vzorkování pro CD systém? Když budeme vzorkovat sinusový signál o frekvenci 100 Hz, jehož perioda je 0,01s, budeme mít na její popsání cca 441 vzorků. Je logické, že pro frekvenci 1.000 Hz to bude cca 44 vzorků, pro 10.000 Hz přibližně čtyři vzorky.

Co je to frekvence neboli kmitočet?

Frekvence (též kmitočet) je fyzikální veličina, která udává počet opakování periodického děje za daný časový úsek. Například v obvodu střídavého proudu takto označujeme počet kmitů napětí či proudu za jednotku času. Co je to aliasing? Aliasing je jev, ke kterému může docházet v situacích, kdy se spojitý signál převádí na diskrétní (nespojitý).

Co je to sample?

Samplování (vzorkování) je práce se zvukovými vzorky – samply. Jedná se o převzetí zvuku nebo části zvukové nahrávky, vzorku, a její znovuvyužití pro hudební nástroj nebo součásti jiné nahrávky. Tuto činnost většinou provádí sampler – hudební nástroj realizovaný jako hardware nebo počítačový program. Co je to vzorkování? Vzorkování je obvykle vícestupňový proces, který začíná odběrem primárního vzorku a pokračující jeho postupným zmenšováním až na laboratorní vzorek, který je zpracován v laboratoři a duplikátní vzorek, který se uchová pro případ sporu o výsledek analýzy.

Co je to vzorkování signálu?

Vzorkování obecně znamená odběr vzorků materiálu, například za účelem zjištění jeho kvality. Vzorkování signálu je proces jeho diskretizace v časové oblasti. Tak co je kvantování signálu? Kvantování je proces, při kterém se omezuje počet hodnot signálu na určitou konečnou množinu hodnot. Jde v podstatě o zaokrouhlování hodnot signálu. Kvantování většinou následuje v procesu digitalizace signálu hned za vzorkováním.

Co je to digitalizace zvuku a jak probíhá?

Digitalizace se provádí pomocí vzorkování. V každém časovém intervalu se zjistí a zaznamená aktuální stav signálu neboli vzorek. Čím kratší je interval mezi vzorkováním, tím vyšší je vzorkovací frekvence, tím více vzorků bude pořízeno a tím bude výsledný záznam kvalitnější.

By Vergil

Co je digitalizace zvuku? :: Co je to Vlsm?
Užitečné odkazy