Domovská stránka > P > Proč Používat Ipv6?

Proč používat IPv6?

Hlavní změna, kterou přináší IPv6, je daleko větší adresní prostor, což umožňuje větší pružnost při přidělování adres. Je znemožněno použití překladu síťových adres (NAT), který byl zaveden kvůli vyčerpání adresního prostoru IPv4 a kvůli bezpečnosti.

Přečtěte si více

Co je to IPv6?

Význam: IPv6 – protokol pro internetovou komunikaci, nástupce IPV4. Protokol je v informatice označení pro standard, dle kterého je prováděna elektronická komunikace a přenos dat. Verze IPv6 nahradila svého předchůdce IPV4 především z důvodu vyčerpání prostoru pro IP adresy. Pokud jde o to, proč se přechází z protokolu ipv4 na protokol ipv6? Protokol IPv6 začal vznikat již ve 20. stol., kdy bylo zřejmé, že se adresní prostor IPv4 vyčerpá v důsledku prudkému rozvoje Internetu. Následující čísla hovoří ve prospěch IPv6 vcelku jasně: Celkový počet adres IPv4 je 2^32 4 294 967 296.

Jaký je rozdíl mezi IPv4 a IPv6?

IPv4 adresu, což je vlastně čtveřice čísel v rozsahu od 0 do 255. Pomocí IPv4 lze propojit necelé čtyři miliardy zařízení, což pro dnešní internet ani zdaleka nestačí. IPv6 je nový komunikační protokol sítě Internet, který umožňuje připojit 2128, tedy více než 340 bilionů bilionů bilionů zařízení. Co není rozdílem mezi IPv4 a IPv6? IPv4 adresy představují binární čísla v desetinách. Na druhé straně adresy IPv6 vyjadřují binární čísla v hexadecimálním formátu. Protokol IPv6 používá fragmentaci typu end-to-end, zatímco protokol IPv4 vyžaduje, aby přechodný router fragmentoval jakýkoli příliš velký datagram. Délka záhlaví IPv4 je 20 bajtů.

Kolik bitů má IPv6 adresa?

Adresa je dlouhá 128 bitů (16 bajtů). Základní architektura je 64 bitů pro síťové číslo a 64 bitů pro hostitelské číslo. Hostitelská část adresy IPv6 (nebo její část) bývá často odvozena z adresy MAC nebo jiného identifikátoru rozhraní. Jak vypadá IPv6? Adresy IPv6 se zapisují jako šestnáctková čísla po čtveřicích oddělených dvojtečkami (celkem jde o 8 čtveřic šestnáctkových čísel). Nuly ve čtveřicích zleva se často vypouštějí. Je obvyklé, že se v adresách nachází dlouhé řetězce nul. Ty je možno pro stručnost nahradit dvojicí dvojteček.

Co je IPv4 adresa?

Co je to IP adresa

V současné době se nejčastěji používá formát IPv4 – jedná se o čtvrtou verzi tohoto protokolu a je zapisována čtyřmi desítkovými čísly oddělenými tečkami. Zápis samotné adresy pak vypadá např. takto: 192.168.48.39. Jak již bylo zmíněno, internet protokol je využíván k lokalizaci zařízení v síti.
Jak zjistit svoji IP adresu? IP adresa vašeho zařízení v lokální síti

  1. Příkazový řádek vyvoláme tak, že ve vyhledávání Windows zadáme slovní spojení „Příkazový řádek“, případně zkratku „cmd“.
  2. Do příkazového řádku napíšeme řetězec „ipconfig“ (bez úvozovek) a potvrdíme stisknutím klávesy Enter.

Můžete se také zeptat, jak zakázat protokol ipv6?

Nejprve v sekci Internet & Network vybereme položku Network a když se nám objeví jednotlivá síťová zařízení, tak si vybereme příslušné síťové zařízení pro které chceme IPv6 zakázat. Po té, co klikneme na tlačítko Advanced…, se přepneme do záložky TCP/IP a zde nastavíme Configure IPv6: na hodnotu Off.

By Montagu Mingrone

Jak přejít na IPv6? :: Jak napsat Ū?
Užitečné odkazy