Domovská stránka > C > Co Chrani Autorsky Zakon?

Co chrani autorsky zakon?

Autorské právo je součástí tzv. duševního vlastnictví. Autorské právo nechrání samotné myšlenky či ideje; chrání pouze konkrétní díla, konkrétní vyjádření takových myšlenek, dílo v objektivně vnímatelné podobě.

Přečtěte si více

Jak se autorská práva týkají mě?

Autorská práva patří jednotlivým autorům. Autorem může být jen fyzická osoba, která dílo vytvořila. Autorská práva obsahují práva majetková a práva osobnostní. Výkon majetkových práv může být poskytnut jiné osobě formou licenční smlouvy a v případě smrti majetková práva přecházejí na dědice. Jak neporušit autorská práva? Jak neporušit autorský zákon?

  1. použít výhradně vlastní zdroje.
  2. použít díla, na která se nevztahují autorská práva (lidová tvorba, neznámý autor apod.)
  3. uzavřít písemnou smlouvu s autorem díla.
  4. zaplatit autorovi za užití díla.
  5. používat tzv. otevřené galerie (open source)

Jak si zajistit autorská práva?

Nadále smí být autorské dílo užito jen způsobem nesnižujícím jeho hodnotu a je třeba vždy uvádět jméno autora v souvislosti s užitím díla. Základem majetkových práv je právo autora užít své dílo, případně udělit jiné osobě smlouvou oprávnění k výkonu tohoto práva (udělit licenci). Jak poznat autorská práva? Nejprve kontaktujte přímo vlastníky nebo držitele autorských práv a vyjednejte s nimi licence, které k použití díla potřebujete. Poté se podívejte na licenci. Licence zahrnují explicitní oprávnění k používání obsahu a často obsahují omezení týkající se jeho použití.

Co omezuje autorský zákon na internetu?

Získaná licence mu sice umožňuje software používat, ale pouze za podmínek, které určuje jeho autor. Není proto zpravidla možné jej žádným způsobem šířit nebo přepisovat jeho kód. Vždy platí, že autor má vyhrazená práva a software proto není možné používat jinak, než jak je uvedeno v licenčních podmínkách. Co je to vlastní dílo? Autorské dílo

(1) Předmětem práva autorského je dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam (dále jen "dílo").

Co znamená autorský zákon?

Autorský zákon je zkrácený název zákona číslo 121/2000 Sb., o právu autorském, právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů, který Parlament České republiky přijal 7. dubna 2000 a který nabyl účinnosti dnem 1. prosince roku 2000. Jak funguje copyright? Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. Zničením věci, jejímž prostřednictvím je dílo vyjádřeno, nezaniká právo autorské k dílu.

Tak jak správně uvádět copyright?

Proč se copyright na webech píše

Ať už v patičce nebo kdekoliv jinde na webu copyright uvedete, či ho vůbec nikde nezmíníte. Zajišťuje to § 9 zákona č. 121/2000 Sb. o právu autorském: „Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě“.

By Monteria

Co znamená značka CV kroužku? :: Jak mám znovu nainstalovat Google Play?
Užitečné odkazy