Domovská stránka > J > Jaký Je Rozdíl Mezi Programovými A Datovými Soubory?

Jaký je rozdíl mezi programovými a datovými soubory?

Programy a data = Soubory jsou dvou druhů: programy, které něco dělají a datové soubory, které vy svojí činností v programech vytváříte a dále upravujete.

Přečtěte si více

Co je to textový soubor?

Textový soubor je počítačový soubor složený výhradně ze znaků. Kromě tisknutelných znaků a mezer mohou textové soubory obsahovat omezenou sadu řídicích znaků, zpravidla pouze znaky konce řádků a tabulátory. Soubory, které obsahují jiná data než znaky, nazýváme binárními. Co je složka A co je soubor? Složka (nebo také adresář) umožňuje logické uspořádání souborů do jedné skupiny. Každá složka může kromě souborů obsahovat i další složky (vnořené složky neboli podsložky). Název může obsahovat až 256 znaků, nesmí tam být: <;>;*;:;\;?;. Uvnitř složek můžete vytvářet podsložky, které vám pomohou lépe uspořádat soubory.

Když to vezmeme v úvahu, co může být znakem ve jméně souboru?

Název může obsahovat jakékoliv znaky s výjimkou lomítka /, ale nejlepší je používat písmena, čísla, pomlčku, podtržítko a tečku. Pokud chcete použít v názvu souboru mezeru, je třeba uzavřít název souboru do uvozovek nebo použít zpětné lomítko před danou mezerou. Jak se zjistuje obsah souboru? Obsah souboru

  1. pomocí přípony názvu souboru (např. .exe v Microsoft Windows; překonaný způsob)
  2. pomocí atributu souboru (např. atribut executable v unixových systémech)
  3. pomocí obsahu souboru (první bajty souboru obsahují jednoznačný identifikátor)
  4. pomocí alternativního datového proudu souboru (NTFS v Microsoft Windows)

Jaký je rozdíl mezi souborem a složkou?

Složka (adresář) slouží k přehlednému třídění souborů do různých skupin. V názvu složky není přípona! Uvnitř složky nesmějí být na stejné úrovni dva soubory nebo složky se stejným názvem i příponou. Co jsou komprimované soubory? Komprimované (zazipované) soubory zabírají menší místo a dají se rychleji převádět do jiných počítačů než nekomprimované. Ve Windows můžete pracovat s komprimovanými soubory a složkami stejným způsobem jako s nekomprimovanými. Sloučením několika souborů do jedné složky zip můžete jednodušeji sdílet skupinu souborů.

Co je to adresář?

Adresář (také složka nebo direktorář) je v informatice organizační jednotka v souborovém systému na datovém médiu. Adresář sdružuje na disku dokumenty (soubory) a další složky (podadresáře) a slouží k tomu, aby si je uživatel mohl logicky uspořádat. Adresáře tvoří na disku stromovou strukturu. Jak otevřít soubor doc? Soubory DOC můžete otevřít pomocí TextEdit i bez přímého spuštění programu. Ve vyhledávači identifikujte dokument, který chcete otevřít, klikněte pravým tlačítkem na jeho ikonu, v navržené kontextové nabídce vyberte možnost Otevřít v programu a ze seznamu programů zobrazených na obrazovce vyberte TextEdit.

Jak vytvořit textový soubor?

txt - Výchozí název souboru Microsoft Windows poskytuje nové textové dokumenty vytvořené v místní nabídce (klepněte pravým tlačítkem myši na plochu a zvolte Nový → Textový dokument).

By Darda Haslem

Co to jsou textové editory? :: Co všechno patří do hardwaru?
Užitečné odkazy