Domovská stránka > C > Co Je To Vlohy?

Co je to vlohy?

Vloha je vrozený předpoklad pro vykonávání nějaké mentální nebo senzomotorické činnosti. Cvičením vloh se vyvíjí schopnosti. Vlohou je například hudební sluch nebo schopnost rozlišovat vůně (percepční vloha). Bez rozvíjení vlohy v dětství může zůstat vloha zakrnělá.

Přečtěte si více

Může se také zeptat, jaké mohou být vlohy?

Vlohy můžeme obecně rozdělit na:

  • motorické (tělesné dispozice např. pro akrobacii)
  • senzorické (reakce na zrakové podněty, postřeh, hudení sluch)
  • abstraktní (symbolické)
  • sociální (chápání vztahů)
Podle toho, jaký je rozdíl mezi schopností a vlohou? Vlohy definujeme jako vrozené vnitřní dispozice jedince, nepřístupné pozorování. Schopnosti pak chápeme jako, složité vlastnosti osobnosti, rozvinuté z vloh.

Jaké schopnosti napsat do životopisu?

Dovednosti v oblasti komunikace popište co nejkonkrétněji s ohledem na to, kde jste je získal. Nebojte se zdůraznit i dobrovolnickou činnost a volnočasové aktivity. Např. pokud jste vedl skautský oddíl, malé fotbalisty nebo orchestr, popište své schopnosti na základě této zkušenosti (např. Co je schopnost a dovednost? SCHOPNOSTI A DOVEDNOSTI jsou základní předpoklady pro vykonávání studijních, profesních, teoretických i praktických a pohybových aktivit člověka.

Co je to talent?

Talent je rozvinutá úroveň schopností. Jde o schopnost zvládat určitou činnost lépe než průměrně disponovaní lidé. Různí lidé mají talent v odlišných oblastech. Lze proto rozlišovat matematický talent, hudební talent, manuální talent – mimořádnou zručnost – např. Jak se liší talent od geniality? talent – 3. genialita), jehož biologickým základem je vloha. Je to tak mimořádná míra určitého talentu, že vysoce převyšuje všechny ostatní a vede k vytvoření mimořádných výkonů. Slovo génius původně ve starém Římě označovalo ochranné božstvo, později strážného ducha.

Co znamená že má člověk k nějaké činnosti vlohy?

Vlohy mohou ztížit nebo ulehčit osvojení určité činnosti, ovšem neurčují absolutně míru a směr rozvoje osobnosti. Vlohy jsou vrozené. jsou vlastnosti osobnosti, které jsou předpokladem pro úspěšné vykonávání nějaké činnosti. Schopnosti určují rozdíl v kvalitě, rychlosti a snadnosti osvojení. Jak mít nadprirozene schopnosti? Meditujte. Každý, kdo něco ví o telekinezi vám řekne, že meditace je klíčem k rozvinutí nadpřirozených schopností. Pokud chcete svoji energii vlévat do předmětů okolo vás, budete muset mít naprosto čistou hlavu. Žádné myšlenky vám v tom nemohou bránit a rozptylovat vás od toho, čeho se snažíte dosáhnout.

Může se také zeptat, co jsou psychomotorické schopnosti?

Psychomotorické – schopnosti naučit se vykonávat určité sestavy pohybů (chůze, krájení chleba, tělocvik, …) Myšlenkově poznávací (intelektuální) – orientace v novém prostředí, řešení problémů…

By Lydell Raspal

Jaké mohou být dovednosti? :: Jak se přihlásit jako jiný uživatel?
Užitečné odkazy