Domovská stránka > J > Jaký Je Rozdíl Mezi Hiraganou A Katakanou?

Jaký je rozdíl mezi Hiraganou a katakanou?

Obě abecedy se svým systémem a řazením velice podobají, liší se však způsobem užití. Odlišný je i původ obou abeced: hiragana vznikla zjednodušením celých znaků kandži, kdežto katakana vychází pouze z částí jednotlivých znaků kandži.

Přečtěte si více

Jak se jmenuje japonske pismo?

K zápisu japonštiny se používají tři znakové systémy: kandži (漢字) – upravené čínské znaky (logografické písmo), každý znak reprezentuje význam, respektive kořen slova. hiragana (ひらがな) – slabičné písmo, používá se mimo jiné místo (chybějících) znaků kandži, pro přípony a další gramatické jevy. Tak jak psát katakanu? Katakana (psáno カタカナ v katakaně a 片仮名 v kandži) je jedno ze dvou (druhým je hiragana) japonských slabičných písem (ve slabičném písmu jeden znak představuje celou slabiku), sestávající ze 48 symbolů (47 slabičných symbolů a písmeno n).

Jak ctou Japonci?

Píše se bez mezer mezi slovy. Tradičně jsou znaky uspořádány do sloupců, ve sloupci se píše shora dolů, sloupce jsou řazeny zprava doleva. Japonské knihy tedy mají stránky řazené z českého pohledu „odzadu“. Alternativně je možné znaky psát do řádku zleva doprava, řádky jsou řazené shora dolů (jako v češtině). Jak zacit s japonštinou? Nejjistější cesta k cíli je vybrat si některý z kurzů japonštiny, které se v ČR pořádají. Můžete volit mezi skupinovými kurzy v jazykové škole s různou intenzitou a délkou, nebo se v jazykovce domluvit na individuálních lekcích. U těch počítejte ale s vyšší cenou za lekci.

Co je hiragana a katakana?

Japonština má dvě slabičné abecedy - jsou to hiragana (ひらがな) a katakana (カタカナ), jejichž počátky se datují zpět do 8. a 9. století našeho letopočtu. Obě abecedy se svým systémem a řazením velice podobají, liší se však zápisem a způsobem užití. Když to vezmeme v úvahu, kdy se používá katakana? Pro katakanu 片仮名 jsou typické rovné a ostré křivky. Její použití je zaměřeno především na zápis převzatých slov z jiných jazyků, citoslovcí, přepis cizích jmen (s výjimkou čínských a korejských), ale také na zápis některých odborných termínů, názvů zvířat, rostlin apod.

Co je to kanji?

Kandži, (japonsky: 漢字) je znakový systém používaný pro zápis japonštiny. Vyvinul se z čínských znaků, které přišly do Japonska společně s buddhistickými texty. V současné japonštině se používá v kombinaci s hiraganou a katakanou. Jak se řekne japonsky Ahoj?

Ahoj!Yaa. *1 やあ。
Dobré ráno!Ohayou gozaimasu. おはようございます。
Dobrý večer!Konbanwa こんばんは。
Jak se máš?Ogenki desuka? お元気ですか?
Děkuju (mnohokrát)!Arigatou! *2 ありがとう!

Jak se řekne Japonsko japonsky?

日本国, Nihonkoku/Nipponkoku) je stát ve východní Asii, v Tichém oceánu. Na západě ho Korejský průliv odděluje od pobřeží Koreje, Japonské moře ho odděluje od Severní Koreje a Ruska.

By Nafis

Jak stáhnout Messenger do mobilu? :: Jak velký soubor se dá poslat emailem?
Užitečné odkazy