Domovská stránka > C > Co Je Katoda A Anoda?

Co je katoda a anoda?

V elektronice se s tímto názvem můžeme setkat u součástek jako jsou dioda nebo elektronka, kde anoda obvykle představuje elektrodu s kladným napětím. U diod je anoda polovodič typu P a v propustném směru je připojena ke kladnému napětí. Opakem anody je katoda.

Přečtěte si více

Tak co to je katoda?

Katoda je záporná elektroda. Při elektrochemických procesech přitahuje iony s kladným nábojem - kationy. Kde je anoda? Protějškem katody je anoda.

Co to je elektroda?

Elektroda je elektrický vodič v kontaktu s nekovovou částí elektrického obvodu (např. vakuem nebo prostorem naplněným plynem, elektrolytem apod.). Tento pojem zavedl v 19. století Michael Faraday jako složeninu řeckých slov elektron – jantar a hodos – cesta. Pokud jde o to, jaké ionty přitahuje katoda? Pokud do tohoto roztoku ponoříme elektrody připojené ke zdroji (katodu spojenou se záporným a anodu s kladným pólem), kladně nabité kationty jsou přitahovány ke katodě (-) a záporně nabité anionty k anodě (+). Přesun iontů představuje elektrický proud.

Také, co se vylučuje na anodě?

Z iontů se tak stanou elektricky neutrální atomy prvků, které se vylučují na elektrodách.

  • Elektrolýza ZnI2 (jodidu zinečnatého):
  • katoda (redukce): Zn2+ + 2 e- Zn° (na katodě se vylučuje zinek – kationty se pohybují ke katodě)
  • anoda (oxidace): 2 I- – 2 e- I2° (na anodě se vylučuje jód – anionty se pohybují k anodě)
Co se vylučuje na katodě? Při elektrolýze se na katodě vždy vylučuje vodík nebo kov.

Co se vyloučí na katodě?

Na katodě probíhá redukce, na anodě oxidace. Redukce a oxidace probíhají současně, jedna látka elektrony přijímá, druhá je odevzdává tak, aby počet přijatých a odevzdaných elektronů byl stejný. Jak nazýváme kladnou elektrodu? Kladná elektroda je anoda, záporná se nazývá katoda. Kladné ionty se nazývají kationty (jsou totiž přitahovány ke katodě), záporné ionty pak anionty (viz obr. 1).

Když to vezmeme v úvahu, jak poznat anodu?

Ve schématech se vývody světelné diody kreslí tak, že trojúhelník ukazuje svým vrcholem směr protékajícího proudu. Jelikož svým tvarem připomíná písmeno A, dá se lehce zapamatovat že tento vývod je anoda.

By Hecker Minnaert

Jaký Dej probíhá na anodě? :: Jak odposlouchávat mobilní telefon?
Užitečné odkazy